הכנס השנתי התקיים השבוע במדרשת שדה בוקר שבנגב בפעם ה-50, בהשתתפות 100 אורחים שכללו חוקרים בכירים, מובילים מהחברה הבדואית, מרצים מהאקדמיה, אנשי ממשל ועוד. הכנס הופק על ידי בית הספר שדה במדרשה והתמקד בנושאים כמו המציאות הבדואית המודרנית, אמנות עממית עכשווית בתרבות, אכיפת החוק בחברה מסורתית ועוד.
יום העיון לחקר התרבות והחברה הבדואית התקיים זו הפעם ה-50 במדרשת שדה בוקר בהשתתפות של כ-100 אורחים. בינואר 1969 התקיים יום העיון הראשון ומאז מידי שנה מתכנסים חוקרים בדואים ויהודים לשלל הרצאות מרתקות בנושא.
את יום העיון פתח בדברי ברכה אבי עטר מנהל ביס"ש שדה-בוקר שמארח את הכנס מידי שנה מאז תחילתו. לאחר מכן בירך פרופ' יצחק ביילי שהגה את יום העיון הראשון ועדיין מלווה אותו כיום.
אורי דיסטניק, מנכ"ל מדרשת שדה בוקר: "החברה הבדואית היא חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית ומהמדינה, במשך עשרות שנים התמודדנו יחד, כתף אל כתף עם אתגרים רבים שאיימו על מדינת ישראל ותמיד ידענו כי האינטרס הוא משותף. אני מקווה ומאחל שנמשיך להיות שותפים טובים ושנדע לכבד אחד את המסורת והתרבות של האחר. התרבות הבדואית היא אחת מהתרבויות והחברות המעניינות ביותר, מסורת ארוכת שנים מכנסת יום עיון בנושא זה אצלנו במדרשת שדה בוקר ובוחנת תהליכים שקורים בחברה הבדואית ואת ההתפתחות שלה לאורך השנים. השנה, אנחנו שמחים לחגוג יובל לכנס המיוחד הזה ולעשות זאת עם האנשים המובילים בתחומים הנוגעים לנושא זה"
אבי עטר, מנהל בי"ס שדה: "בית הספר שדה גאה להמשיך את המסורת רבת השנים ולארח את הכנס הייחודי שמספר וחוקר את התרבות המרתקת של החברת הבדואית".
יום העיון השנה כלל את הרצאות הבאות:
- עאטף אבו עג'אג', אוניברסיטת בן-גוריון בנגב – המציאות הבדווית בנגב כמפגש בין שלושה שדות כוח מרכזיים: שבט, מדינה ותנועה
- ד"ר חבצלת יהל, מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ומכון טרומן – מקומם של שינויי הגבולות וההסדרים המדיניים של ישראל בעיצוב ההתיישבות הבדווית בנגב
- אורנה גורן, דליה ברקי ואלהאם אל-כמלאת, חוקרות עצמאיות – אמנות עממית עכשווית של נשים בדוויות בנגב
- ח'אלד סואעד, אוניברסיטת בר-אילן – אכיפת החוק בחברות מסורתיות
- ד"ר קובי פלד, מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב – מבעד לחומות הקהילה הדתית: מארג היחסים בין בדווים לפלאחים בגליל העליון עד 1948
- ד"ר סלימאן ח'אלדי, מכללת אל-קאסמי ומכללת קיי – בדווי הגליל: מאפיינים ומגמות בעידן המודרנה