שיק שחזר הוא עניין מתסכל בקרב כל בעל עסק ונותן שירות. כי לא די בכך שהתשלום עדיין לא התקבל כסדרו, אלא שכעת יש צורך לנהל גביית שיקים חוזרים מול הגורם החייב – לאתר אותו, להבין את שורש הבעיה ולקבל תשלום חדש, מה שלא תמיד עובד חלק. במאמר זה נתייחס לסוגיית הגבייה כאשר התשלום מתקבל בשיק וכיצד פועלים כאשר מתברר כי הוא לא כובד.
שיקים: אמצעי תשלום נפוץ, אך עם סיכון
למרות שכרטיס האשראי הוא חברו הטוב ביותר של הארנק, מאות אלפי ישראלים פותחים מידי יום את פנקס הצ'קים שלהם ומגישים לבעלי עסקים ונותני שירות שונים צ'ק על הסכום הרלוונטי, במועד ספציפי לתשלום כפי שסוכם. שיק חוזר הוא אכן עניין מתסכל מאוד לנותן השירות, שכעת התזרים שלו נפגע והוא נדרש למאמצי גבייה כדי לקבל את חלקו.
סיבות אפשריות לחזרה של שיקים
לעתים, הבנק לא מכבד שיק מסוים ממגוון סיבות אפשריות. הסיבה הנפוצה נעוצה בטעות טכנית: השיק לא חתום, פרטי השיק אינם ברורים, בוצע תיקון לא קביל על גבי השיק ועוד. סיבה אחרת תוכל להיות בשל היעדר כיסוי בחשבון או הפיכת בעל השיק למוגבל בבנק. אפשרויות נוספות הן ביטול השיק מצידו של המושך, או שהמוטב לא הציג את השיק לפירעון במשך 6 חודשים ועוד.
כל שיק שחזר, לא ניתן להפקיד בשנית, אלא אם הטעות הייתה מצידו של הבנק (למשל הבנק לא כיבד את השיק על אף שהיה לו כיסוי מספיק בחשבון) ואז יהיה ניתן לאשר אותו.
מתי ניתן לבטל שיק?
כאשר בעל החשבון מבהיר לבנק שלו על רצונו לבטל שיק או כמה שיקים שנמשכו מחשבונו, מקבל התשלום יתוודע בניסיונו להפקיד את השיק לכך שניתנה לגביו הוראת ביטול. כמובן שמסירת שיק ללא כיסוי ומסירת הודעת ביטול לבנק לאחר מכן נחשבת לעבירה פלילית, אך ישנם גם ביטולים לגיטימיים כמו גניבת פנקס השיקים ואפילו זיוף חתימה. לעתים, התשלום הועבר בשיקים דחויים אך הסחורה או השירות תמורתם לא סופקו כלל.
בהערת אגב לגבי שיקים דחויים, נציין שניתן לבצע עבורם ניכיון שיקים, כך שמוסרים את השיקים הדחויים לגוף חוץ בנקאי ומקבלים תמורתם את הסכום במזומן באופן מיידי, כנגד עמלה כמובן. כאשר נדרשת גביית שיקים חוזרים לאחר שהם נוכו, ניתן יהיה לפתוח תיק בהוצאה לפועל נגד הגורם שביצע את עסקת הניכיון (ושהיה עליו לבדוק ולאמת את השיק) ובמקביל נגד בעל החשבון.
כיצד מתמודדים עם גביית שיקים חוזרים?
גביית שיקים חוזרים מתבצעת דרך הוצאה לפועל, הנחשבת לעניין זה כבעלת תוקף משפטי של פסק דין. יחד עם זאת, הליכי הגבייה נדרשים למסלול משפטי מקובל, הכולל בראש ובראשונה שליחת מכתב התראה לפני נקיטה בהליכים לגורם החייב. רק אם מכתב זה לא ייענה, ניתן יהיה לפתוח תיק בהוצאה לפועל, גם ממנו יישלח מכתב התראה שלאחריו, יוטלו על החייב סנקציות שונות לרבות עיקולים, ביטול כרטיסי אשראי והוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ.
בשל הבירוקרטיה מול לשכות ההוצאה לפועל וניהול הליכי הגבייה המכילים גם את יכולתם של החייבים להשתמש בהגנות שונות, כמו הגעה לפשרה או לדיונים משפטיים בנוגע לטיב החוב, מומלץ להסתייע בעורך דין גבייה שידאג להשלמת הגבייה במהירות האפשרית.