בכל הנוגע לצמיחת הבנייה, ניתן למצוא נתונים חיוביים בנושא של התחלות בניה במרכזי הערים במסגרת התחדשות עירונית. באמצעות תוכנית תמ"א 38 התחדשות עירונית היא האלטרנטיבה היחידה שיש ליזמים לבנות במרכזי הערים.
הקרקע עברה לגגות
התחלות הבניה במסגרת התחדשות עירונית במרכזי הערים בזכות הגגות. בגלל שאין קרקעות פנויות לבנייה במרכזי הערים, הקרקע היא בגג כביכול ולכן קיימת תוכנית תמ"א לתיקוניה.
מכאן שגם אם הנתונים האחרונים מצביעים שהיקפי הבנייה צנחו ב13% (רק ברבעון השלישי) עדיין אין לאבד תקווה, ולו כי בשנה האחרונה נוספו כ 33 אלף יחידות דיור חדשות, כאשר 21% מתוכן יש לזקוף לטובת תוכנית פינוי בינוי – כל דירה חמישית!
נתונים מספריים
בכל הנוגע להיקפי בנייה, יש לבחון את הנתונים השונים על מנת לקבל תמונת מצב יותר חדה. להלן הנתונים העיקריים:
- מינואר 2018 החלו להיבנות כ32,785 דירות.
- 1,849 מהדירות הנ"ל יש לזקוף לרווח כפול תמ"א 38/1 (חיזוק ותוספות בניה במבנה קיים)
- 1,860 מהדירות הנ"ל יש לזקוף לתמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש)
- רק מינואר 2018 החלו להיבנות כ 3,143 דירות חדשות במסגרת פינוי בינוי.
- אם עושים חשבון פשוט, מוצאים ש20.9% מהדירות שהחלו להיבנות השנה, הן פרי של אחת משתי התכניות: תמ"א 38 או פינוי בינוי.
הסיבות שמאחורי מגמת הבנייה
מעניין להבין מהיכן נובעת המגמה החיובית, ועל כן נציין שמלבד העובדה שהתכניות השונות מציעות היתרים מושכים וכדאיים, גם יש לתת הכרה להתפתחות האשראי החוץ בנקאית ואף למגוון דמויות מפתח שבין היתר האג'נדה המרכזית שלהן הינה תמיכה בפיתוח בנייה. אי לכך, כאשר מחברים בין שני הקטבים לתמריצים והיתכנות, ניתן להסיק שיש לא רק צמיחה בהתחלות בנייה חדשות, אלא גם ניתן להמשיך לצפות שהמגמה החיובית תתייצב ואף תמשיך באותו כיוון.
לצד עובדות אלו ישנו ביקוש הולך וגובר במרכזי ערים שבאיזורי הביקוש ופרויקטים חדשים ורבים של תמ"א 38 בתל אביב והסביבה יוצאים לדרך. בערים שאינן באיזורי הביקוש ישנה עליה מתונה יותר של התחלות בנייה במסגרת התחדשות עירונית אך אם מסתכלים אחורנית לאורך השנים ישנה מגמת עלייה.
מבט אחורה
לפני שמבינים את ההווה יש לבחון את העבר. אם נעיף מבט 5 שנים אחורה, נגלה שלא מעט פרויקטים בתחום הבנייה התחילו לקבל אור ירוק כבר אז, כך שכיום הקרקע הרבה יותר פורייה, עובדה שמובילה את שוק הדירות למגמת צמיחה, ויש שצופים שגם להשפעה ישירה על בועת הנדל"ן. עם זאת, בנדל"ן כמו בנדל"ן, אין לדעת לפני שרואים נתונים בשטח – או יותר נכון תכניות ומנופים.