המהפכה הגאה של המשרד לשוויון חברתי: לראשונה בישראל – תקציבים ממשלתיים יועברו לפיתוח קהילות להט"ב ברשויות המקומיות. מירב כהן, השרה לשוויון חברתי: "נתקצב כל רשות מקומית שתפעל להוציא אל הפועל פעילויות למען חיזוק הקהילה הגאה בתחומה". ח"כ איתן גינזבורג: "אני קורא לרשויות המקומיות לנצל את התקציב החשוב הזה ולפנות אל המשרד לשוויון חברתי כדי לממש אותו. אסור לנו להשאיר אף אחד מאחור".
המשרד לשוויון חברתי מתחיל בימים אלו בשלב הראשון של העברת תקציבים לקהילה הגאה בישראל, כחלק מתכנית מקיפה והוליסטית שמטרתה הרחבת השירותים הייעודיים לאוכלוסיות הלהט"ב ועידוד פיתוחן של קהילות גאות ברשויות המקומיות ברחבי הארץ. כזכור, לפני מספר חודשים הובילו השרה לשוויון חברתי, חה"כ מירב כהן, ויו"ר סיעת כחול לבן חה"כ איתן גינזבורג, מהלך תקציבי להקצאת מעל 8 מיליון שקלים לצרכי פיתוח הקהילה הגאה בישראל. מדובר בצעד תקדימי בו ממשלת ישראל מעודדת טיפוחן והקמתן של קהילות להט"ב ברשויות המקומיות. הצעד הראשון הינו "קול קורא" המכוון לכל הרשויות המקומיות בארץ המעוניינות להוציא אל הפועל תכניות לחיזוק ופיתוח קהילות הלהט"ב בתחומן. הרשויות יוכלו להצטרף לתכנית במהלך השבועות הקרובים.
על תחומי הפעילות הספציפיים בהם יושקע התקציב הוחלט לאחר עבודת מטה מעמיקה ודיונים מקצועיים להם היו שותפים גם נבחרי ציבור ונציגי הארגונים השונים בקהילה הגאה, מתוך רצון להיענות לצרכיהם הייחודיים של כל הקבוצות המגוונות בקהילה. כך, במסגרת הקול הקורא יינתנו שירותים ייעודיים כמו קבוצות הדרכה למשפחות גאות, קבוצות תמיכה וסיוע לאזרחים ותיקים גאים, תכניות בתחומי התעסוקה לקהילה הטרנסית, תמיכה בלהט"ב שיצאו לאחרונה מהארון ופעילויות רבות נוספות בתחומי הקהילה, הרווחה והחינוך ברשות המקומית.
בין היתר, הכספים יוקצו גם לפעילות להעלאת המודעות בקרב עובדי הרשויות המקומיות לצרכי קהילת הלהט"ב. הרשויות המקומיות שיזכו לתקצוב יתחייבו מצדן להעמיד ולתחזק מרכז להט"ב מקומי שישמש לקיום המיזם. כמו כן, יחויבו הרשויות המקומיות שיתוקצבו להצגת תכנית אסטרטגית בנושא קידום הלהט"ב בתחומן. בכך, מבקש המשרד לקדם הקמתה של תשתית ארוכת-טווח לתמיכה בקהילה הגאה ברשויות המקומיות ברחבי הארץ.
משבר הקורונה העצים קשיים של קבוצות רבות באוכלוסיית הלהט"ב. רבים מחברי קהילת הלהט"ב הוותיקים נעדרים כל תמיכה משפחתית או ילדים, ועל כן נדרש סיוע מוגבר וייחודי בתקופה מורכבת זו, בה תחושות החרדה והדיכאון גוברות פי כמה. יתרה מכך, להט"בים צעירים רבים שכבר היו בתהליך היציאה מהארון חוזרים אליו בשל משבר התעסוקה ומבקשים לדחות את ההתמודדות הקשה. נכון להיום, מרבית הרשויות המקומיות בישראל נעדרות זיהוי ממוקד של אוכלוסיות אלה, ועל כן הן אינן מקבלות שירותים הולמים לסיוע עם אתגרי משבר הקורונה.
השרה לשוויון חברתי, ח"כ מירב כהן אמרה כי "מדובר באבן דרך משמעותית ובתכנית תקדימית לחיזוק הקהילה הגאה, היוצרת שיתוף פעולה ממשלתי עם השלטון המקומי במתן מענה לקהילות להט"ב בכל רחבי הארץ. נתקצב כל רשות מקומית שתפעל להוציא אל הפועל פעילויות למען חיזוק הקהילה הגאה בתחומה. בחודשים האחרונים פעלנו מסביב לשעון בכדי להבטיח שבניגוד לפעמים קודמות – התכנית הזו לא תישאר על הנייר. אחד היעדים המרכזיים של התכנית החדשה הוא הוצאת הבשורה הגאה אל הפריפריה החברתית והגיאוגרפית. אוכלוסיות להט"ב מחוץ למרכזי הערים הגדולות מרגישות פעמים רבות מבודדות מיתר האוכלוסייה, ונמנעות מלקחת חלק בחיי הקהילה המקומית. את המציאות הזו אנחנו מבקשים לשנות ואני מקווה מאד לראות רשויות רבות בפריפריה פונות אלינו בבקשה לקבל את התקציבים החשובים האלה"
יו"ר סיעת כחול לבן ח"כ איתן גינזבורג ציין כי "כמי שכיהן בעברו כראש עיר וסגן ראש עיר, אני מכיר מקרוב את חשיבותה של הרשות והיכולות שלה להוציא לפועל ולקדם את הצרכים הישירים של התושבים. בכל עיר, מועצה, יישוב או כפר, יש להט"בים, צעירים ומבוגרים כאחד, שזקוקים לשירותים שונים שהתקציב שהבאנו יכול לספק. על כן, אני קורא לרשויות המקומיות, בדגש על הרשויות בפריפריה החברתית והגיאוגרפית, לנצל את התקציב החשוב הזה ולפנות אל המשרד לשוויון חברתי כדי לממש אותו. אסור לנו להשאיר אף אחד מאחור. אני מקווה ומאמין שהתקציב שאושר יתן מענה לצרכי הקהילה הגאה ביישובים השונים."
מנכ"לית המשרד לשוויון חברתי, יעל מבורך הוסיפה: "מיפוי הצרכים שנעשה במשרד הוביל להחלטה להקצות תקציבים לקידום הקמתם של 'בתים פתוחים' שיתנו שירותים ייעודיים לאוכלוסיות להט"ב ויהוו מרכז לפיתוחה של קהילת הלהט"ב המקומית, עבור רשויות שיהיו מעוניינות בכך. מדובר בצעד חשוב לקידומה של הקהילה הגאה בישראל"
יו״ר האגודה למען הלהט״ב, הילה פאר ברכה על ההחלטה ואמרה כי: ״מדובר בבשורה מרגשת שתשפר את חייהם של מאות אלפי להט"ב ברחבי הארץ ותקדם את המהפכה המקומית הגאה. לכל אחד ואחת מגיעה הזכות לחיות את חייהם בביטחון ולא משנה אם הוא גר בת״א או בנתיבות. אנחנו מודים לשרה מירב כהן ולח״כ איתן גינזבורג על ההזדמנות לחזק את המהפכה המקומית הגאה בכל רחבי הארץ וליצור שינוי ממשי בלמעלה מ-70 רשויות מקומיות בשיתוף המשרד. אנחנו מקווים שנמשיך לראות יותר ויותר רשויות מקומיות שמקדמות שיוויון וביטחון לחברי הקהילה ונאבקות באפליה הפסולה נגדנו שעדיין קיימת״.