הפסקת היריון יזומה, כלומר הפלה, מוסדרת בישראל באופן חוקי. אישה או נערה המעוניינת לבצע הפסקת היריון מחויבת לעבור ועדה מקצועית כחוק. נכון ל-2020, בישראל מעל 40 מוסדות רפואיים, בתי חולים ומרפאות, שבהן קיימת ועדה להפסקת היריון.
ישנם הבדלים בסמכויות של הוועדות השונות בהקשר של מועד קיום ההפלה. יש ועדות שמורשות לאשר הפסקת היריון עד שבוע יחסית מוקדם ואחרות מורשות לאשר גם בשבועות מתקדמים (היריון חי). בכתבה הבאה, בשיתוף אתר abortion.org.il ענינו על כל השאלות הנפוצות בנושא וועדה להפסקת הריון.
מהי בעצם הוועדה להפסקת היריון?
הוועדה בעצם כוללת כמה חברים, בעלי נגיעה לנושא. על פי הנהלים, בוועדה חייבת להיות לפחות אישה אחת. בוועדה יהיה רופא או רופאה בעלי הסמכה גניקולוגית, רופא או רופאה בעלי מומחיות אחרת וכן עובד או עובדת סוציאלית. עוד לפני המפגש עם הוועדה, בדרך כלל האישה תשוחח עם עובדת סוציאלית. האישה תקבל הסבר על תהליך של הפסקת היריון וכל הכרוך בכך. בנוסף, נדרשת חתימת האישה על כך כי היא מבינה ורוצה להמשיך בהליך. החלטה תתקבל לרוב במעמד המפגש עם הוועדה.
באילו מצבים ניתן לפנות לוועדה?
אישה המעוניינת להפסיק את ההיריון בצורה יזומה נדרשת לפנות לוועדה מוסמכת. בסכמות הוועדה לאשר כל אחד מהמקרים הבאים:
- הפסקת ההיריון בקרב נשים צעירות ונערות (כלומר לא בגירות, מתחת לגיל 18 שנים).
- הפסקת היריון שעשוי לגרום לסיכון עבור האישה או העובר. סיכון לאישה מבחינה גופנית או מבחינה רגשית פסיכולוגית או סיכון למומים או מחלות קשות בעובר.
- הפסקה של היריון כאשר האישה איננה נשואה.
- הפסקה של היריון מחוץ לנישואין.
- הפסקה של היריון הנובע מתקיפה מינית או מאירוע אחר שמהווה עבירה על החוק.
איך פונים לוועדות והיכן מוצאים אותן?
הועדות להפסת היריון פועלות במסגרת בתי החולים השונים בארץ (רפואה ציבורית) וכן בבתי חולים פרטיים וכמה מרפאות שבהן פועלים גניקולוגים מוסמכים. הפניה לוועדה יכולה להיעשות ישירות לוועדה או למרכז הרפואי. במרכז הרפואי מפנים למזכירות של הוועדה ואפשר להתייעץ עם עובדות סוציאליות הנמצאות במרכזים הרפואיים או בוועדות. הוועדה תיידע מתי ובאילו תאריכים ניתן להגיע. בקשה לוועדה נעשית בליווי תעודת זהות ואישורים רפואיים על פי הרלוונטיות.
האם הוועדה יכולה שלא לאשר הפסקת היריון?
הוועדה יכולה שלא לאשר הפסקת היריון רק במקרים השונים מאלו שפורטו בסעיף קודם. חשוב להוסיף כי הוועדה מאשרת הפסקות היריון בקרב קטינות על סמך בקשתה של הנערה בלבד. כלומר אין צורך להגיע עם אישור של אחד ההורים או אפוטרופוס חוקי. במילים אחרות, לקטינה זכות מלאה לקבל את ההחלטה, ללא השפעה חיצונית.
עד איזה שלב ניתן לפנות לוועדה?
חלק מהוועדות להפסקת היריון יכולות לאשר הפסקת היריון עד שבוע מוקדם. אלה מקרים שבהם התהליך מבוצע לא דווקא באמצעות הליך כירורגי אלא על ידי מתן כדורים להפסקת היריון או בשיטות אחרות. חלק מהוועדות יכולות להתיר הפסקת היריון עד שבוע 24, ואז נעשה הליך של גרידה או ואקום. הפסקה בהיריון משבוע 24 ויותר נעשית על פי הנחיות משרד הבריאות ובהתאם לוועדות בכמה מבתי החולים הגדולים בארץ. הוועדות הללו הן בעלות הרכב מיוחד וכוללות רופאים מומחים וסיוע סוציאלי נוסף.
הזכות לחשאיות מלאה ולמימון
בשל רגישות העניין, פועלות הוועדות בצורה רגישה ותוך שמירה אל אנונימיות וסודיות. כל מידע המגיע לוועדה מצידה של האישה הפונה נשמר אך ורק אצלה. הסודיות הרפואית מובטחת ומעוגנת כזכות טבעית וחוקית. על פי החוק ישנם מקרים שבהם, לאחר אישור הוועדה זכאית האישה למימון ההליך (כלול בסל הבריאות).