כאבי גב עלולים וצפויים להיגרם מסיבות שונות – אחת או אחדות. לדוגמה: מאירוע טראומטי כגון נפילה או תאונה, שינויים פיזיולוגיים בחוליות עמוד השדרה, השמנה, ישיבה ממושכת באותה תנוחה, מיעוט תנועה ועוד. לא תמיד קל לאבחן את הגורמים לכאב ויש דרכים שונות להקל עליו.
נפוצים ושכיחים יותר הם כאבי גב תחתון, אשר יש האומדים את מספר הסובלים מהם בכ- 80% מהאוכלוסייה הבוגרת. שכיחותם של כאבים בגב התחתון נובעת בעיקר מעומס רב המוטל עליו. הגב העליון מוגן על ידי הצלעות ואין בו כמעט ניידות. כאבים בו עלולים לנבוע מזיהומים שונים, מגידולים ממאירים (חלילה), משברים ועוד.
כאבי גב של אנשים רבים נגרמים בשל בעיות פיזיולוגיות-מכאניות במערכת שתפקידה לייצב את הגב ומשינויים ניווניים. כאבי גב אלה מכונים בהגדרה רפואית כללית- כאבים ספונדליטיים (מלשון ספונדילוזיס). חלק מהשינויים הניווניים הם תוצאה של גיל, פריצת דיסק, שבה נקרעת הטבעת החיצונית של הדיסק והחומר הג'לטיני שבתוכו, שמשמש כבולם זעזועים, יוצא החוצה ועלול לגרום להיווצרות לחץ על הרקמה העצבית ואף להיווצרות דלקת.
גורם נוסף לכאבי בגב החריפים, האקוטיים, עלולים להיגרם מנקע שנוצר כתוצאה ממתיחת- יתר של עמוד השדרה שגורם לקריעתן של הרצועות התומכות, או ממתח שנגרם בגלל קרע בשריר או בגיד.
מקור נוסף להיתכנות כאבים בגב הן הפרעות ועיוותים בשלד, עקמת, התקמרות של הגב התחתון והפרעות מולדות שונות של עמוד השדרה.
כאבי גב חריפים לעתים חריגות מופיעים כסיבוכים של מחלות מורכבות, ובמצבים אלו נדרש אבחון וטיפול במחלה המורכבת כחלק מהטיפול בכאב הגב. כאבים גם עלולים להיות תופעות לוואי של מחלות מורכבות שונות וסוג מסוים של זיהומים או אופן מסוים של התפשטותם ועירובו של עמוד השדרה בהם. גם גידולים ממאירים עלולים להיות מקור לכאבי גב- עליון או תחתון.
כאמור, רבים סובלים מכאבי גב. אורח החיים המערבי, שבו מתמעטות עבודות הכפיים וממילא פוחתת גם הפעילות הגופנית הנדרשת לביצועה, גורם לרבים כאבי גב. מכאן נובעת חשיבותה של פעילות ספורטיבית מבוקרת, שנותנת מענה וחלק מהפתרון לתופעת ההשמנה הנגרמת מהעדר פעילות ממושך.
על מנת לשלול סיבות שיחייבו התערבות כירורגית במקור העלול להיות הסיבה לכאב, חשוב להיבדק על ידי רופא מומחה. אסור להקל ראש בכאבים בכלל ובכאבי גב בפרט, ככל שהם נמשכים. אסור להזניח כאבי גב.
ניסיון של רבים מהסובלים מכאבי גב מוכיח, כי בניגוד למה שעשויים לחשוב מי שלא סובלים מהם, מנוחה לא בהכרח מקלה על הכאבים, ודאי לא מנוחה ממושכת, אלא דווקא תנועה, הפעלת השרירים, כמובן בתנאי שהיא נעשית בעצימות נמוכה, באופן מבוקר. תרגילי פיזיותרפיה מתונים, שחייה (שבה לא מופעל לחץ על שלד הגוף, על חוליותיו ועל מפרקיו) בהחלט עשויים לשכך כאבים ובמקרים מיוחדים להעלימם כליל.