מדינת ישראל מייחסת חשיבות רבה על מנת לעודד את יהדות התפוצות לעלות לישראל, ולשם כך הקימה את משרד העלייה והקליטה, שתקציבו השנתי עומד על כ-1.8 מיליארד ש"ח בממוצע. המשרד מציין מדי שנה ב-ז/ בחשוון את "יום העלייה" – יום שנועד להכיר בחשיבות עליית יהדות התפוצות לישראל, כבסיס לקיומה, התפתחותה ועיצוב כחברה רב-תרבותית. המועד לא אקראי, ונקבע בסמיכות למועד קריאת פרשת 'לך לך', בו מצווה הקב"ה את אברהם ללכת אל ארץ ישראל ולהתיישב בה.
מאז קום המדינה כבר עלו לארץ כבר יותר מ-3.3 מיליון בני אדם מהתפוצות, כשבשנים האחרונות הממוצע החודשי עומד על כ-2,000-3,000 עולים. חברת 'סוניגו' נרתמה למשימה הלאומית, ומציעה שירות לוגיסטי מקיף וליווי צמוד לכל מי שבוחר להקים בית חדש בישראל, ונזקק לשירותים לוגיסטיים הכוללים אריזה ושילוח תכולת ביתו לישראל.
זכאות עולה חדש/ה להטבות במכס בעת שחרור המטען האישי
באופן טבעי עולים חדשים שמגיעים לארץ עשויים להביא איתם תכולת בית וחפצים אישיים שיהוו את הבסיס להקמת הבית החדש בישראל, ובהתאם מעניקה מדינת ישראל פטור ממיסי יבוא על רשימה ארוכה של פריטים, רובם ככולם נמצאים היום בכל בית-אב ממוצע.
עולה חדש/ה זכאי/ת להביא עד שלושה משלוחים בפטור ממיסי יבוא בפרק זמן של שלוש שנים מרגע הכניסה לישראל. הפטור כולל את מרבית הפריטים הנמצאים ביום-יום בבית-אב ממוצע – ביגוד, הנעלה, כלי מיטה, כלי מטבח, ספרים ואלבומים, צעצועים ומשחקים, ציוד כושר וספורט אישי, מכשיר חשמל אחד מכל סוג, 3 טלוויזיות ו-3 מחשבים.
חשוב להדגיש שהפטור ממיסי הייבוא הוא מאותם מיסים בלבד, ולא כולל הוצאות נמל (החלות על כל יבואן, לא משנה מעמדו בישראל) וכן מע"מ בשיעור 17% על השירותים הניתנים על ידי סוכן המכס וצוות הפריקה.
מה כדאי להביא לארץ ומה כדאי לקנות כאן?
הזכאות לפטור ממיסי יבוא לא תמיד הופכת את השילוח לארץ של כל התכולה הנוכחית של הבית של העולים לכזו שהיא בהכרח כדאית. לשילוח עצמו של כל פריט יש עלות, שעשויה להיות גבוהה, ולכן ההמלצה היא לבחון עבור כל פריט האם אכן הדבר הנכון ביותר הוא להביא אותו לישראל. לשם כך יש להשוות בין מחיר הקנייה של פריט דומה בארץ בניכוי מחיר המכירה של הפריט בארץ המוצא, לבין עלות השילוח. שיקול משמעותי נוסף הוא הייחודיות של כל פריט – אם למשל מדובר על סלון מסוגנן ואהוב במיוחד, ייתכן שכדאי לשלח אותו לארץ גם אם מבחינה כלכלית נטו זול יותר לקנות ספות חדשות בישראל.
בכל מקרה רצוי מאוד להיעזר בחברת שילוח ותיקה ואמינה עם ניסיון ספציפי בעזרה לעולים חדשים כמו סוניגו. החברה מספקת הערכה ויזואלית בחינם, כך שאפשר לדעת מהי עלות השילוח המדויקת, כולל כל ההיטלים. החברה גם יודעת לייעץ לגבי אפשרויות הרכישה של פריטים מסוגים שונים בארץ, והעולים יכולים לקבל את כל ההחלטות החשובות על בסיס תמונת מצב מלאה.
אריזה
אריזת תכולת הבית והחפצים האישיים לגביהם הוחלט ש'יעלו גם לישראל' היא חשובה מאוד, ומטרתה להבטיח את שלומם במסע הארוך והמפרך ממדינת המוצא לישראל, ולכן חשוב להקדיש לה את מלוא תשומת הלב הנחוצה. חשוב לעבוד באופן מסודר, למיין ולפנות מראש פריטים שלא נדרשים לאריזה ושילוח ולרכז ככל שניתן את הטובין מתוך הארונות והמדפים. עולים שבוחרים לרכוש במדינת המוצא פריטים מסוימים כדי לשלח אותם לארץ יכולים לבקש מהחנויות לשלוח אותם ישירות למחסן של חברת השילוח וכך לחסוך טרחה ובלגן – אולם יש לעדכן את חברת השילוח מראש ולקבל ממנה הנחיות לצורך מסירת כתובת הובלה מדוייקת.
היום שבו הצוות של חברת השילוח מגיע לביתם של העולים במדינת המוצא הוא יום אינטנסיבי מאוד, וכדאי לפנות אותו לחלוטין מכל פעילות אחרת. אם יש ילדים קטנים מומלץ למצוא להם פתרון כך שההורים יוכלו להיות מרוכזים – ולוודא שכל מה שאמור להישלח לישראל אכן נלקח מהבית ומצד שני לא מוצאים ממנו הפריטים שהוחלט לא לשלח (מיון מוקדם, זוכרים?). סוניגו מספקת גם שירותי אריזה יעילים שחוסכים לעולים זמן יקר ומבטיחים שכל פריט ופריט יעברו את הדרך הארוכה לארץ ללא פגע. אנו ממליצים גם להמנע מנוכחות של חיות מחמד בבית ביום האריזה.
שחרור המשלוחים מהמכס
עולים לארץ זכאים כאמור ל-3 משלוחים ללא תשלום מכס בפרק זמן של שלוש שנים מיום כניסתם לישראל. חשוב לציין שבמקרה של מכולה, הנמל מאפשר רק 4 ימים פטורים מדמי אחסנה (כולל סופ"ש) וחברת הספנות מאפשרת 7 ימים פטורים מדמי שכירות למכולה (כולל סופ"ש), ולאחר מכן נדרש תשלום עבור כל יום נוסף. לפיכך, יש להתחיל בתהליך שחרור התכולה מהמכס מיד עם הגעתה של האנייה – ולשם כך המסמכים הרלוונטיים צריכים להיות ברשותה של חברת השילוח עוד קודם לכן. רשימת המסמכים כוללת הצהרה למכס (המומחים של סוניגו מסייעים במילוי לפי כל ההנחיות העדכניות), קבלות על כל המוצרים החדשים, כתב הרשאה לסוכן מכס וכן הוראות הובלה ופריקה.
במקרה של מכולה שאינה מלאה – סוג משלוח שנקרא LCL (וגם קונסולידציה) – הזכאות היא ל-30 ימי אחסון ללא עלות נוספת במסוף המטען בנמל. יחד עם זאת כדאי לקחת בחשבון את העובדה שהמתקנים בנמלים בארץ מותאמים לאחסון לחודש עד חודשיים לכל היותר ולא מעבר לכך. אם מסיבה כלשהי עולים חדשים זקוקים לאחסון ממושך יותר, אחד השיקולים בבחירת חברת השילוח הוא פתרונות האחסון שהיא מציעה.
קבלת התכולה
השלב האחרון של השילוח, שבו הבית החדש בישראל כבר מתחיל להיראות כמו בית באמת, הוא קבלת כל הפריטים שהעולים בחרו להביא איתם.
חברת שילוח מיומנת מבצעת את השלב הזה תוך זמן קצר מאוד לאחר השחרור מהמכס, אלא אם כן העולים ביקשו במפורש אחרת. גם בעת קבלת התכולה חשוב להיות מרוכזים ולוודא שכל הארגזים שנשלחו אכן הגיעו ונמסרים לידי בני הבית. המלצה נוספת היא להיערך מראש עם רשימת הארגזים והחדר שאליו מיועד כל ארגז. בדרך זו הצוות יוכל להניח מיד כל ארגז במקום הנכון, כך שהפריקה וההתאקלמות יושלמו במהירות.
זקוקים לייעוץ בנושא עלייה לישראל?
פנו אל המומחים של סוניגו
מספר הטלפון שלנו הוא: 08-6111222
כתובת המייל שלנו: sales@sonigo.com
או בקרו באתר: https://www.sonigo.com