אדם מבוגר שעבר אירוע משמעותי שפגע בבריאותו וביכולת התפקוד שלו יכול לעבור תהליך שיקום לשיפור יכולות התפקוד שלו ולשיפור מצבו הבריאותי. השיקום הגריאטרי הוא חלק חשוב ומהותי בתהליך הריפוי, מטרת השיקום היא להשיב לנפגע את יכולת התפקוד שלו על מנת שהוא יוכל לחזור לחיים פעילים ובריאים. את השיקום הגריאטרי ניתן לעבור בבית, בסביבה תומכת ומוכרת לנפגע, ויש אפשרות לעבור שיקום במחלקות בבתי החולים או במרכזי שיקום פרטיים.
מתי נדרש שיקום גריאטרי?
שיקום גריאטרי מיועד לקשישים מעל גיל 65 הסובלים ממחלות המאפיינות את גיל הזקנה, ולמי שחווה ירידה משמעותית בתפקוד היומי. תהליך השיקום מאפשר למטופלים לחזור לתפקוד יומי מיטבי מבחינה פיזית, קוגניטיבית, נפשית וחברתית. השיקום הגריאטרי נחוץ לאחר אירועים שכיחים בקרב בני הגיל השלישי כמו אירוע מוחי, מחלות נוירולוגיות הפוגעות ביכולות התפקוד, בעיות אורטופדיות כמו שבר בצוואר הירך או ירידה משמעותית בתפקוד עקב מחלה קשה המחייבת את המטופל להיות מרותק למיטה.
כדאי לדעת כי שיקום גריאטרי מעוגן כזכות בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, השיקום נמצא באחריות קופות החולים וכל מטופל זכאי לכך. עם זאת, יש מחסור בזמינות מיטות פנויות במחלקות השיקום ובמרכזי שיקום ציבוריים, לכן רבים בוחרים באפשרות של שיקום ביתי או שיקום פרטי.
גם בגיל מבוגר ניתן להשיב למטופל יכולות תפקוד ולהשתקם באופן מלא יחסית למרות הגיל המבוגר, אך המטופל חייב לקחת חלק פעיל בתהליך השיקום לכן נדרשת גם מעורבות של משפחת המטופל כדי לעודד אותו לתרגל ולהשקיע בטיפול, ועל מנת לתמוך בו נפשית.
שיקום גריאטרי בבית – מתי אפשר ולמי זה לא מומלץ?
כאמור, יש מספר אפשרויות לשיקום גריאטרי בישראל, אחת האפשרויות היא שיקום בבית. שיקום גריאטרי בבית מתאים לקשישים שיכולים לשהות בביתם בנוחות, כלומר התנאים הפיזיים והמשפחתיים מאפשרים לו לעבור שיקום ביתי. בדרך כלל השיקום בבית מתאים למטופלים שמצבם יציב יחסית ושתהליך השיקום אינו מסכן אותם או עשוי להחמיר את מצבם. כמו כן, נהוג לאשר שיקום ביתי למטופלים שמצבם הרפואי והתפקודי יציב ואין צורך בשיקום במחלקות ובמרכזים או צורך בהסעות תכופות למרכז השיקום בגלל ציוד נדרש או אשפוז.
ניתן לעבור שיקום ביתי במצבים של שיקום נוירולוגי בעקבות אירוע מוחי, פגיעת ראש, פגיעה בחוט השדרה ומחלות נוירולוגיות, שיקום כללי, שיקום אורטופדי בעקבות שברים, ניתוח גב, החלפת מפרק, קטיעת גפיים וכו', ובמצבים בהם נדרש שיקום של יכולת הבליעה או שיקום מערכת הנשימה.
השיקום בבית מאפשר לקשיש לשהות בסביבה המוכרת לו, לקבל תמיכה מהמשפחה ולעבור את תהליך השיקום בתנאים ביתיים אופטימליים, אך לא תמיד ניתן לעבור את התהליך הנדרש בבית, והמשפחה חייבת לתמוך במטופל, לסייע לו, לעודד אותו ולקחת חלק פעיל בתהליך.
שיקום גריאטרי במרכזי שיקום
שיקום פרטי במרכז שיקום מוביל מבטיח יתרונות רבים, יש תקופה מינימלית נדרשת לשיקום מיטבי, והעלויות עשויות להיות גבוהות. במרכזי השיקום המובילים כל מטופל זוכה לתוכנית טיפול שיקומית בהתאמה אישית מלאה, לטיפול על ידי אנשי מקצוע מנוסים ומיומנים, ליחס אישי וחם ולציוד מתקדם המסייע בתהליך השיקומי הנדרש.
השיקום במרכז פרטי כרוך בעלויות גבוהות, ניתן לקבל סיוע ומימון חלקי מקופת החולים אליה המטופל משתייך, בעיקר אם הוא מכוסה בביטוח משלים ויש לו ביטוח בריאות פרטי. לשיקום הפרטי יש גם חסרונות כמו עלות גבוהה, זמינות של מיטות פנויות ומקום, מרחק מהבית, ארגון הסעות לקשיש (שיקום יומי ללא אשפוז) ועוד.