פטריגיום, הידוע גם בכינוי "עין הגולש", הוא גידול בשרני בצורת משולש בחלק הלבן של העין. הגידול נגרם כתוצאה מחשיפה ארוכת טווח לאור אולטרה סגול, מזג אוויר חם ויבש, רוח ואבק. פטריגיום יכול לגרום לגירוי קל, אדמומיות ונפיחות בעיניים. במקרים חמורים, הוא יכול לצמוח מעל הקרנית ולחסום את הראייה. אנשים החיים באקלים שטוף שמש, עלולים להיות בסיכון מוגבר לפתח פטריגיום.
איך למנוע התפתחות של פטריגיום?
- הרכיבו משקפי שמש שחוסמים 99% עד 100% מקרני האולטרה סגול (UVA).
- חבשו כובע רחב שוליים כדי להצל על פניכם ועיניכם מקרני השמש.
- השתמשו בטיפות עיניים כדי לשמור על לחות ולמנוע יובש שעלול להוביל לגירוי.
- קחו הפסקות קבועות מהשהות בשמש, ברוח ובאבק כדי לתת לעיניים מנוחה.
- חשוב להימנע משפשוף העיניים, מכיוון שהדבר עלול לגרות אותן ולהגביר את הסיכון להתפתחות פטריגיום.
- הפסיקו לעשן. עישון יכול להזיק לעיניים ולגרום להופעת פטריגיום.
- הקפדה על תזונה בריאה הכוללת הרבה פירות וירקות. פירות וירקות הם מקור טוב לנוגדי חמצון, שיכולים לעזור להגן על העיניים מפני נזק.
- הקפידו לבצע בדיקות עיניים קבועות.
איך מטפלים בפטריגיום?
מניעת החמרה של פטריגיום יכולה לכלול טיפול מונע יובש וגירוי או טיפול מונע לאחר ניתוח הסרת פטריגיום . הסרה של הפטריגיום אפשרית בניתוח בלבד והיא אפשרית גם במקרים בהם הפטריגיום הוא רק הפרעה הסתטית וגם במקרים בהם הוא גורם לנזק לראייה.
מה חשוב לדעת על ניתוח להסרת פטריגיום?
במקרים של התפתחות יתר של הפטריגיטום ניתן בהחלט לעבור ניתוח להסרת פטריגיום. כריתת פטריגיום היא הטיפול הכירורגי הנפוץ ביותר לפטריגיום. הפטריגיום מוסר והפגם נסגר בתפרים. סוג ניתוח נוסף שניתן לבצע הוא ניתוח שתל אוטומטי של הלחמית כולל הסרת הפטריגיום ולאחר מכן השתלת חתיכת לחמית מחלק אחר של העין מעל הפגם. זה יכול לעזור להפחית את הסיכון לחזרה של הפטריגיום.
הטיפול הטוב ביותר בפטריגיום יהיה תלוי בגודל ובמיקום הגידול, וכן בהעדפותיו האישיות של המטופל וניסיונו של המנתח.
לסיכום
הפטריגיום הוא גידול שפיר המתפתח על גבי העין. במרבית המקרים הוא אינו מסוכן לראייה והשפעותיו אסתטיות בלבד. ישנן לא מעט אפשרויות למנוע את התפתחותו ולטפל בו במידה שהוא מופיע. במקרים בהם הפטריגיום פוגע בראייה (מקרים נדירים) עשוי הרופא להמליץ על ניתוח להסרת פטריגיום וכן על טיפול מונע.