בעקבות קריסת מצוק בחוף סידנא עלי בהרצליה, המשרד להגנת הסביבה קורא לממשלה לאשר ולתקצב את שלב ב' בתוכנית הלאומית להגנת המצוקים בחופי הים התיכון. הקריסה, בהיקף של כ-7,000 מ"ק, ממחישה את הצורך הדחוף במענה מקיף למניעת אסונות נוספים.
סכנה מוחשית לאורך רצועת החוף
רצועת החוף של ישראל, שאורכה כ-190 ק"מ, כוללת כ-45 ק"מ של מצוקים הנמצאים בסכנת קריסה, בעיקר במקטע שבין חדרה לאשקלון. המצוקים, המורכבים מרכסי כורכר, מתמודדים עם שחיקה טבעית והאצה של תהליכי התמוטטות כתוצאה מפעילות אנושית ושינויים אקלימיים.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, אמרה: "התמוטטות המצוק בסידנא עלי היא קריאת השכמה. אנו דורשים את השלמת התקציב לשלב ב' בפרויקט ההגנות הימיות, שיכלול פרויקטים בהרצליה, בת ים, אשקלון ומוקדים נוספים. זו הדרך להבטיח את ביטחון הציבור ואת שימור רצועת החוף".
פתרונות דחופים וארוכי טווח
בהתאם להחלטת ממשלה 1871, המשרד להגנת הסביבה פועל בימים אלה לגיבוש תוכנית לאומית כוללת להגנה על מצוקי הים התיכון. התוכנית מתמקדת בהקמת הגנות ימיות כגון שוברי גלים, גיאוטיובים ימיים והזנת חול.
במסגרת שלב א' בתוכנית, הושקעו 410 מיליון שקל בפרויקטים ברחבי הארץ. כעת, המשרד מבקש תקציב של 360 מיליון שקל נוספים למימוש שלב ב' שיכלול פרויקטים במוקדים מרכזיים כמו הרצליה, בית ינאי, בת ים ואשקלון.
החברה להגנת המצוקים: "מצוקי החוף במצב חירום"
מהחברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון נמסר כי הקריסה בהרצליה ממחישה את הצורך הדחוף בפעולה. "התמוטטות מצוקים מסכנת את הציבור ומחייבת הקמת הגנות נוספות בדחיפות", נמסר.
המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנות מצוקי חוף הים התיכון הדגישו את החשיבות באישור מיידי של התקציב הנדרש לשלב ב' בתוכנית. "עלינו לפעול כעת כדי להגן על חופי ישראל, לשמר את המערכות האקולוגיות ולהבטיח ביטחון לתושבים", סיכמה השרה סילמן.