הסכם ממון בין בני זוג נשמע לרבים כמו נושא רחוק, הקשור לכוכבי כדורגל, אנשי עסקים ודוגמניות. אך האמת היא שהסכמי ממון רלוונטיים לא רק לאנשים בעלי הון אלא גם לכל ישראלי וישראלית שחיים בזוגיות, בין אם הם נשואים ובין אם לא.
רגע, מה זה בדיוק הסכם ממון?
הסכם ממון הוא הסכם הנחתם בין שני בני זוג במטרה להסדיר את הזכויות הרכושיות של כל אחד מבני הזוג. מטרת ההסכם להקל על חלוקת רכוש לאחר תום הזוגיות, ולהבטיח שהיא תתנהל באופן המשקף בצורה הטובה ביותר את כוונות בני הזוג בזמן כניסה לזוגיות. נוהגים לחתום על הסכם ממון לפני נישואין, או לאחר הכרה כידועים בציבור.
הסכם ממון לפני נישואין
מכירים את הרגע המוזר מתחת לחופה בו הרב קורא מסמך ארוך בארמית עתיקה? זוהי הכתובה – מעין גרסה עתיקת יומין של הסכם ממון, במסגרתה מתחייב הבעל לזון את האישה ולמלא את כל צרכיה, וכן לשלם לה פיצוי במקרה שהוא בוחר לגרש אותה.
כמובן שבימינו, כאשר נשים יכולות לצבור רכוש בעצמן ותפיסת הזוגיות כולה היא שוויונית יותר, הכתובה אינה מספיקה כדי למלא את התפקיד החשוב של הסכם ממון. לשם כך, זוגות רבים בוחרים לחתום על הסכם ממון לפני נישואין ולתת תוקף משפטי להסכמות אלה באמצעות חתימה של נוטריון או רשם נישואין. הסכם ממון מקל באופן משמעותי על תהליך גירושין; במקרה גירושין, יחולק הרכוש ע"פ המוסכם בהסכם הממון, ללא צורך בדיון משפטי ארוך.
הסכם חיים משותפים
בני זוג שאינם יכולים או אינם רוצים להינשא בישראל יכולים לקבל הכרה משפטית בזוגיות שלהם באמצעות הכרה כידועים בציבור. ניתן לכתוב את ההסכם לפני או אחרי הגשת בקשה להכרה כידועים בציבור. עם זאת, חתימה על הסכם חיים משותפים נחשב מסמך מסייע להוכחת בקשת ידועים בציבור, ומקל באופן משמעותי על תהליך ההכרה כידועים בציבור.
מלבד הקלת הפרוצדורה להכרה כידועים בציבור, אין הבדל משמעותי בין הפונקציה של הסכם ממון לפני נישואין והסכם ממון של ידועים בציבור. זאת מלבד העובדה שרכושם של בני זוג נשואים נחשב משותף לאחר נישואיהם באופן אוטומטי, ואילו ידועים בציבור יכולים להמשיך להחזיק רכוש נפרד אם כך הם בוחרים.
שיקולים בחתימה על הסכם ממון
אם תשאלו עו"ד גירושין ותיק ומנוסה, הוא יגיד לכם שאין שום סיבה בעולם להימנע מחתימה על הסכם ממון, ויפה שעה אחת קודם. אולם זוגות רבים חוששים להעלות את הנושא בפני בני הזוג שלהם, מחשש שהדבר ייתפס כ"לא רומנטי".
עם זאת, ולמרות כך, מומלץ להתעקש על חתימה על הסכם ממון במידה ואתם עומדים בפני נישואין או שניתן להכיר בכם כידועים בציבור (שלוש שנות חיים משותפים ומעלה).
למה חשוב לחתום על הסכם ממון?
כי אי אפשר לדעת את העתיד – נכון, זה מפתה לחשוב שתהיו מאוהבים לנצח. אבל אם אתם מגיעים לזוגיות עם קופת פנסיה, חסכונות או נכס נדל"ן, הרי שבמקרה של תהליך גירושין החוק קובע שעליכם לחלק את הרכוש ביניכם באופן שווה – חצי בחצי. מה קורה כשצריך לחצות בית? צריך למכור אותו (ומה אם זה ירושה מסבתא ויש לבית עצמו ערך רגשי? מה אם הבית הזה הוא הפנסיה שלכם?). מה קורה כשהפרידה נעשתה מתוך כעס? קל לנקום באמצעות התעקשות על סעיפי סעיפים קטנטנים בחלוקת הרכוש.
עדיף לנשום עמוק, לבלוע את הגוש החוסם בגרון וללכת לדבר עם בן / בת זוגכם על הסכם ממון. תאמינו לנו, האהבה שלכם רק תפרח אחרי שתחליטו לחתום על כך שבמקרה פרידה, אתם תעשו את זה בצורה יפה 🙂