הסדר מותנה הינו הסדר אשר בעצם נותן לרשויות התביעה את האפשרות וההסמכה הדרושה על מנת לסגור תיקי חקירה שונים אשר נפתחו כנגד חשודים שונים, וכן זה מה שנקרא סגירה בהסדר מותנה.
על מנת לבצע סגירה של תיק פלילי באמצעות הסדר מותנה על החשוד יהיה להסכים בכל העובדות בהם הוא חשוד, כאשר החשוב מודה בכל, וכן התנאים של ההסכם המותנה מתאימים והוא מסכים איתם הוא יוכל לקבל סגירה של התיק, וכן במצבים מסוימים קיימת האופציה שהחשוד אף ייהנה מביטול של כתב האישום נגדו.
חשוב לציין כי מדובר על מספר תנאים שונים עליהם יהיה החשוד להסכים על מנת לקבל הסדר מותנה, וכן קיימים מצבים בהם לא כל אחד מעוניין לקבל את התנאים ולכן, התיק שלו אינו יוכל להיסגר בהסדר מותנה.
הסדר מותנה – מי עוד יכול להרוויח?
חוק הנקרא הסדר מותנה יכול לעיתים להישמע כלא הגיוני, ואף להעלות את השאל ששואלת איך בכלל יכול להיות כי תיק פלילי נסגר בהסדר מותנה? ואיך קיימת האפשרות של ביטול כתם האישום?.
כיום קיים עומס רב על מערכת המשפט ולכן, כאשר קיים הסדר מותנה המדינה יכולה להקל על הלחץ במערכת המשפט. במידה והעבירה הפלילית אשר בוצעה אינה עבירה חמודה כמו רצח או עבירה חמורה אחרת אז לא קיימת שום בעיה לבצע הסדר מותנה וכך בעצם לסגור את התיק הפלילי של אותו חשוד.
בנוסף, דבר זה יכול להקנות לרשויות הנדרשות לעבוד על תיקים חמורים וחשובים הרבה יותר ולכן, חוק הסדר מותנה הינו חוק חשוב היכול לאפשר להקלה מסוימת ולאפשרות להשקיע יותר זמן בתיקים חשובים יותר.
מי מחליט על הסדר מותנה?
כאשר מדובר על עבירה פלילית יש לציין כי לא כל אחד יכול להחליט שכרגע הולכים ליוון של הסדר מותנה אלא יש להבין כי מי שעומד מאחורי החלטה חשובה כזו יהיה היועץ המשפטי לממשלה.
וכן רק לאחר אישור של היועץ הראשי תהיה האפשרות לסגור הסדר מותנה עם אותו חשוד. כמו כן, אין עבירות אשר אפשר להגיד כי בטוח על עבירה כזאת אפשר לסגור הסדר אלא רק היועץ המשפטי יכול להחליט על אילו עבירות קיימת האפשרות לקבל הסדר מותנה, וכמון שהוא זה שיהיה אחראי על התנאים השונים על מנת שהחוש יוכל ליהנות מהסדר.
היועץ המשפטי הוא זה שמחליט וכן ההחלטה שלו נובעת על פי סוג העבירה, וכן על פי המניע לאותה עבירה.