בעלות של 4 מיליארד שקל – מגיעים ל 60,000 בדיקות קורונה ביום: הממשלה חתמה על הסכם עם מעבדת מיי הריטג' על הכפלת הבדיקות היומיות ל-20,000. בנוסף, הוצא מכרז לשתי מעבדות פרטיות נוספות ותוגדל קיבולת המעבדות של קופות החולים ל-30,000 בדיקות. אדלשטיין: "אני קורא לאזרחים – אם יש לכם סיבה, לכו להיבדק!"
שר הבריאות יולי (יואל) אדלשטיין הנחה הבוקר את אנשי משרדו לפעול כבר השבוע לביצוע 60,000 בדיקות קורונה ביום. זאת כחלק מהיערכות משרד הבריאות לחורף. מדובר בהכפלת מספר הבדיקות נכון להיום שעומד על כ 30,000 ביום, כפי שהתחייב עם כניסתו לתפקיד. עלות ההשקעה בהכפלת מספר הבדיקות עומדת על כארבעה מיליארד שקלים לשנה וחצי. כזכור, בעת מינויו לשר הבריאות עמד מספר הבדיקות בישראל על כ 3,000 ליום בלבד.
ביצוע הנחייתו של אדלשטיין תיעשה באמצעות שלוש פעולות, כשהראשונה שבהן היא יציאה למכרז לפתיחת שתי מעבדות פרטיות ייעודיות לקורונה. כל אחת מהן תייצר יכולת של עד 10,000 בדיקות ביום עד ספטמבר. המכרז צפוי להסתיים בתוך שבוע.
בנוסף, היום נחתם ההסכם בין משרד הביטחון לחברת "My Heritage" להכפלת מספר הבדיקות מ-10,000 ביום ל-20,000.
השלב הבא של הגדלת קיבולת הבדיקות הכללית היא הגדלת הקיבולת של מעבדות הקופות ובתי החולים באמצעות רכש ציוד ע״י משרד הבריאות למעל 30,000 בדיקות. בנוסף משרד הבריאות מקדם טכנולוגיות נוספות כגון pooling שיגדילו בצורה משמעותית אף יותר את יכולת המעבדות.
שר הבריאות אדלשטיין: "אני קורא לאזרחים – אם יש לכם סיבה להיבדק – אל תהססו! משרד הבריאות לא חוסך אמצעים ומשאבים בנושא ומוביל תוכנית של מיליארדי שקלים, כך שמערך הבדיקות לא יהווה חסם בטיפול במגיפה. באופן זה נגיע לפחות ל 60,000 בדיקות ביום, ועם הטכנולוגיות הנוספות אותן בוחנים אנשי המקצוע של המשרד המספר יעלה אף יותר. זאת רק אחת הדרכים להתמודדות עם נגיף הקורונה בחורף. אנחנו צריכים גם את שיתוף הפעולה שלכם. ביחד ננצח".
גנץ על ההסכם עם מיי הריטג': "לא מדובר בהסכם מסחרי אלא בשותפות במאמץ הלאומי"
כאמור, לפני זמן קצר חתם מנהל הרכש במשרד ביטחון, בשיתוף עם משרד הבריאות ועל-פי הנחייתו על הסכם עם חברת "מיי הריטג'" להכפלת היקפי הבדיקות ביום מ-10,000 ל-20,000. שר הביטחון בני גנץ ביקר הבוקר (יום א׳) במעבדות ״מיי הריטג׳״ יחד עם אבי דדון, ראש מנהל הרכש במשרד הביטחון, שהוביל את המהלך. במפגש הציגו לשר, גלעד יפת מנכ"ל החברה ואסף יונגר מנהל המעבדה, את המכשור המתקדם והאופן בו פועלת המעבדה ותיארו את פעילותם בקורונה בדגש על פרויקט ״מגן אבות ואמהות״.
בסיום הביקור אמר גנץ: "לא מדובר בהסכם מסחרי אלא בשותפות במאמץ הלאומי. אנחנו במערכת הביטחון רתומים למאבק בקורונה באופן מלא. במאמצי הרכש שלנו, במאמצי העבודה שלנו בשטח, וגם באמצעות צה"ל. השבוע נתחיל את הפעילות של מפקדת הקורונה בפיקוד העורף ואנחנו כמובן פרוסים בכל מקום בארץ, בדגש על ערים אדומות וכתומות ומסייעים בפרויקט מגן אבות ואמהות. יש פה מאמץ לאומי שכולם שותפים אליו ואני רוצה לברך על כך."
גנץ הוסיף: "חשוב מאוד להמשיך את העבודה הטובה שאתם עושים כאן, ולעשות זאת בשותפות עם משרד הבריאות, שקובע את הסטנדרטים והרגולציה."
מנכ״ל ומייסד החברה גלעד יפת אמר: ״אנחנו לוקחים חלק משמעותי בבדיקות של מערך ״מגן אבות ואמהות״ ונשמח להרתם למשימה הזאת גם בשאר חלקי המדינה״.
"ההסכמים עם המעבדות הפרטיות לבדיקות הקורונה הן הרס הרפואה הציבורית בישראל"
בתוך החדשות על הגדלת היקפי בדיקות הקורונה תוך הישענות על מעבדות פרטיות, של חברת מיי הריטג' ואחרות, אסתר אדמון, יו"ר הסתדרות עובדי המעבדות הביעה הבוקר תרעומת רבה על ההחלטה. "העובדים במעבדות הממשלתיות ובמעבדות של קופות החולים מרגישים היום שמדינת ישראל יורקת בפרצופם. הערכה שלנו היא שנראה בשבועות הקרובים התפטרות המונית של עובדי מעבדות ממשלתיות, וזו תהיה מכירת חיסול של הרפואה הציבורית הישראלית, כי המעבדות הן העיניים של הרפואה, ותפקידן הרבה הרבה יותר מקיף, גדול ומכיל מאשר רק בדיקות לזיהוי נגיף הקורונה", אומרת אדמון.
"בעלות המטורפת שהממשלה מוציאה על בדיקות במעבדות פרטיות, יכולה הייתה לשקם את המערכת המעבדתית האיכותית שלרשותה. להעלות את שכר העבדים של העובדים במעבדות, שמסתכלים בקנאה ובכעס על השכר לעמיתיהם במקצוע במעבדות הפרטיות ולבנות תשתית איתנה יותר בבתי החולים ובקופות."
לדברי אדמון, "האבסורד הוא שהמעבדות הממשלתיות של המדינה מסוגלות להגביר קצב ולבדוק כל יום עד 40,000 בדיקות קורונה. במקום לנצל את המשאב הלאומי, מפריטים במחירי עתק".
"מי מפקח על בזבוז הענק של הכספים שלנו, של הציבור, שהממשלה כל כך רחבת לב בפיזורו?", זועקת אדמון.