הושק מערך הסמפכ״ל למבצעים במשטרת ישראל. בכך הושלם תהליך סידור גופי המטה הארצי ועמו ההפרדה בין בניין הכוח להפעלת הכוח במשטרה
במהלך השנתיים האחרונות, כחלק מתכנית האמו"ן (אסטרטגיית מניעה ומיקוד ניהולי) של משטרת ישראל, הוביל מפכ"ל המשטרה את תהליך סידור המטות במשטרת ישראל. תכנית הסיגמ"א (סידור גופי המטה הארצי), נועדה לממש מטרה זו, ובמסגרתה כבר הוקם אשתקד אגף ההדרכה, הושק לאחרונה אגף השיטור וכן בוצעו שינויים מבניים נוספים באגפי וחטיבות המטה הארצי של משטרת ישראל. תכנית זו מאפשרת למשטרה להפריד בין בניין הכוח להפעלתו, לחדד את ההבחנה בין סמכות מקצועית לסמכות פיקודית, לבסס תהליכי התמקצעות ולגבש מבנה ארגוני יעיל התומך בתהליכים שיטתיים.
אחת התובנות העומדות בבסיס תכנית הסיגמ"א היא כי בשונה מארגונים מקבילים, המשטרה הינה ארגון הנמצא בלחימה מתמדת כל העת. בלב התכנית עומד העיקרון של יצירת מגזרים מסודרים עם אחריות ברורה, חיזוק תרבות בנין הכח בארגון והפרדתו מהפעלת הכוח וכן העצמת האגפים המקצועיים של המשטרה.
היום (ב', 21.05.2018), נערך במכללה הלאומית לשוטרים טקס השקת המערך המבצעי תחת פיקודו של סגן המפקח הכללי של המשטרה. הטקס נערך במעמד השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, מפכ"ל המשטרה רנ"צ רוני אלשיך, סמפכ״ל המשטרה ניצב זוהר דביר, סמנכ"ל המשרד לבט"פ דני קריבו, סגן ר' השב"כ, סגן ראש המל"ל, ניצבים בדימוס, חברי סגל הפיקוד הבכיר של משטרת ישראל, ובהשתתפות קציני ושוטרי המערך המבצעי.
מפכ"ל המשטרה, רנ"צ רוני אלשיך, אמר: ״אחת התובנות הבסיסיות של הסיגמ"א היא כי המשטרה היא ארגון הנמצא בלחימה 24/7 -365 יום בשנה ולכן היא "מוטָה הפעלת כח". גישה זו הכריחה אותנו להפסיק ולפצל את תכלול בנין הכח בין שני ראשים ולהשיל מעל הסמפכ"ל תפקודי מטה רבים, כמו גם לעשות סדר ארגוני. כך חודָד לו תפקידו של הסמפכ"ל לתחום עם רעיון מסדר מוגדר, עם שולחן ספ"כ שיש לו אחדות מטרה מובנית ועם שדרוג מעמדו של מי שמתכלל את הפעלת הכח, גורם המאשר תכניות ומפקד על מבצעים חריגים. האתגר המבצעי המונח לפתחנו כמשטרה לאומית רק הולך ומתעצם, ביחוד נוכח הנדידה של משימות בטחון אל כתפי המשטרה. כפועל יצא, חטיבת המבצעים מתמודדת עם שורה מרשימה של משימות ואתגרים, ונדרשת לבצע בכל רגע נתון איזונים בהפעלת הכוח – בין המאבק בפשיעה, שמירת הסדר הציבורי וההתמודדות עם הטרור. אבקש להודות לאגף, לקציניו, שוטריו ומתנדביו, על ההשפעה העצומה שיש לו על האיכות המבצעית של משטרת ישראל על כל גווניה״.
אגף סמפכ"ל למבצעים, מהווה את המטה המבצעי של הארגון, נושא באחריות להפעלת כוחות ארציים במערכי משטרת ישראל וכן מתאם ומפקח על הפעילות המבצעית בארגון. המערך המבצעי שיפעל תחת פיקודו של סמפכ״ל המשטרה יכלול את היחידות הבאות:
?חטיבת המבצעים – האחראית על ויסות הכוח, הכנת פקודות, הובלת עבודות מטה, תיאום בין כוחות, מיצוי היכולות מול אתגרי השטח, הכל תוך שמירה על גמישות מרבית ועמידה במשימות.
?המערך האווירי של משטרת ישראל- חיל האוויר המשטרתי, המסייע במגוון משימות מהאויר לכוחות המשטרה בקרקע. מפעיל, בין היתר, מטוסי כיבוי להתמודדות עם שריפות ענק וכן מערך כלי טייס בלתי מאוישים.
?יחידת המו״מ (משא ומתן)- הפועלת כמעט מדי יום להצלת חיי אדם באירועים מורכבים המצריכים יכולות ניהול משא ומתן.
?מתפ״א – מנהלת תיאום פעולות אכיפה, המסייעת לרשויות האכיפה בפעילות נגד בנייה בלתי חוקית וכן פועלת במגוון משימות משטרתיות שונות ככוח משטרתי איכותי ומקצועי.
?המחלקה לקשרי חוץ- האחראית על מכלול הקשרים המקצועיים של משטרת ישראל מול יחידות משטרה אחרות ברחבי העולם וגופים מקבילים, הכל תוך יצירת קשרים חדשים ושימור הקיימים.
?יחב״מ- היחידה לביטחון המידע המשמשת כרגולטור לנושא שמירת המידע בארגון, ההליך התעסוקתי ושמירת טוהר המידות.
?נציג משטרת ישראל בלוט״ר- הפועל ליצוג ושמירת הממשקים ברמה הלאומית, בפרקטיקה של המעברים ובסוגיות רגישות נוספות.
סמפכ״ל המשטרה, ניצב זוהר דביר, אמר: ״כשאני חושב על הפעלת כח מיטבית, אני חושב על תכונות של יעילות, גמישות ומיקוד במטרה, מבלי לאבד את התמונה המרחבית הכוללת, תוך איזונים נכונים ועם היכולת ללמוד ולהשתפר כל הזמן. כך אנחנו, כגוף המופקד על הפעלת הכול במשטרת ישראל, נשאף לפעול כמערך מבצעי איכותי ומקצועי אל מול האתגרים השונים הצפויים לנו מדי יום״.