רעידת האדמה בטורקיה מציבה תמונת מצב מדאיגה- 1.6 מליון דירות בישראל אינן ערוכות לעמוד בפני רעידת אדמה. "הסכנה לקריסת המבנים הישנים מחייבת בבהילות את קידום ההתחדשות העירונית" מספר רן זיו בעלים ומנכ"ל של פירמת סמארט נדל"ן.
רעידת אדמה חזקה התרחשה בדרום מזרח טורקיה והורגשה בלבנון, סוריה ובישראל היושבות על קו השבר ״הסורי-אפריקאי״, ואיתה מתגלים מימדי האסון- אלפי פצועים ונעדרים.
“צריך להתייחס לרעידת האדמה בטורקיה כאילו קרתה כאן ולהבין שהיינו יכולים להיות עכשיו באירוע של אלפי נפגעים ברגע אחד", אומר רן זיו בעלים ומנכ"ל פירמת סמארט נדל"ן העוסקת בהתחדשות עירונית, שאמונה על בנייה וחיזוק מאות מבנים.
"אחת הסיבות הבהולות להתעוררות ההתחדשות העירונית היא המבנים הישנים והבנייה שאינה תואמת את הסיכוי הגבוה לרעש אדמה, פגיעה במבנים וקריסת מבנים, מלבד הנזק למבנה, מדובר בראש ובראשונה בסיכון חיי אדם ואסון בקנה מידה שמעולם לא היה בישראל מרעשי אדמה.
על פי נתוני הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), בישראל יש כיום כ-1.6 מיליון דירות לא ממוגנות, שבהן מתגוררים כ-5.5 מיליון תושבים, נכון ליוני 2022. מנתוני התאחדות הקבלנים בוני הארץ עולה כי למעשה יותר ממחצית הדירות בישראל הן ללא ממ"ד, כאשר ירושלים, תל אביב וחיפה מובילות במספר הדירות הלא ממוגנות בשטחן.
"רעידת אדמה שתהיה קרובה אלינו עלולה להביא להרס אדיר של מבנים ותשתיות" ממשיך להסביר רן זיו.
"באחריות הממשלה לקבל החלטה להקדיש תקציב של מאות מיליוני שקלים מדי שנה בחיזוק המבנים. חקיקה תומכת יזמות בהתחדשות עירונית ורגולציה מעודדת ברשויות המקומיות היא הפתרון הנכון והמיידי. גם לדיירים יש את הכוח להתאחד ולזרז את קידום הפרויקט במבנה שלהם. ככל שזה יקרה, ניתן יהיה לבנות דירה חדשה עם ממ"ד, מחוזקת בפני רעידות אדמה, בתוך 24 חודשים מיום פינוי הדיירים בפרויקט התחדשות עירונית מסוג הריסה ובנייה מחדש – כולל תכנון, בנייה ואכלוס.
לכן יש לפעול כבר עכשיו באופן מיידי לקדם את נושא ההתחדשות העירונית".