לא פעם אנחנו קוראים בעיתונים, בצער רב, על לקוחות אשר שכרו קבלנים שיתכננו ויבנו עבורם בית פרטי או שילמו להם עבור דירות חדשות במבנים משותפים, וגילו שהם לא מסוגלים לעמוד בהבטחות שלהם. מדובר על קבלנים שאין להם יכולות כלכליות לעמוד בדרישות ובהבטחות השונות שהם הבטיחו ללקוחות שלהם.
ישנם מקרים, לא פחות חמורים, בהם קבלני בניין לא עומדים בהסכמים שלהם עם הלקוחות ומספקים להם נכסים שלא על פי התכנון המקורי או גרוע מכך, כאלה שנבנו בצורה לא בטוחה ומחומרים לא איכותיים, מה שמהווה סיכון משמעותי לדיירים ולסביבה.
לכן, חשוב מאוד לדעת אל איזה קבלן בניין לפנות ואת מי לשכור לעבוד. גם אם מחליטים לרכוש דירה בפרויקט בנייה חדש, אזי שיש לדעת אצל מי לעשות זאת. צריך להסתכל לא רק על האזור, על המבנה ועל הנכס עצמו, אלא גם לבדוק מי עומד מאחוריו. כך נוכל לצמצם סיכונים שמא יהיה זה קבלן שלא יוכל לעמוד בהבטחותיו ובהסכמים שנחתמו עמו.
לפני שנסביר איך לא נופלים בפח ובוחרים קבלן בניין בצורה נכונה, חשוב להדגיש, ישנם הרבה מאוד קבלני בנייה שעובדים בישראל, גדולים וקטנים. באופן טבעי, אנחנו צריכים לבחור קבלן בניין שיכול להתאים ליכולות ולצרכים שלנו. בין אם אנחנו שוכרים אותו לצורך בניית מבנה פרטי ובין אם אנחנו פונים אליו במטרה לרכוש אצלו דירה בפרויקט בנייה של בניין מגורים משותף.
טיפים לבחירה נכונה של קבלן בניין
טיפ ראשון – אנחנו צריכים ללמוד על הקבלן ועל ההיסטוריה שלו. היום אנחנו יכולים להשתמש במקורות שונים בשביל לקבל את כל הפרטים הרלוונטיים מבחינתנו. בין אם זה בשביל ללמוד מי האיש, כמה שנים הוא עוסק בתחום ואיזה ניסיון יש לו, ובין אם זה בשביל לראות דברים ישנים שהוא עשה ולהתרשם מהם.
טיפ שני – יהיה נכון מצידנו לחפש ביקורות, המלצות, חוות דעת, ואם מדובר בקבלן מוכר אז גם לראות אם יש דברים בעיתונות הכללית שיכולים לספק לנו מידע אודותיו. בין אם זה מידע חיובי ובין אם זה מידע שלילי.
טיפ שלישי – יש להיפגש איתו, לשמוע ממנו מה תוכניות העבודה שלו, מה הוא מציע לנו, אילו ערבויות הוא מספק לנו בשביל שנוכל להיות בטוחים שאכן הפרויקט ייצא לפועל. חשוב שנקבל גם המלצות וחוות דעת מגורמים שאנחנו סומכים עליהם אודותיו.
טיפ רביעי – כל חוזה או מסמך אחר שהוא מציע לנו, יש להעביר לעורך דין שיבחן ויראה שאכן הוא עומד בתנאי החוק ויכול לשרת אותנו מבחינה משפטית. אנחנו צריכים לוודא שכל דבר "סגור הרמטית" בשביל שלא נמצא את עצמנו במצב שאין לנו מה לעשות מולו.
טיפ חמישי – חשוב כמובן לעקוב אחרי כל התהליך, לוודא שהכל מתנהל פי שהקבלן התחייב וכמובן על פיה חוק.
איפה אפשר למצוא קבלן בנייה מומלץ?
לשמחתנו, כאמור, יש לא מעט מקורות שיכולים לעזור לנו בכך. אחד מהם הוא אתר www.thebuilder.co.il, מדריך קבלני בניין ותיק שכולל את כל המידע על קבלנים ברחבי הארץ, כולל מאמרים ומדריכים מקצועיים ופורום בו אפשר להתייעץ עם אנשי מקצוע שונים בתחום.