מאת: אביבה טנא
סוף סוף, לאחר חיפושים ארוכים ומפרכים, ואחרי שמין הסתם ראיתם לא מעט דירות, מצאתם את האחת – הדירה שתהיה הבית החדש שלכם, שכן היא מתאימה לכל הצרכים שלכם, או לפחות לרובם, וגם מחיר השכירות שלה סביר בעיניכם. אבל רגע לפני שחותמים על החוזה עם בעל הדירה ומוציאים את בקבוק השמפניה – כדאי לעצור לרגע ולבדוק מה חשוב לדעת לקראת החתימה, על אילו סעיפים עדיף להתעקש, ומה מותר לבעל הדירה לדרוש – ומה לא.
כל ישראל ערבים זה לזה
פרט לשכר הדירה, שבוודאי מהווה עבורכם הוצאה משמעותית, לרוב בעל הבית ידרוש ערבות כספית כלשהי – אותה יוכל לממש במקרה של עיכוב בדמי השכירות, או נזק שנגרם לנכס שלו. פעם, מדובר היה בעיקר בצ'קים, אך כיום מקובל יותר השימוש בערבות בנקאית – מסמך שעליכם לגשת לבנק כדי להוציא אותו. לרוב, גובה הערבות הבנקאית ינוע בין 2 ל-3 משכורות. אם בעל הבית מעדיף צ'קים, הקפידו לרשום עליהם את התאריכים הנכונים – כדי שלא תגלו בהמשך כי טעיתם ועליכם להעביר צ'קים חדשים.
מי יתקן
נושא נפיץ במיוחד ביחסים בין בעלי בית לשוכרים הוא תיקונים שיש לבצע בדירה – על מי מוטלת האחריות לממן את התיקון, מי צריך להזמין את בעל המקצוע, וכמובן – תוך כמה זמן מההודעה הראשונית על הבעיה, יש להשלים את התיקון.
ראשית, אם בכניסה לדירה גיליתם בעיות שונות כגון צינור דולף או קיר שיש לצבוע מחדש, חשוב להכניס זאת בחוזה – וכן התחייבות של בעלי הבית לתקן את הנזק, ופרק הזמן המוקצב לכך. אם בעל הבית לא מעוניין לתקן את הנזק, עדיין חשוב שיהיה תיעוד שלו – כדי שבתום חוזה השכירות, יהיה ברור שלא השוכרים גרמו לבעיה.
לגבי ליקויים שצצים בעת השימוש לדירה, חשוב להכניס אותם לחוזה ולהרחיב על כך. למשל, אפשר להגדיר תיקונים דחופים – כגון במערכות החשמל והמים, או ליקויים בטיחותיים, אותם יידרש בעל הבית לתקן באופן מידי (לדוגמה, תוך 24 שעות); אך חשוב לתחום בזמן גם תיקונים דחופים פחות. ניתן גם להכניס לחוזה מנגנון הקובע כי במקרים מסוימים, הדיירים ידאגו לתיקון על חשבונם – והסכום ינוכה לאחר מכן מדמי השכירות שלהם.
האם אתם בטוחים?
סעיף חשוב בחוזה נוגע לביטוח. על פי החוק, בעל הדירה צריך לרכוש עבורה ביטוח מבנה, ואינו יכול לחייב את השוכר בכך. ביטוח מבנה – מה הוא כולל? כשמו כן הוא – מבטח את כל הקשור למבנה הנכס, כמו קירות, תקרה, רצפות, מערכות אינסטלציה וכן הלאה. זאת, בשונה מביטוח תכולה, המכסה את תכולת הדירה – רהיטים, מכשירי חשמל, תכשיטים וכו'. במקרה שהדירה מושכרת כשהיא מרוהטת, ייתכן שבעל הנכס יבצע גם ביטוח תכולה.
ניתן לבקש מבעל הנכס להוסיף את השוכרים לביטוח המבנה, ולהכניס בו סעיף אחריות צולבת – ויתור זכות השיבוב. כלומר, במקרה שייגרם נזק למבנה, חברת הביטוח לא תתבע את עלות הנזק מהשוכרים שכן גם הם מוטבים בפוליסה.
מה אומר החוק?
רוב בעלי הדירות, כמו השוכרים, הם אנשים שומרי חוק – ועדיין, החשש לגורל הנכס שלהם עלול לגרום לחלק מהם לנסות להכניס לחוזה סעיפים שאינם חוקיים. כך למשל, אי אפשר להכניס לחוזה סעיף הקובע כי במקרה של אי פינוי הדירה בזמן, יוכל בעל הנכס לנתק את החשמל והמים לדירה, להחליף בה מנעולים או להוציא את רכושו של השוכר החוצה.
לגמור את זה יפה
כעת אתם בירח הדבש שלכם עם הדירה החדשה, אך סביר להניח שיום אחד סיפור האהבה יסתיים – תמצאו דירה טובה יותר, הצרכים שלכם ישתנו, אולי תקנו לעצמכם בית. לכן, חשוב להתייחס גם לסעיפי היציאה מהחוזה: מהו זמן ההודעה מראש על סיום החוזה, והאם ניתן לצאת ממנו באמצע תקופת החוזה – ובאילו תנאים. חשוב לוודא שיש הדדיות בין הצדדים – כלומר, שהזכות לסיום מוקדם שמורה לא רק לבעל הבית, אלא גם לכם.
ולסיכום, כמו כל דבר שקשור במעבר דירה – גם החוזה הוא עניין שצריך להתכונן לקראתו ולהקדיש לו את הזמן הראוי, כדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר, בלי הפתעות ואכזבות בהמשך הדרך.