הפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים (ADHD) משפיעה על חייהם, ורבים אינם מאובחנים – וחבל, כיוון שיש טיפולים יעילים שיכולים לסייע להם ולשפר משמעותית את איכות חייהם. מהם התסמינים של ADHD, כיצד ניתן להתמודד עם הפרעת קשב וריכוז, מהן דרכי הטיפול המומלצות? לפניכם מדריך בנושא.
כיצד ניתן לאתר מאותגרי קשב וריכוז אצל מבוגרים?
ראוי לציין כי המודעות להפרעת קשב וריכוז אצל ילדים ובני נוער היא גבוהה, אך לא מעט מבוגרים לא אובחנו והם סובלים מהתסמינים המוכרים של ההפרעה. בעבר הלא רחוק, התייחסו להפרעה כבעיה המאפיינת את תקופת הילדות, ורבים חשבו כי ADHD חולף מאליו עד גיל ההתבגרות. כיום, החוקרים יודעים כי ילדים המאובחנים עם ההפרעה סוחבים את תסמיניה גם לתקופות מאוחרות בחייהם, ושכיחות ההפרעה אצל מבוגרים היא 7-4%.
לא מעט מהמבוגרים מגלים כי הם סובלים מהפרעת קשב וריכוז כאשר אחד מהילדים שלהם עובר אבחון. במהלך האבחון הנעשה לילד, ההורה יכולה לגלות כי הוא סובל מהתסמינים המוכרים של ההפרעה לכן הוא מחליט לעבור אבחון בעצמו, ובהתאם לממצאי האבחון הוא יכול לקבל טיפול מותאם אישית. מבוגרים אחרים פונים לאבחון מקצועי בגלל תסמיני ההפרעה שמציקים להם בחייהם ומשפיעים עליהם לרעה.
חשוב לדעת כי ניתן לאבחן הפרעת קשב וריכוז בכל גיל, לא רק אצל ילדים. בישראל ובמדינות רבות נוספות משתמשים במדריך של האיגוד הפסיכיאטרי האמריקאי כדי להגדיר את הקריטריונים לאבחון ההפרעה, ואדם בוגר מעל גיל 18 שסובל מ-5 תסמינים או יותר המופיעים לאורך תקופה של חצי שנה לפחות מוגדר כבעל הפרעת קשב וריכוז. בין הקריטריונים שנקבעו לאבחון ההפרעה אצל מבוגרים:
- קושי לשים לב לפרטים וביצוע טעויות ושגיאות יחסית טיפשיות בעבודה או בפעילות אחרת.
- קשיי קשב לאורך זמן.
- קושי לעקוב אחר הוראות.
- קושי בסדר וארגון.
- נטייה לאבד חפצים.
- סירוב לבצע מטלות המחייבות מחשבה וריכוז באופן ממושך.
- נטייה לשכחנות בביצוע מטלות ופעילויות יומיומיות.
- הסחת דעת בקלות.
מהם התסמינים העשויים להעיד על ADHD אצל מבוגרים?
יש לא מעט תסמינים העשויים להעיד על אדם מבוגר המאותגר עם הפרעת קשב וריכוז, כאשר חשוב לזכור כי יש גם סיבות פיזיולוגיות ונוירולוגיות שיכולות להשפיע על ההפרעה ותסמיניה אצל מבוגרים. כך לדוגמה, הפרעות במערכת העיכול כדוגמת חיידק מעיים, עשויות לגרום לתסמינים דומים של ADHD, לכן חשוב לאבחן את האדם ולבדוק מה הגורם לתסמינים.
תסמינים אופייניים למבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז:
- דברנות יתר והשתלטות על השיחה במהלך הדיון.
- התפרצות לדברי אחרים בדיונים שונים.
- התעלמות לא מכוונת מרמזים חברתיים, לרבות שפת גוף ורמז מילולי.
- רגישות עצומה לביקורות.
- איחור כרוני לפגישות.
- הפרעה לאחרים המנסים לבצע את עבודתם, ללא התחשבות.
- שיתוף אנשים בסביבה עם יותר מדי פרטים ושיחה מתישה.
- איבוד עניין מהיר וחיפוש גירויים חדשים כל הזמן.
- הסחת דעת בקלות יתרה.
- פעלתנות יתר ואימפולסיביות.
- רמת קשב וריכוז נמוכה המשפיעה לרעה על ביצוע פעולות.
- בעיות זיכרון מסוימות.
- קושי בתכנון ובניהול זמן.
- קשיים בתחום התעסוקתי והחברתי.
- בעיות ביחסים בין אישיים, כולל בעיות בזוגיות.
- נטייה להתמכרות.
- נטייה לקחת סיכונים ללא מחשבה.
איך להתמודד עם קשב וריכוז אצל מבוגרים?
אדם מבוגר המבחין בתסמינים שונים האופייניים ל-ADHD חייב לעבור אבחון מקצועי. במהלך האבחון יש לשלול מחלות נוירולוגיות ובעיות רפואיות אחרות. האבחון נעשה על ידי פסיכולוג או רופא, כיום מבצעים מספר מבחנים לצורך אבחון ההפרעה, בין היתר מבחן TOVA.
בהתאם לתוצאות האבחון המקצועי מתאימים את הטיפול המיטבי לאדם. הטיפול יכול להיות טיפול רגשי והתנהגותי על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר, ניתן לשלב גם טיפול תרופתי כמו ריטלין, וכדאי לעבור גם טיפול מונע המסייע לאדם להתמודד עם תסמיני ההפרעה ולשפר את חייו.