בשנים האחרונות, בזכות חברות ההייטק שעושות אקזיטים כל הזמן, יותר ויותר ישראלים מצטרפים למעגל המיליונרים. בשנת 2019 בוצעו בישראל 80 אקזיטים וסך היקף הסכום הכולל היה 14.5 מליארד דולר, כ-22 מליון דולר בממוצע לכל אקזיט. אין זה משנה אם יש לאדם מיליון אחד, 10 או 20 מיליון השאלה הגדולה היא וזה גם האתגר – היא מה לעשות עם הכסף? איך שומרים אליו ואיך גם מגדילים את ערכו?
נכתב בשיתוף: CPF דודי עמית, מנכ"ל "כיסופים" – ניהול חלומות ותכנון פיננסי, המלווה את התא המשפחתי בתכנון עתידו הכלכלי
על פי הסטטיסטיקות הרבה מאוד ספורטאים, זוכי לוטו וכמובן גם מתעשרי ההיי-טק יאבדו עשרות אחוזים מהונם כבר בחמש השנים הראשונות להתעשרותם.
בניגוד למה שאפשר לחשוב, ההפסדים הם בגלל רכישות פומפוזיות של דירות, רכבים או מוצרי ברי קימא אך אלו הם דווקא השקעות הרעות או ממעשי עוקץ ונוכלות שמבצעים על אותם זוכים.
בעיה נוספת לאותם מתעשרים, היא שכשמקבלים סכום כסף גדול באופן חד פעמי שמאפשר רמת חיים גבוהה מאוד, קשה לתחזק אותה ללא משכורת קבועה וגבוהה לאורך זמן וכך הכסף נעלם. לכן, כדי למנוע מכם להפסיד כסף אחרי הצלחת האקזיט, מצ"ב מספר צעדים שישמרו עליכם:
- שימו את הכסף במקום נזיל וברמת סיכון נמוכה – לפני שתעשו משהו עם הכסף צריך לחשוב. זה עניין מורכב שלוקח זמן ולכן כדאי להפקיד את הסכום במקום שמצד אחד יהיה נזיל למשיכה ומנגד עם סיכון נמוך.- כן נכון פק"מ בבנק ! כך, תוכלו לחשוב ולתכנן בנחת מה לעשות איתו.
- שבו יחד, כל המשפחה והחליטו מה תרצו לעשות עם הכסף. בשלב זה מומלץ להתייעץ עם מתכנן פיננסי על מנת לראות את העתיד – האם נידרש ללימודים גבוהים למי מהילדים? רכישת דירה? רכב? חלילה סיעוד? ולהבדיל, תרצו לפתוח עסק או להפסיק לעבוד? לכל החלטה כזו, משמעות כלכלית ויש לתכנן אותה ולפי זה לנהל את הכספים.
- לאחר שקיבלנו את ההחלטות, ניתן לצאת לדרך – בעזרת המתכנן הפיננסי נבנה תכנית כלכלית המבוססת על סוג ואופי המטרות והיעדים השונים שהגדרנו.
אלו שיבקשו לשמור על כספם יעדיפו, מן הסתם, את האפיקים הסולידיים יותר. אלו יילכו לכיווני הנדל"ן למגורים (השכרת דירה, לדוגמא) או השקעה בתעודות אג"חיות שיוכלו להניב להם תשואה ריאלית של כ-3% בשנה. מהצד השני יש את אלו שיבחרו בהשקעות אגרסיביות יותר שבאופן טבעי התנודתיות בהן גדולה. אלו יילכו להשקעה באפיקים המנייתיים או רכישת נדל"ן מסחרי. אפיק זה יכול להניב, בממוצע, תשואה של כ-7%.
חשוב לזכור שכל השקעה תתבצע רק לאחר שבחנו את ההשקעה הנדרשת והסיכון הנלקח בהתאם לגיל ולאופי החיים שנרצה לחיות וכמובן, שהתשואה מותאמת לכל אחת מהמטרות. החשוב ביותר, לעניות דעתי, הוא הבנת הלקוח ומאפייניו תוך פיזור ההשקעות על פי טעמנו על מנת להקטין את החשיפה לאפיק כזה או כזה.
- להפוך את הכסף לכסף – מתעשרים חדשים רבים משתמשים בכסף כמקור נזיל לצריכה השוטפת אולם, אנשי מקצוע בדעה נחרצת כי צריך להתייחס לכסף כמנוף שייצור הכנסה חדשה ולא להשתמש בו עד שייגמר.
יש לא מעט סוגי השקעות ברמות סיכון כאלה ואחרות מקרנות השתלמות מוטות מניות או סולידיות ( הידעתם כי ניתן להשקיע בP &S באמצעות קרן השתלמות?), דרך מניות בארץ ובעולם ועד נדל"ן בארץ ובחו"ל (תשתיות כביש 6, קניונים, מתחמי מגורים ועוד)
תכנון נכון מאפשר לאנשים בעלי הון רב לקנות לעצמם עסקים או נכסים שייצרו עבורם הכנסה פאסיבית. הם יוכלו להשביח את אותם עסקים ונכסים עד לרמה של מקסום הרווחים מכל עסק ועסק, וכך ייהנו מריבוי מקורות הכנסה, דבר שיפחית את התלות שלהם בכל מקור בפני עצמו לצד הגדלת הון קבועה.