פנה אליכם או עצר אתכם שוטר ואתם חושבים שהשוטר אולי פגע באחת מהזכויות שלכם? קיבלתם דוח מבלי שהשוטר הזדהה? רוצים לדעת איך להתנהל במפגש מול שוטר? בכל מקרה, הגעתם בדיוק למקום הנכון.
חובת הזדהות – איך תוכלו לדעת שמדובר בשוטר?
אם שוטר רוצה לעכב אתכם, לחפש עליכם, בביתכם או ברכבכם, או לעצור אתכם – הוא צריך להיות לבוש במדים של שוטר ולהזדהות כשוטר. בנוסף, זכותכם המלאה לבקש מהשוטר את תעודת השוטר שלו, ולרשום את פרטיו.
ואילו אם פונה אליכם שוטר שלבוש בבגדים אזרחיים, או במדים ללא תג שם, אז אתם רשאים לבקש מהשוטר שיזדהה בשמו המלא, ושיעיד על כך שאינו מתחזה.
מתי שוטר רשאי לעכב אתכם או לדרוש שתגיעו לתחנת המשטרה?
במידה ופנה אליכם שוטר, ודאי תרצו לדעת באילו תנאים הוא יכול לעכב אתכם. אז ככה… לא בכל מצב השוטר יכול לעכב אתכם. כדי שהשוטר יוכל להפעיל את סמכות העיכוב, עליו להיות סבור כי יש חשד שביצעתם עבירה או שאתם עומדים לבצע עבירה. אפשרות נוספת, היא שאתם יכולים למסור מידע בנוגע לעבירה כלשהי – גם במקרה זה השוטר יוכל להפעיל את סמכות העיכוב כלפיכם.
שוטרים יכולים לעכב אזרח בישראל, בשביל אחת מהמטרות הבאות: לברר את הזהות והכתובת של האזרח, לחקור את האזרח במקום, לבקש מהאזרח מסמכים כמו צו מאסר, או לבצע חיפוש עפ"י חוק באדם ובכליו (כמו רכבו).
במקרה של עיכוב האזרח, חוץ מזה שהשוטר חייב להזדהות, הוא גם חייב להודיע לאזרח שהוא מעכב אותו, וגם להסביר לו את הסיבה לכך. בנוסף, זכותו של כל אזרח שלא להיות מעוכב במשך בפרק זמן העולה על שלוש שעות – אלא אם כן התקבל אישור של קצין משטרה המאשר עיכוב העולה על פרק זמן זה.
בנוסף, כדאי לדעת שאתם לא חייבים להגיע תמיד לתחנת המשטרה, אם השוטרים מבקשים. למעשה, שוטר רשאי לדרוש מכם להגיע לתחנת המשטרה רק אם לא ניתן לזהות אתכם (למשל, אם אתם ברחוב, ואין עליכם תעודת זהות), או שלא ניתן לחקור אתכם היכן שאתם נמצאים.
התייעצות עם עורך דין פלילי
במהלך פגישתכם עם השוטר הרגשתם שהשוטר לא מילא את כל חובותיו או שלא נשמרו כל הזכויות שלכם? אם כך, כדאי שתיפנו לעורך דין פלילי, שנחשב למוביל בתחום, כמו שי רודה, לייעוץ וייצוג משפטי. במידה ושוטר פעל כלפיכם בניגוד לזכויות שלכם, הוא למעשה פועל באופן לא חוקי, ואפשר יהיה לתקוף משפטית פעולות שבוצעו כלפיכם, כמו ביטול דוח שקיבלתם מבלי שהשוטר הזדהה. לעיתים ניתן גם לתבוע את השוטרים והמשטרה ולבקש פיצויים על הנזקים שנגרמו לכם. למידע נוסף – היכנסו לאתר של עורך דין שי רודה, או צרו קשר עם נציגי המשרד שלו, בטלפון הבא – 050-2292229.