קרן אתנה, ארגון ללא כוונת רווח הפועל להעצמת מורי ישראל, הודיעה כי הגיעה לציון דרך של 20,000 מורות, מורים וגננות, שקיבלו מחשבים ניידים מסוגים שונים: לאפטופים, טאבלטים ואייפדים, על פי התכניות השונות של קרן אתנה. כל מורה קיבל/ה גם 120 שעות של הדרכה. המורות, המורים והגננות מלמדים בלמעלה מ-1,600 בתי ספר וגני ילדים ב-137 רשויות מקומיות.
חמש התכניות של קרן אתנה כוללות את "מחשב נייד לכל מורה" (הושקה ב-2007), "מחשב נייד לכל גננת" (הושקה ב-2012), "טאבלט לכל מורה למדעים וטכנולוגיה" (הושקה ב-2014), "אייפד לכל מורה לחינוך מיוחד" (הושקה ב-2015) ו"מחשב נייד לכל מורה לאנגלית" (הושקה ב-2018).
הפעילות הייחודית של קרן אתנה מעוררת עניין רב גם בחו"ל, ותכניותיה מוצגות בכנסים בינלאומיים בתחום החינוך. לאחרונה, קרן אתנה קיבלה מעמד של יועץ מיוחד למועצה הכלכלית-חברתית של האו"ם (ECOSOC). בנוסף, אורי בן ארי, נשיא הקרן ומייסדה, הוזמן כמרצה אורח במספר כנסים בינלאומיים, כולל כנסים של אונסק"ו.
הגישה של אתנה היא להביא את המורות והמורים לעולם הדיגיטלי שבו נמצאים תלמידיהם. הקרן מאמינה כי המחשב וההדרכה הנלווית יסייעו למורים להתמודד עם מהפכת המידע ולהפוך לחונכים (מנטורים) המוערכים מאד על ידי תלמידיהם.
"לאפטופים, אייפדים וטאבלטים הם משאב קריטי המעלה את הרמה המקצועית והחינוכית של המורים והתלמידים כאחד" אומר בן ארי. "אנו רואים בבירור את ההשפעה של השימוש במחשב על איכות ההוראה והלמידה בכיתות המשתתפות בתכניות של אתנה. המחשבים הניידים עוזרים לשפר את ההוראה ואת חוויית הלמידה, ובמקביל לחזק את מעמדם של המורים".
בשנתיים האחרונות מתמקדת קרן אתנה בביצוע התכנית "אייפד לכל מורה לחינוך מיוחד" ועד היום קיבלו אייפדים כבר כ-6,000 מורות, מורים וגננות לחינוך מיוחד. האייפד מאפשר למורים ולתלמידים בחינוך המיוחד לעסוק בלמידה משמעותית ומתגמלת, שכן המורים יכולים להכין תכניות לימודים מיוחדות לכל תלמיד. הגישה לאייפד היא מיידית ואינטואיטיבית, מה שמוביל להנאה ומוטיבציה משופרת. בנוסף, התלמידים מקבלים את היכולת להציג מיומנויות חשיבה והבנה ברמה גבוהה.
התכנית מאפשרת לתלמידים בעלי צרכים מיוחדים לתקשר בצורה יעילה יותר עם המורים, החברים, המשפחות והקהילות שלהם, ומסייעת להם להשתלב טוב יותר בחברה. ילדים שקודם לכן התקשו לתקשר עם בני משפחה ומורים יכולים כעת להביע את רגשותיהם ורצונותיהם באמצעות האייפד.
שיפור משמעותי בכישורים מוטוריים ותיאום עין-יד הובחן בקרב תלמידים המשתמשים באייפד. התלמידים יכולים להשלים את כל המשימות שעמן התקשו להתמודד בעבר. האייפד והאפליקציות המיוחדות מאפשרים לתלמידים עם מוגבלות פיזית להתמודד טוב יותר עם קשייהם.
אודות קרן אתנה
קרן אתנה הוקמה בשנת 2006 כארגון ללא כוונת רווח במטרה להעצים את המורים בישראל ולהעניק להם כלים להעצמה אישית, תוך קידום מעמדם. הקרן הוקמה על ידי מספר אנשי עסקים בראשותו של אורי בן-ארי (מנכ"ל יו.בי.איי ונצ'רס ולשעבר סגן נשיא בכיר בחברת נס טכנולוגיות).
תכנית הליבה של הקרן היא תכנית "מחשב נייד לכל מורה", שהושקה ב-2007. התכנית הוקמה תחת חסות משרד ראש הממשלה. תכניותיה הנוספות של הקרן הן "מחשב נייד לכל גננת" (הושקה ב-2012), "טאבלט לכל מורה למדעים" (הושקה ב-2014), "אייפד לכל מורה לחינוך מיוחד" (הושקה ב-2015) ו"מחשב נייד לכל מורה לאנגלית" (הושקה ב-2018) כל התכניות מתבצעות בשותפות הדוקה עם הסתדרות המורים, משרד החינוך, בנק מסד ותורמים שונים כגון הקרן המשפחתית ע"ש תד אריסון, קרן משפחת סילבן אדמס ורבים אחרים.
במסגרת התכניות מחלקת קרן אתנה, ביחד עם הסתדרות המורים ובנק מסד, מחשבים (על פי התכניות השונות) למורות, למורים ולגננות, לצד קורסי הדרכה בהיקף של 120 שעות, הכוללים ידע בסיסי בהפעלת המחשב וכן הדרכה בנושאי מיומנויות דיגיטליות, שילוב מחשב בהוראה פרונטלית, שימוש במידע נגיש באינטרנט ועוד. ההדרכה נעשית ע"י מדריכי משרד החינוך. מבדיקת נתוני שביעות רצון המורים המשתתפים בתכנית, עולה כי חלה עלייה משמעותית ברמת הקשב בכיתות ובהעשרת המורים במקורות מידע חדשים בסביבה מתוקשבת וביכולת הקנייתם לתלמידים.
תכניותיה של קרן אתנה הפכו לסיפור הצלחה וכיום נהנים בזכותן כבר מעל ל – 20,000 מורות, מורים וגננות ב-1,652 בתי ספר וגני ילדים ב -137 רשויות מקומיות ברחבי הארץ, ומעל 400,000 תלמידים מהשיפור ברמת הלימודים. ערים ומועצות אזוריות נוספות ממתינות לתרומות כדי להכניס את התכנית לבתי הספר שלהן ולהעצים את המורים.
קרן אתנה שמה לה למטרה כי כל מורה וגננת במדינת ישראל יצוידו במחשב (על פי תכניות הקרן), בשילוב הדרכה מקצועית של 120 שעות לכל מורה אשר יקנו להם כלים להעצמתם כמורות ומורים מתקדמים, מתוקשבים ובעלי כלים מקצועיים להתמודד עם מהפכת המידע ועם השינויים בתפקיד המורה מ"מקור ידע" ל"מנטור".