3,637 עולים חדשים לא מצליחים למצוא אולפן ללימוד עברית, משך זמן ההמתנה הממוצע עומד על חצי שנה וקיים מחסור של 100 מורים במערכת. מורי האולפנים טוענים: במשך 20 שנה לא העלו לנו את המשכורת. יו"ר הוועדה ח"כ פורר: "צריך לפתור את הבעיה מהשורש".
בדיון שהתקיים היום (רביעי) בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות ח"כ עודד פורר נחשף כי נכון לחודש ינואר 2023 ממתינים 3,637 עולים חדשים שיתפנה מקום באחד מאולפני למידת העברית ברחבי הארץ. במחוז תל אביב והמרכז קיימת רשימת ההמתנה הארוכה ביותר שבה נמצאים 1,849 עולים חדשים. משך זמן ההמתנה הממוצע ללימודי אולפן עומד על חצי שנה. סל הקליטה שמדינת ישראל מעניקה לעולים החדשים ניתן בששת החודשים הראשונים לעלייה, כך שבפועל בתקופה זאת מרבית העולים לא מצליחים ללמוד עברית בזמן שהמדינה מעניקה להם סיוע כלכלי.
ח"כ עודד פורר, יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות (ישראל ביתנו): "יש בעיה גדולה מאוד באולפני לימוד העברית של העולים החדשים וצריך לפתור את הבעיה מהשורש. שלב הנחיתה של העולים, בדגש על השנה הראשונה לעלייה לישראל, הוא הקריטי ביותר להצלחת הקליטה בצורה טובה. אנחנו רואים באולפני העברית כלי בסיסי וחשוב בתהליך הקליטה בשוק העבודה. עולה חדש בעל הכשרה מקצועית, שמגיע לישראל ועוזב בגלל אי ידיעת השפה זה כישלון של מדינת ישראל".
בשנת 2022 עלו לישראל כ- 74,400 עולים, רובם ממדינות רוסיה ואוקראינה. מספר האולפנים הממלכתיים שפזורים ברחבי הארץ עומד על 84 ולמדו בהם 24,404 עולים בלבד בשנה החולפת. 5,717 עולים חדשים בחרו ללמוד באולפנים פרטיים באמצעות שיטת הוואוצ'רים שבאחריות משרד העלייה והקליטה. בסה"כ למדו באולפני העברית בישראל 30,121 עולים חדשים במהלך שנת 2022. לפי נתוני משרד החינוך, נכון לחודש ינואר 2023 חסרים 100 מורים שישתלבו במערכת האולפנים ללימוד השפה העברית. מכיוון שמספר העולים גבוהה ממספר התלמידים שיכולים להיקלט באולפנים, יש צורך לשינוי מערך לימודי העברית.
"20 שנה שאני משתכרת כ- 7,000 שקלים בחודש והמשכורת שלי מעולם לא עלתה" כך אומרת זיוה יזנה אליאס, מורה באולפן עולים באשקלון. לדבריה: "גם אחרי שני עשורים של עבודה כמורה באולפנים אני מקבלת השלמה לשכר מינימום. התלמידים שלי באולפן הם כמו משפחה, אני נותנת מעטפת של תמיכה גם מעבר ללמידה טכנית של העברית".
סוזי עטר, יו"ר נציגות המורים באולפנים הציבוריים: "אנחנו נכס אסטרטגי של מדינת ישראל ואין לנו הסכמי שכר. אנחנו נדרשים לתואר ראשון ותעודת הוראה והשכר שאנחנו מקבלים הוא פשוט מבזה. אנחנו יודעים להיות גמישים, בשנה החולפת הגדלנו את מספר התלמידים שלנו ללמידת עברית ב-50% ואנחנו מצפים שהשכר שלנו יהיה בהתאם".
במשרד האוצר אומרים כי לפי שעה לא מתקיים משא ומתן להעלאת שכר מורי האולפנים וזאת בשל חוסר במסגרת תקציבית. לפי הערכות ראשוניות של משרד האוצר התוספת הנדרשת למורים באולפנים היא של עשרות מיליוני שקלים.
אלכס ללוש, מנכ"ל רשת הוראת העברית "אולפן שלי": "לומדים אצלי השנה 1,200 תלמידים. ואנחנו ערוכים לקליטה של עוד מאות תלמידים אבל אין לי מורים שמוכנים ללמד בשכר נמוך". לטענת ללוש: "מחיר הוואוצ'ר לאולפנים הפרטיים נקבע ב- 2015 והוא לא עודכן מאז. השכר הממוצע במשק צמח, אבל אנחנו לא מקבלים יותר עבור כל תלמיד שנרשם. יש צורך להגדיל את מחיר הוואוצ'ר שמשרד העלייה והקליטה מספק באופן מיידי".
ח"כ זאב אלקין (המחנה הממלכתי): "זמן המתנה של חצי שנה עד שעולה מקבל אולפן יוצר פגיעה מהותית בתהליך הקליטה. הכלי לטיפול הוא שיפור של תנאי העבודה של מורי האולפנים. הסיבה המרכזית לתור היא מחסור במורים, וכל עוד התנאים לא ישתפרו המצב רק ילך ויחמיר. זו לא רק טובת המורים – זו טובת המדינה".
ח"כ דן אילוז (הליכוד): "יש אולפנים פרטיים שיודעים לתת שירות טוב והם יכולים לעשות את זה במקביל לאולפנים המוסדיים. צריך לפתור את בעיית השכר למורים. הבקרה הכי טובה שיכולה להיות היא שביעות הרצון של התלמידים, אולפן שלא טוב פשוט ייסגר".
ח"כ בועז ביסמוט (הליכוד): "אף אחד לא רוצה לגור במדינה שבה הוא לא מכיר את השפה שלה. השפה היא הבסיס החשוב ביותר להצלחת הקליטה של העולים. צריך לעשות הכל כדי לפתור את בעיית המורים באולפנים כמה שיותר מהר".
ח"כ עודד פורר, יו"ר הוועדה, סיכם את הדיון:
"משרד העלייה והקליטה יחד עם משרדי החינוך והאוצר צריכים להציג לוועדה תוכנית חירום לקיצור זמני ההמתנה לקבלת קורסי עברית באולפנים, הצגת התוכנית תתקיים אצלנו כאן בוועדה בעוד שבועיים. משרד האוצר מתבקש למסור לוועדה דיווח שבועי על התקדמות המשא ומתן להעלאת שכר המורים באולפנים. משרד העלייה והקליטה מתבקש לבחון מחדש את שיטת הוואוצ'רים ולהנגיש יותר את הוואוצ'רים לציבור העולים שלא מכיר את כל נהלי הבירוקרטיה בישראל".