מאת: ליאור ברקן, מנהל בית הספר הישראלי NLP
הקורונה הביאה עימה שינויים רבים, לרבות בתחום התעסוקה. רבים מהציבור הישראלי מצאו את עצמם בחופשה ללא תשלום עם מועד חזרה שאינו ידוע, או שפוטרו בכלל ממקום עבודתם.
פתאום עובדים ותיקים שהיו בטוחים כי מקום עבודתם מובטח לשנים רבות, מצאו את עצמם עומדים בפני צורך לעבור ראיונות עבודה מתמשכים וחלקם הגדול אף נכנס לחרדה טרם הכניסה אליהם.
עם זאת ובאותה נשימה כדאי לציין כי למרות שהתקופה האחרונה הובילה ללא מעט שינויי קריירה ומסעות חיפוש עבודה מייאשים, היא הובילה גם להזדמנויות חדשות לצמיחה והתפתחות אל כיוונים חדשים.
כל מי שכבר עבר לאחרונה ראיון עבודה או שניים יכול להעיד שזו לא החוויה הכי נוחה ודי מלחיצה, בה אנחנו מרגישים כיצד בוחנים אותנו עלולה להשפיע על הרושם שנשאיר.
לקראת ראיון העבודה הבא, או בעצם לקראת כל שיחה בה תנהלו מעין משא ומתן ליאור ברקן, מנהל בית הספר הישראלי ל-NLP הישראלי ריכז עבורכם כמה טיפים פשוטים שיעזרו לכם בהתנהלות מול המראיין.
- מחשבה יוצרת גישה שיוצרת מציאות
ראשית, אנו חייבים לתרגל גישה אופטימית.
לרוב המחשבה שמלווה אותנו בהתמודדות על משרה היא – אני צריך עבודה, לאדם מולי יש את מה שאני צריך. לעיתים גם נחשוב על כל שאר המועמדים "שצריכים" ועל כמה מקומות אנחנו מתחרים.
חשיבה זו מכניסה אותנו למעין מצב הישרדות, אנחנו נתחנן ונתרפס או ננסה להרשים בצורה שתיתפס מזויפת ומלאכותית.
עלינו לשנות את צורת החשיבה, או בשפת הNLP מסגרת ההתייחסות, ממילים כמו "צריך" או "חייב" ל"רוצה" ו"מתעניין".
בסופו של דבר אנחנו לא מתראיינים לעבודה אקראית אלא בחרנו בזו שנראית לנו העבודה המתאימה ביותר עבורנו. כלומר, מתוך קורות החיים שנשלחו, זומנו לראיון כבעלי הכישורים המתאימים, ולכן חשוב לזכור כי זוהי שיחה בין שווים שנועדה להבין האם קיימת ההתאמה.
אז איך תתכוננו הכי טוב? תבצעו הכנה לראיון, תקראו על המקום ותכינו שאלות שבאמת מעניינות אתכם. לא רק על ציפיות השכר והיקף העבודה, תציגו עניין במהות המשרה אליה אתם מתמודדים. יכול להיות שבתחקיר המקדים תבינו אולי שהתפקיד לא בשבילכם או שפתאום תתאהבו עוד יותר במשרה ותגיעו לשיחה מלאי מוטיבציה אמיתית.
אל תוותרו על ההקדמה הזאת. כשתשבו מול המראיין ותציגו אדם חושב ובודק, תזכו אוטומטית להערכתו.
- שלב הראיון: כמוני-כמוך
השלב הבא הוא הראיון עצמו, אותו ניתן לסכם במילה אחת – כימיה.
בסופו של דבר קשר בין-אישי קם ונופל על חיבור ותחושת קרבה. אנו מעדיפים לעבוד עם אנשים הדומים לנו, אלו שפועלים בצורה מוכרת ונרגיש שניתן לסמוך עליהם. כדי לייצר כימיה במהלך ראיון העבודה, חשוב לשים לב להתנהלות האדם שמולנו. מהי שפת הגוף שלו כאשר הוא מקשיב? מהי שפת הגוף שלו כשהוא מדבר?
אם בזמן שעניתי על התשובה לשאלה הוא נשען אחורה והביט לי בעיניים, כשארצה להציג גם כן שאני מקשיב לו, אני אעשה את אותה פעולה. חשוב לעשות זאת בצורה סולידית, לא חיקוי מודע אלא התאמה לסיטואציה.
טון וקצב הדיבור, המשלב הלשוני ותנועות הגוף הם הסימנים הראשונים שנקלטים בתת מודע וקובעים, או שוללים, את תחושת ה"כמוני" אותה ננסה להעביר.
- לחתור לסוף הראיון ולהיפרד כידידים
לסיום, חשוב לחתור לסיום.
לרוב ראיונות עבודה יגמרו בשאלת "האם יש לך משהו להוסיף?" שתוביל לגמגום ושאלות שלעיתים לא הייתם שואלים כלל. כאשר השיחה זורמת וקלילה ומרגישים שהיא דועכת, חשוב לנסות ולסיים אותה בתחושה הטובה שקדמה לזו.
לטוב ולרע, סיום הראיון הוא הדבר שנחקק בזיכרון המראיין בצורה החזקה ביותר ולכן עלינו לדאוג שהיא תגמר בצורה עניינית ולא תמרח.
זוכרים את השאלות שכתבתם בהכנה? עכשיו זה הזמן להשתמש בהן. תציגו את ההכנה שעשיתם, תבררו נקודות שעלו במהלך השיחה, תעבירו את השיחה למונחי סיכום וקחו את המושכות לידיים באופן הפרידה.
- יש חיים אחרי ראיון העבודה, ואולי גם עוד ראיונות לעבור
חשוב לקחת את ראיון העבודה בפרופורציות הנכונות, בין אם תתקבלו ובין אם תידחו בנימוס (או בהתעלמות). תמיד תהיינה הזדמנויות נוספות.
הדגשים המרכזיים שהובאו כאן הם חלק קטן מהעולם הרחב מאוד של NLP.
קבלת הידע הרלוונטי ותרגול נכון עשויים לשפר את אחוזי ההצלחה שלכם בכל כיוון אליו תפנו, ובכך לשפר אופן ההתנהלות ואיכות החיים שלכם.