בתחילת שנת 2020 פרצה לחיינו מגפת הקורונה, ששינתה ללא היכר את העולם וההתנהלות החברתי בשנה האחרונה.
כמובן שגם תהליכי פונדקאות נפגעו והשתנו בעקבות השלכותיה של המגפה. הורים מיועדים נאלצים להתמודד עם חוסר הודאות של התקופה – אף אחד, גם לא המומחים בתחום, אינו יודע כיצד יראו החיים בחודשים הקרובים וכיצד התפשטות הנגיף תשפיע על מגוון הגורמים הכרוכים בתהליך פונדקאות. ההתמודדות העיקרית של הורים מיועדים בתקופה זו היא השלכותיהן של מגוון המגבלות והאילוצים שקורונה מעמידה בפני מי שמתחייבים לתהליך מורכב ורגיש כמו פונדקאות.
סגירת השמיים
התפרצות הקורונה לוותה מתחילתה בהקשיית המעבר בין מדינות שונות. סגרים שהוחלו ברחבי העולם, סגירת הגבולות לנכנסים ממדינות מוכות תחלואה והפסקת הטיסות היוצאות והנכנסות בישראל באופן מוחלט, כל אלה הם רק חלק מהגבלות התנועה בתקופה זו.
הגבלות אלו הסיתו ממסלולם הורים מיועדים רבים שהתחילו או שתכננו להתחיל תהליך פונדקאות. מכיוון שהקורונה הקשתה מאוד על מעבר בין מדינות שונות, הורים רבים שקלו לראשונה לבצע את התהליך בישראל, על אף ההשלכות הכספיות של הדבר.
מצב זה מקשה אף יותר על הורים מיועדים שאינם עומדים בתנאים שמציב החוק הישראלי לתהליך פונדקאות. הורים אלו עומדים בפני החלטה קשה: האם לנסות להמשיך בתהליך בחו"ל על אף הקשיים או שמא לחכות עד שמצב העניינים יחזור לקדמותו, דבר שלא צפוי שיקרה בזמן הקרוב, על אף העובדה שברחבי העולם החלו במבצע התחסנות כנגד הנגיף. כמובן שבמצב הדברים הנוכחי אין תשובה טובה להתלבטויות מסוג זה. כמובן שהרצון לילד גובר על כל דבר אחר, אך סוף התקופה מבחינה גלובלית לא נראה באופק, ותהליך פונדקאות הוא ארוך, יקר ומורכב. ליווי מקצועי של החלטות מסוג זה הוא הבחירה הנכונה, ללא קשר להחלטה הסופית בעניין.
אתגרים לוגיסטיים
מרפאות רבות ברחבי העולם סגרו את שעריהן בעקבות המגפה, וביניהן מכונים רבים לטיפולי פוריות והפריה חוץ גופית, ובתי חולים החלו נוקטים במדיניות ביקורים מחמירה, המקשה על ליווי האם הפונדקאית לאורך התהליך הרפואי.
הורים שמבצעים את תהליך הפונדקאות בחו"ל לאורך התקופה נאלצים להתעדכן באופן תדיר במגבלות הנוגעות להגעתם למדינה בה הוא מתנהל. במקרים רבים הורים מיועדים נעזרים בשירותיהם של מתנדבים או שכירים שמלווים את הפונדקאית כאשר נבצר מהם להגיע בעקבות המגבלות.
מיותר לציין שעלותו של התהליך גדלה מאוד בתקופה זו. תהליך מציאתה של אם פונדקאית מתאימה גם הוא התארך והתייקר, בשל הקושי ביצירת קשרים מספקים.
בנוסף על כל אלה, עומד גם עניין החיסון. על אף שמשרד הבריאות הישראלי ממליץ לחסן נשים בהריון באופן גורף, במדינות אחרות החלטה זו אינה חד משמעית בכלל, ושם מעדיפים לחסן נשים הריוניות רק אם הן בקבוצת סיכון משמעותית, והורים מיועדים מתקשים להחליט כיצד לנהוג בעניין זה.