אנשים רבים סובלים מסכרת ועל פי הנתונים שכיחות הבעיה רק הולכת ומחריפה. צריכה מוגברת של סוכר ומחסור בפעילות גופנית, לצד גורמים גנטיים הם הגורמים המרכזיים למחלה. מחלת הסוכרת מאופיינת בתופעות לוואי רבות הנגרמות לאורך זמן. אחת מתופעת הלוואי המוכרות של מחלת הסכרת היא רטינופתיה סוכרתית, או כפי שהיא מכונה בשפת העברית – רשתית סוכרתית. בעיה זו היא אחד הגורמים המרכזיים לעיוורון בקרב אנשים בגילאי 20-64 בעולם המערבי.
כאשר מדובר בחולים סוכרתיים הסובלים ממחלה ממושכת המשולבת עם בעיות של יתר לחץ דם ושומני דם גבוהים, הסיכוי למחלה עולה. הרשתית היא הרקמה הקולטת את האור והופכת אותו לגירוי עצבי המועבר למוח; זהו הבסיס לראייה האנושית. כל פגיעה ברשתית פוגעת בחדות הראיה ובמצבים חמורים יכולה להוביל לעיוורון.
רשתית סוכרתית מתחלקת לשתי דרגות:
רטינופיה סוכרתית לא שגשוגית – במצב זה מתחילים להיווצר שינויים בכלי הדם הקטנים ברשתית העין. כתוצאה מהשינויים ישנה דליפה של נוזלים אל המקולה והיא מתעבה ומתעוותת. השינוי במקלה מפריע לפעולתה התקינה והראייה נפגעת.
רטינופתיה סוכרתית שגשוגית – זהו שלב חמור יותר של המחלה, איזון הסכרת יכול לסייע במניעה. במצב זה צומחים ברשתית העין כלי דם חדשים ובלתי תקינים, ואלו עשויים לגרום לסיבוכים שונים כמו היפרדות הרשתית מגלגל העין ואף דימום הגורם לאבדן ראייה מיידי. רטינופתיה שגשוגית דורשת טיפול מיידי.
רשתית סוכרתית – אבחון מוקדם
עולם הרפואה הולך ומתפתח ובשנים האחרונות ישנם טיפולים יעילים המסייעים להתמודד עם המחלה ולמנוע רבים ממקרי העיוורון. אך ישנה חשיבות גדולה לאבחון מוקדם ומתן טיפול כבר בשלבים הראשונים של המחלה.
הבעיה המרכזית היא שאנשים מגיעים אל רופא העיניים כאשר הם מבחינים בשינויים בחדות הראייה, כלומר שהמחלה כבר במצב מתקדם והם מבחינים בעיוות בשדה הראייה, כתמים שחורים או דימום. יעילות הטיפולים מוגבלת בשלבים המאוחרים ולא תמיד ניתן להחזיר את הראייה שאבדה. לכן על חולי הסכרת לגלות אחריות ולבצע בדיקות תקופתיות אצל רופא עיניים.
הטיפול ברשתית סוכרתית
כיום ישנם טיפולים שונים בהם ניתן להשתמש. לאחר האבחון הרופא ימליץ על הטיפול. במקרים קלים של רשתית סוכרתית אין צורך לטפל, אלא להתמיד במעקב ולהקפיד על איזון הסוכרת ולחץ הדם בתור טיפול מונע. טיפולים ברשתית סוכרתית עשויים לכלול טיפולי לייזר, הזרקות תוך עיניות של סטרואידים ומעכבי חלבונים וגם התערבות כירורגית במקרים מסוימים.
הטיפולים הקיימים נחשבים ליעילים מאוד – לא רק שניתן למנוע כ 90% ממקרי העיוורון, בכמחצית מהמטופלים שראיתם הוצלה ניתן גם למנוע פגיעה משמעותית בראייה.