ניתוח הגדלת חזה כרוך בדרך כלל בהנחת שתלי חזה מתחת לרקמות החזה. אמנם, זהו אחד הניתוחים הקוסמטיים הפופולריים ביותר, אבל כמו כל הליך כירורגי, גם ניתוח זה אינו חף מסיכונים.
במאמר זה נתאר כמה מהסיבוכים והסיכונים בניתוח הגדלת חזה. הבנת הפרטים הקשורים לניתוח המעורב בהנחת שתלים עם מילוי ג׳ל סיליקון או תמיסת מלח, תעזור לך לקבל החלטה מושכלת.
התכווצות הקפסולה (Capsular contracture)
התכווצות קפסולרית מתרחשת כאשר רקמת הצלקת שנוצרת באופן טבעי מסביב לשתל, מתהדקת יתר על המידה ודוחסת את השתל. הידוק זה גורם לקשיות של השד ויוצר מראה של שד מעוות או גבוה מדי בחזה. מקרים של התכווצות קפסולרית נעים בין מצבים קלים לחמורים, והם מדורגים בסולם בייקר (Baker grades) שנע בין I ל-IV. הדרגה הראשונה לא תמיד דורשת טיפול, בעוד שהדרגות השלישית והרביעית, כן.
תופעה זו היא אחד הסיבוכים השכיחים והיא מתרחשת בכ-10% מהמטופלות שעוברות הגדלת חזה עם שתלים. יש השערה שסיבוך זה קשור לביופילם חיידקי המתפתח סביב השתל בשד. המנתחים מנסים למזער את האפשרות לזיהום חיידקי, באמצעות טכניקות חדשניות, כמו ׳משפך קלר׳ (Keller Funnel). המנתח עשוי גם להימנע מטכניקות הקשורות לסיכון גבוה יותר להתכווצות קפסולרית, כמו ביצוע חתך באזור מתחם הפטמה או מיקום השתל מעל לשריר החזה.
לפעמים, הטיפול בהתכווצות הקפסולה דורש ניתוח לתיקון השתלת החזה שבמהלכו תוסר קפסולת רקמת הצלקת הקשויה. יש מטופלות שמעדיפות להסיר את השתל או להחליף אותו, מה שעלול ליצור סיכון להישנות ההתכווצות הקפסולרית.
היווצרות אדוות הנראות דרך העור
אדוות של השתל הנראות מבעד לעור, לא מהווה סיכון בריאותי ונחשבת לסיבוך קוסמטי בלבד. אדוות אלה יכולות להתרחש בשני סוגי השתלים – ג׳ל סיליקון ותמיסת-מלח, אבל הן נפוצות יותר בשתלים המלאים בתמיסת-מלח. התופעה מתרחשת יותר כאשר רקמת השד הטבעית היא דקה, והיא ניתנת למזעור על ידי בחירה בשתל בגודל המתאים למסגרת ולרקמות הקיימות ועל ידי הנחת השתל מתחת לשריר החזה.
תזוזת השתל ממקומו
יש מקרים שבהם השתל ממוקם בצורה לא נכונה, לרוב על ידי מנתח חסר ניסיון, או מקרים שבהם השתל שנע ממקומו המקורי לאורך הזמן, מה שמוביל למראה לא טבעי ולא סימטרי. במקרים שכאלה יתכן שיהיה צורך בניתוח מתקן שבמהלכו השתל ימוקם מחדש או יוחלף.
כדי להימנע מתופעות שכאלה מומלץ לבחור במנתח מנוסה שידע לבחור בגודל השתל המתאים וליצור את כיס השתל בגודל הנכון.
סיכונים הקשורים להליך ניתוחי
סיכונים שעלולים להתרחש מיד לאחר הניתוח הם דימום, זיהום, תגובות להרדמה, Hematoma ו-Seroma. המנתח אמור לבדוק אותך לפני הניתוח כדי לוודא מראש שאין רגישה לגורמי סיכון כלשהם, ולספק לך הנחיות יסודיות לטיפול לאחר הניתוח, שיסייעו למנוע סיבוכים אלה. אם חלה החמרה או אם התסמינים מתמשכים, חשוב להתקשר למנתח ולטפל מיידית בכול בעיה.
קרע בשתל החזה
המעטפת של שתלי החזה עשויה מסיליקון (בין אם המילוי הוא ג׳ל סיליקון או תמיסת- מלח), והיא עלולה להיקרע. השתלים מתוכננים להישאר בתוך הגוף כשהם שלמים לחלוטין. לכן, אם חל קרע בשתל יש לבצע ניתוח חזה חדש כדי להסיר או להחליף את השתל שנקרע.
- כשמתחולל קרע בשתל מלא בתמיסת מלח, מרגישים זאת מיד, והשתל מתרוקן באופן בטוח בגוף.
- אבל כיוון שהמילוי בג׳ל סיליקון אינו נוזלי ולא נוטה להישפך או לנדוד, זיהוי הקרע מצריך בדרך כלל בדיקת אולטרסאונד או MRI. תופעה זו ידועה גם בשם ׳קרע שקט׳.