בכל הנוגע לשמנים אתריים, לפני כל שימוש בשמן כזה או אחר חשוב להתייעץ עם מומחים בארומתרפיה ולוודא שהם מבססים את עצותיהם על מחקרים מדעיים שהצליחו למצוא קשר בין שמנים אתריים ובין יתרונות בריאותיים. לא מספיק להסתמך על ניסיון אישי בטיפול בשמנים אתריים כיוון שמה שמתאים לאדם אחר, אינו בהכרח מתאים לאדם אחר, ומה שמעורר רגישויות באדם אחר, לא בהכרח יעורר רגישויות באדם אחר. אומנם ניסוי וטעייה יכולים לספק תובנות חשובות על יכולות הריפוי של השמנים האתריים, חשוב מאוד לבסס את המסקנות שלנו על מחקרים מדעיים. רוצים להשתמש בשמנים אתריים? קודם כל בדקו מה אומר על כך המדע. כך תעשו את זה נכון.
למה חשוב להתבסס על מחקרים מדעיים לפני שימוש בשמנים אתריים?
מחקרים מדעיים מספקים בסיס קריטי להבנת הבטיחות, היעילות, האיכות והתקינה של שמנים אתריים. חשוב להתבסס על חשיבה מדעית לפני שמשתמשים בשמנים אתריים ולהסתמך על מידע מבוסס ראיות לפני שמקבלים החלטה על שימוש בשמן אתרי כזה או אחר.
- בטיחות – שמנים אתריים הם תמציות צמחים מרוכזות שהשפעתם רבת־עוצמה. ללא מחקרים מדעיים לא נוכל להבין את הסיכונים הריאליים שלהם ואת תופעות הלוואי הנלוות להם ונסכן את עצמנו.
- יעילות – מחקרים מדעיים מספקים עדויות על התכונות הטיפוליות של השמנים האתריים ויכולים לעזור לנו להבין אילו שמנים יעילים לבעיות בריאותיות מסוימות. ללא ראיות מדעיות ניאלץ להסתמך על עדויות אישיות שאינן בהכרח מהימנות או עקביות.
- איכות – מחקרים מדעיים יכולים להוכיח את האיכות ואת הטוהר של השמנים האתריים ולזהות שמנים מזויפים או שמנים באיכות נמוכה שעלולים לסכן את בריאותנו.
- תקינה: מחקרים מדעיים יכולים להועיל בקביעת תקן לשימוש בשמנים אתריים לרבות מינונים והתוויות. זה יכול לעזור להבטיח שימוש בטוח ויעיל בשמנים אתריים.
מחקרים שמצביעים על יתרונות בריאותיים בשמנים אתריים
שמן לבנדר
מחקר משנת 2017 שפורסם בכתב העת Journal of Medical Microbiology, הוכיח שלשמן לבנדר יש יכולת אנטי־בקטריאלית חזקה נגד כמה זנים של חיידקים לרבות Staphylococcus Aureus שעלולים לגרום זיהומי עור. מחקר נוסף שפורסם ב־Journal of Alternative and Complementary Medicine, הוכיח שטיפול ארומטי בשמן לבנדר שיפר את איכות השינה של מטופלים שסבלו מנדודי שינה.
שמן עץ התה
מחקר משנת 2015 שפורסם בכתב העת Journal of Hospital Infection, הוכיח ששמן עץ התה יעיל בהפחתת צמיחת מבחנה של חיידקים שעמידים לאנטיביוטיקה. מחקר אחר שפורסם בכתב העת Journal of Dermatological Sciences, הוכיח ששמן עץ התה יעיל בטיפול באקנה קלה עד בינונית.
שמן לבונה
מחקר משנת 2016 שפורסם בכתב העת Journal of Traditional and Complementary Medicine, הוכיח שלשמן לבונה יש תכונות אנטי־דלקתיות, והוא משכך כאבים עוצמתי. מחקר אחר שפורסם בכתב העת Biochimica et Biophysica Acta, הוכיח שלשמן לבונה יכול להתמודד ביעילות עם גידולים.
שמן מנטה
מחקר משנת 2015 שפורסם בכתב העת Journal of International Society of Sports Nutrition, הוכיח ששמן מנטה שיפר את ביצועי האימון של ספורטאים בריאים. מחקר אחר שפורסם ב־Journal of Nursing Scholarship, הוכיח שטיפול ארומטי בשמן מנטה מפחית בחילות והקאות בחולים אונקולוגים שמטופלים בכימותרפיה.
שמן אקליפטוס
מחקר משנת 2013 שפורסם בכתב העת Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, הוכיח ששאיפת שמן אקליפטוס משפרת תסמיני הנשימה בחולים שסובלים ממחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD). מחקר אחר שפורסם בכתב העת Journal of Microbiology and Biotechnology, הוכיח שלשמן אקליפטוס יש תכונות אנטי־מיקרוביאליות חזקות, והוא יעיל מאוד נגד זנים שונים של חיידקים ופטריות.
שימוש מושכל בשמנים אתריים
חשוב לציין שאף על פי שמחקרים מדעיים רבים הצליחו להוכיח את יתרונותיהם הבריאותיים של השמנים האתריים, יש צורך במחקרים נוספים כדי להבין את כל התכונות הטיפוליות שלהם ואת מנגנוני הפעולה שלהם. למרות המסקנות הברורות של המדע חשוב להשתמש בשמנים אתריים בצורה מושכלת, בטוחה ונכונה כיוון שיש שמנים אתריים שעלולים להיות רעילים בשימוש לא נכון.