קופת הגמל מיועדת לחיסכון לגיל הפרישה. כדי למנוע פגיעה בקצבת הפנסיה שתקבלו לאחר היציאה לגמלאות, נקבעו כללים מחמירים למשיכת הכספים לפני גיל הפרישה ואי-עמידה בהם עשויה להוביל לתשלום מס בשיעור גבוה במיוחד. הכתבה שלפניכם סוקרת את הכללים המאפשרים משיכת כספים מקופת הגמל, אך חשוב לשקול צעד כזה בכובד ראש
קופות הגמל התקבעו בתודעה של הציבור הישראלי כתכנית חיסכון לטווח בינוני וארוך, אך כבר למעלה מעשור שהן משמשות כחיסכון לגיל הפרישה. לאורך השנים נעשו שינויים רבים בכללי המיסוי החלים על קופות גמל, שינויים המשפיעים על אפשרויות משיכת הכספים. חשוב להתעדכן ולהבין מהם הכללים החלים על קופת הגמל שלכם, כיוון שמשיכת כספים מקופת גמל שלא בהתאם לכללים עלולה לגרור תשלום מס בשיעור משמעותי. החלטנו לעשות עבורכם סדר וריכזנו את התנאים העיקריים למשיכת כספים מקופת גמל.
איך ניתן למשוך כספים שהופקדו לקופת גמל לפני 2008?
שנת 2008 היתה שנת פרשת המים בעולם החיסכון הפנסיוני. החל מ-2008 כל ההפקדות לקופות גמל מיועדות לחיסכון לגיל הפרישה שישולם כקצבה חודשית כברירת המחדל. את הכספים שהופקדו לפני 2008 ניתן למשוך גם כסכום חד-פעמי פטור ממס בהתאם לכללי המשיכה שחלו במועד ההפקדה.
משיכה של כספים שאינה עומדת בכללי המשיכה תחויב במס של 35% לפחות. אם המס השולי שחל עליכם גבוה מ-35%, רשות המסים רשאית אף לדרוש מכם תשלום מס נוסף בגובה ההפרש שבין 35% ועד גובה המס השולי.
מה לגבי קופות גמל חדשות יותר וכספים שהופקדו לאחר 2008?
מאחר שאת הכספים שהפקדתם לקופת הגמל לאחר 2008 תוכלו למשוך רק כקצבה חודשית החל מגיל 60, כדי למשוך את הכסף תצטרכו להעבירו קודם לקרן פנסיה או לחברת ביטוח שיוכלו לנהל את העברת התשלום החודשי. קבלת קצבה חודשית מקופת גמל עדיין אינה אפשרית כיום. למרות זאת, ישנם כמה מצבים שבהם תוכלו למשוך כספים מקופת הגמל כסכום חד-פעמי:
- תיקון שנעשה בחוק (מוכר בשם "תיקון 190") מאפשר משיכה של הכספים בסכום חד פעמי למי שעומד בשני תנאים מצטברים: עברתם את גיל 60 ותוכלו להראות שאתם מקבלים לפחות קצבת פנסיה חודשית בסכום מינימלי של 4,525 נכון לשנת 2020,. לשם כך, תצטרכו להציג שלושה תלושי קצבה מקרן הפנסיה המעידים על גובה קצבת הפנסיה שלכם. סכום שהפקדתם לקופת הגמל במהלך שנת מס עד לכ- 34,000 ש״ח מיועד לקבלת קצבת פנסיה חודשית ומשיכתו כסכום חד-פעמי מורכבת יותר ומלווה בתשלום מס הכנסה לפי קביעת פקיד שומה. אולם כספים שהפקדתם במהלך שנת המס מעבר לאותם 34,000 ₪, משיכתם פשוטה יותר ותהיה בתשלום מס רווח הון בלבד בשיעור של 15% על הרווח הנומינלי.
- אם סכום החיסכון שלכם בקופות גמל בחברה כלשהי אינו עולה על 8,000 ש״ח (סך הסכום שצברתם בכל קופות הגמל שלכם המנוהלות באותה חברה) ובתנאי שמתחילת שנת 2014 לא הפקדתם או העברתם כספים לקופה או ממנה.
- אם אחד משלושת המצבים הבאים חלים עליכם: אתם ובן או בת הזוג לא מרוויחים יותר משכר המינימום (או עד פעמיים שכר המינימום, אם יש לכם ילד שעדיין אינו בן 18); אם ההוצאות הרפואיות שלכם גבוהות ממחצית ההכנסה השנתית שלכם; או אם נקבעה לכם או לבן משפחתכם נכות קבועה בשיעור של 75% לפחות.
- אם קיבלתם כמוטבים או יורשים קופת גמל של בן משפחה שנפטר.
אם אף אחד מהמצבים הללו לא חל לגביכם, גם בקופות החדשות, משיכה בניגוד לכללים תחייב אתכם בתשלום מס בשיעור של 35% לפחות.
האם יש הבדלים במשיכת כספים מקופת גמל לעובד שכיר ולעובד עצמאי?
כללי המשיכה הקבועים בקופת הגמל חלים על עובדים שכירים כמו גם על עצמאים ללא אבחנה בניהם. למרות זאת, עובד שכיר שסיים העסקה וזכאי לפיצויים יכול למשוך את החלק של רכיב הפיצויים מהחיסכון שלו בקופת הגמל כסכום חד-פעמי כאשר חלקם יהיה פטור ממס עד לתקרה הקבועה בחוק. עצמאי לעומת זאת, רשאי למשוך את כספי החיסכון שלו מקופת הגמל אם סגר את העסק, אם הפסיק לעסוק באותו משלח יד או אם הגיע לגיל הפרישה ואין לו הכנסות מהעסק או ממשלח היד. משיכה כזו על ידי העצמאי, דורשת השלמת חקיקה ולכן כיום אינה ישימה בפועל. לאחר תיקון החוק יוכל העצמאי למשוך סכומים עד התקרה הקבועה בחוק כסכום חד-פעמי פטור ממס.
כללי משיכת כספים מקופת גמל אינם פשוטים כיוון שהמטרה העיקרית של המחוקק היא לעודד אתכם לחסוך את הכסף לגיל הפרישה. אם החלטתם למשוך כסף מקופת הגמל, חשוב לוודא שאתם עומדים בכללי המשיכה כדי להימנע מתשלומי מס מיותרים. במידת הצורך, תוכלו להתייעץ גם עם בעל רישיון פנסיוני. יותר מהכל, חשוב להבין כי משיכת כספים מקופת הגמל היא צעד בלתי הפיך שלא ניתן להתחרט עליו. משיכה כזו גם עלולה לפגוע בקצבת הפנסיה שתוכלו לקבל לאחר הפרישה, כך שכדאי לחשוב גם יותר מפעמיים לפני קבלת ההחלטה.
*אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח.