שירות בתי הסוהר ממשיך במאבק נגד התפשטות נגיף קורונה בתוך מתקני הכליאה בגל השני שפוקד את המדינה. בתדריך כתבים שערך אתמול מ"מ נציב בתי הסוהר, גונדר אשר וקנין בהשתתפות קצין רפואה ראשי של שב"ס, גנ"מ ד"ר ליאב גולדשטיין וראש מחלקת האסיר, גנ"מ רגב דחרוג, נסקרו שיטות ומדיניות שב"ס להתמודדות עם הגל השני של הקורונה.
לדברי גונדר וקנין המשימה העיקרית של הארגון היא לשמור כל העת על האיזון שבין שמירה על זכויות האסירים לבין שמירה על בריאותם ושלומם. "החל מיום, 29.7.30, יופעל מרכז מידע טלפוני למשפחות אסירים לשם יוכלו לפנות לקבלת מידע. המרכז נפתח מתוך מודעות למתח הנפשי בו שרויות משפחות האסירים ולחשיבות המידע להפחתת חרדות." בנוסף ציין מ"מ הנציב כי "מטרתנו לייצר מקסימום עצמאות בטיפול והתמודדות בקורונה למשל באמצעות דיגום עצמאי והכשרת מערך חוקרים אפידמיולוגים מקרב סגל שב"ס."
גנ"מ ד"ר גולדשטיין הוסיף כי "שב"ס עושה את ההתאמות הדרושות להנחיות משרד הבריאות ולעיתים אף מחמיר עליהן לשם שמירה על בריאות הכלואים. הכלואים עצמם על פי רוב מבינים את המשמעויות, משתפים פעולה, נרתמים ובמקרים מסוימים אפילו מחמירים את ההנחיות של שב"ס."
גנ"מ דחרוג תאר את שגרת היום בבתי הסוהר בתקופה זו תוך שימת דגש על מרכזי התעסוקה והחינוך שממשיכים לפעול בהתאם לכללי התו הסגול. הוא הדגיש בדבריו כי "ידוע לנו על פניות אסירים לתקשורת שנובעות מחרדה ולחץ ותיאורים קשים של המתרחש מאחורי החומות. חשוב להבין כי אנחנו מבינים את הקושי ואת המתח ואין בארץ אגם או ארגון שחשוב לו מאיתנו לשמור על זכויות העצורים ולתת להם את הטיפול הכי ראוי. אנו עושים זאת במקצועיות רבה אך בכפוף להנחיות משרד הבריאות ומגבלות התקופה."
כחלק מתכנית הפעולה למניעת חדירת נגיף קורונה אל תוך מתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר, ננקטות פעולות רבות במתקני הכליאה בהם, השמת עצורים חדשים באגפי מעבר, בידוד מי שחשוד שבא במגע עם חולים, בדיקות סקר יומיות לכלואים ולסגל, חיטוי קבוע באגפים ובשטחים הציבוריים, חלוקה קבועה של חומרי ניקוי ומסכות לכלואים בכל מתקני הכליאה, חלוקת אנשי הסגל לקפסולת קשיחות, התאמת המתקנים בהתאם לתו הסגול והנחיות משרד הבריאות והסברה בכל השפות ובכל האמצעים לכלל באי המתקנים ברחבי הארץ.
בשב"ס מבינים כי הדבקה של כלוא עלולה להביא להדבקת מתקן שלם שיכול להוות סכנה בריאותית ברמה לאומית.
כל היחידות ממשיכות בחלוקת חומרי ניקוי וחיטוי בכל התאים וכל הכלואים קיבלו מסכות רב פעמיות נוספת לצד רכישה מאסיבית של מסיכות חד פעמיות וציוד מיגון לאנשי הסגל השונים בהתאם לשיוך האגפי.
מערך הרפואה של שב"ס עורך מדי יום בדיקות סקר בקרב כלואים וסגל ועד כה נערכו מעל 11,000 בדיקות ולאחרונה הוגדל מספר הבדיקות השבועיות ל- 2,600.
כל כלוא או איש סגל שיש חשש שנדבק או נחשף לאדם מאומת, מוצא לבידוד ומבוצעת לו בדיקה בהתאם להנחיות משרד הבריאות והנחיות מערך הרפואה של שב"ס.
כלואים חדשים הנקלטים בשב"ס מוחזקים למשך 14 יום בתאי סינון ונערכת להם בדיקת קורונה. רק כלואים שימצאו שליליים בבדיקה יאושרו לעבור לאגפי הכליאה הרגילים.
עם תום תוקף תקנות לשעת חירום בחודש יוני, נפתחו ביקורי משפחות אסירים תחת הגבלות והנחיות משרד הבריאות ובהתאם לכללי התו הסגול.
כניסת עורכי עורכי דין מותרת לטובת התייעצויות ונעשית מאחורי מחיצת זכוכית בלבד. כמו גם נציגים רשמיים מהסנגוריה הציבורית, נציגי רשות שיקום האסיר וקציני מבחן.
צומצמה עד למינימום ההכרחי כניסת אזרחים או אחרים שאינם חיוניים לניהול השוטף של בתי הסוהר וכניסה מדודה למתקנים מבוצעת רק בהתאם להנחיות משרד הבריאות.
מרכזי החינוך והתעסוקה מקיימים פעילות שוטפת בהתאם לכללי התו הסגול והנחיות משרד הבריאות.
אנשי הסגל עברו לעבודה במשמרות ארוכות מהרגיל, בקפסולות, תוך עטיית אמצעי מיגון בהתאם לשיוך האגפי, לרבות בעת ליווי כלואים ע״י לוחמי יחידת נחשון.
הורחבה מכסת הקנטינה החודשית ומתאפשרת הכנסת ציוד בהתאם לנהלים.
מבוצעת הסברה בקרב כל באי מתקני שב״ס, כלואים וסגל בתי הסוהר, המפקדות והיחידות המיוחדות באמצעות סרטוני הסברה בשפות שונות, תדרוכים והדרכה של קציני חינוך באגפים בנוגע להתפשטות המגיפה, מניעתה, שמירה על היגיינה והבנת מורכבות התקופה וההשפעות שלה על חיי השגרה של כולנו.
נכון להיום, ישנם 6 כלואים מתוך כ-13,860 שנמצאו מאומתים לנגיף וכל ה-6 היו במגע עם החוץ.
38 אנשי סגל מתוך כ-9,500 נמצאו מאומתים לנגיף ומאז התפרצות המגיפה החלימו 16 אנשי סגל שחזרו לפעילות.
מדוברות שירות בתי הסוהר נמסר כי "שב"ס מקיים הערכות מצב יומיות, מתעדכן במצב הנגיף בארץ ובעולם ומתאים את ההנחיות השוטפות להנחיות משרד הבריאות והגופים המקצועיים הרלוונטיים. נדגיש שיש להסתמך רק על הודעות והנחיות רשמיות לציבור ולהימנע מהפצת 'חדשות כזב'.".