מהן אבנים בכליות?
אבנים בכליות הן גושים מוצקים העשויים ממינרלים ומלחים שהתגבשו בכליות. הן יכולות להיווצר כאשר השתן מכיל כמות גבוהה מדי של חומרים היוצרים גבישים, או כאשר השתן חסר בחומרים המונעים את היווצרות הגבישים. גודל האבנים יכול לנוע מגרגר חול ועד לגודל של כדור גולף.
תסמינים ואבחון
התסמינים הנפוצים של אבנים בכליות כוללים:
כאב חד בגב התחתון ובצדדים, כאבים בבטן התחתונה, דם בשתן, תכיפות במתן שתן, צריבה בעת מתן שתן, ובחילות והקאות. האבחון מתבצע באמצעות בדיקות דימות כגון צילום רנטגן, אולטרסאונד או CT, לצד בדיקות שתן ודם.
גורמי סיכון ומניעה
גורמי הסיכון העיקריים כוללים: תורשה, תזונה עשירה במלח ובחלבון מן החי, השמנת יתר, מחלות מסוימות וצריכה מועטה של מים. למניעת אבנים בכליות מומלץ לשתות הרבה מים (לפחות 2-3 ליטר ביום), להפחית צריכת מלח, ולשמור על תזונה מאוזנת.
שיטות טיפול מתקדמות
כיום קיימות מספר שיטות טיפול מתקדמות באבנים בכליות:
- ריסוק אבנים בגלי הדף (ESWL)
- ניתוח זעיר-פולשני דרך הדופן (PCNL)
- הוצאת אבנים בשיטה אנדוסקופית (URS) בחירת שיטת הטיפול תלויה בגודל האבן, מיקומה ומצבו הרפואי של המטופל.
ד"ר יונתן וגמייסטר – מומחה לטיפול באבנים בדרכי השתן
ד"ר יונתן וגמייסטר, מנהל היחידה לאנדו-אורולוגיה במרכז הרפואי סורוקה, הוא מהמומחים המובילים בארץ בטיפול באבנים בדרכי השתן. הוא מתמחה בשיטות זעיר-פולשניות מתקדמות ומציע פתרונות מותאמים אישית לכל מטופל. ניסיונו הרב והכשרתו הבינלאומית מאפשרים לו להעניק טיפול מקיף ומתקדם, תוך שימוש בטכנולוגיות החדישות ביותר.
חשיבות המעקב והמניעה
לאחר הטיפול באבנים, חשוב לבצע מעקב רפואי ולנקוט בצעדי מניעה למניעת היווצרות אבנים חדשות. זה כולל בדיקות תקופתיות, התאמת תזונה, והקפדה על שתייה מרובה. בנוסף, מומלץ לשמור על דגימות מהאבנים שהוצאו לצורך אנליזה כימית, שתסייע בהתאמת תוכנית מניעה אישית.
מחקרים מראים כי טיפול מוקדם ומעקב קבוע יכולים למנוע סיבוכים ולהפחית משמעותית את הסיכון להישנות המחלה. לכן, חשוב לפנות לייעוץ רפואי מקצועי מיד עם הופעת התסמינים הראשונים.