הטרדות מיניות הן עוולה אזרחית חמורה. היא מהווה פגיעה בזולת ופוגמת בקשרים בין אדם לחברו ותשפיע בצורה משמעותית על המוטרדים בחייהם הפרטיים.
הטרדה מינית היא עבירה פלילית , החוק מתייחס אליה בחומרה, והענישה תואמת את חומרתה. הקושי לזהות אותה במרחב הציבורי היא שמקשה על הטיפול בה.
החוק למניעת הטרדות מיניות
כחלק מהמשך החקיקה והמלחמה נגד הטרדות מיניות, נחקק במדינת ישראל החוק למניעת הטרדה מינית התשנ"ח – 1998. החוק מגדיר את האיסורים על הטרדות והתנכלויות שיש בהן אופי מיני.
ביצוע של הטרדה מינית, מהווה פגיעה בכבוד האדם, פרטיות, חירות וזכות לשוויון של המוטרד. בנוסף, הטרדה פוגעת בכבוד החברתי והאישי שמוביל המעשה. הטרדות מיניות, בין פיסיות ובין מילוליות, יכולות לגרום להשפעות פסיכולוגיות בקרב הנפגעים מהם.
החוק למניעת הטרדות מיניות, הוא אינו מצפן מוסרי ולא מתערב בחיים האישיים של האזרחים. הוא נחקק לטובת העלאת המודעות של תופעת ההטרדות וכך יהיה אפשר לנסות לצמצמה. כמו כן, החוק מאפשר להוקיע את מבצעי ההטרדות מהמרחב הציבורי.
מתי חיזור סביר הופך לעבירת הטרדה מינית פלילית?
ישנם רבים שמבקרים את החוק משום שהוא פוגע ביכולת החברתית של חיזור, ומקשה על יצירת ופיתוח של קשרים אישיים במסגרות רבות מרצונם החופשי של האזרחים. לאור כך, בית המשפט ניסה להגדיר יכולת הבחנה בין חיזור סביר להטרדה מינית.
במקרים בהם יש ניצול של יחסי מרות, יחסי תלות או הבעה גלויה וברורה של אי הסכמה מהצד המוטרד, ההוכחה להתקיימות של הטרדה מינית תהיה פשוטה יותר. למרות טענות המבקרים, יחסי אנוש בסיסיים אמורים לאפשר לנו יכולת זיהוי מהו גבול סביר.
ניצול מרותו של מחזר, על ידי ניצול תלותו של המוטרד, מחנכו או מטופלו יהפכו להיות הטרדה לפי החוק בהתאם לסעיפים 3 (א)(6) (א) – (ג) לחוק מניעת הטרדות מיניות. כאשר לא מתקיימות נסיבות אלו, היחסין יחשבו כאלה שאוטונומיית של הרצון הפרטי הניעה אותם.
על מנת שהצד המוטרד יוכל לטעון שהדגיש בפני המטריד שאינו מעוניין בממשק אתו, נדרש שהבעתו התרחשה בצורה ברורה וגלויה שאין אפשרות להסיק ממנה מחשבה אחרת. במידה ותנאי זה התרחש, כל ממשק שקרה לאחריו יוכל להיחשב כהטרדה מינית.
ענישה לאחר אישום בהטרדה מינית
ענישה לאור אישום בהטרדה מינית מכוחו של החוק, מתבהר לאור החוק ובמספר דרגות שונות.
- ענישה על הטרדות מיניות כאשר מדובר בהצעות עם אופי מיני, או התייחסות מינית שמופנית לאדם אחר, התבטאות מינית לאחר או על רקע נטייתו המינית, עשויה להגיע לעד שנתיים מאסר בפועל.
- כאשר מדובר בהטרדה מינית שקרתה באמצעות צילום של אדם ללא הסכמתו, או פרסום קלטת שמכילות תכנים מיניים העונש חמור יותר. ענישה בעוון עבירה זו תוביל לעד חמש שנות מאסר, משום שמדובר בהפרה חמורה של הפרטיות.
- התנכלות בעלת אופי מיני תוביל לענישה של עד שלוש שנות מאסר בפועל.
- במקרה בו אדם נאשם גם בביצוע הטרדה מינית וגם בהתנכלות העונש יעמוד על 4 שנות מאסר. מדובר בעונש חמור משום ובנסיבות מחמירות משום שמגלם חוסר מוסריות רב ופגיעה אנושה בזולת.
- ענישה אזרחית – ניתן להפעיל סנקציות גם בצורה אזרחית, זאת משום שהחוק למניעת הטרדות מיניות מכיל את האפשרות להגשת תביעה אזרחית בנוסף להליך הפלילי.
תביעת פיצויים מכוח חוק זה, מאפשרת תביעה בלי הצורך להוכיח נזקים. הסכום המקסימלי שניתן לתבוע הוא 120,000 ₪. חשוב לציין שאדם שהוטרד מינית, ומצליח להוכיח שנגרמו לו נזקים יוכל לתבוע סכום גבוה יותר באופן משמעותי.
ייעוץ משפטי בהגשת כתב אישום על הטרדה מינית
ליווי משפטי מקצועי הוא קריטי לאחר חוויה של הטרדה מינית. עורך דין שמתמצה בתחום ידע לבצע את הדקויות בהאשמות שמופנות לנאשם. בנוסף, חשוב שהעורך דין שילווה אותך בתקופה יהיה קשוב ורגיש כך שתוכלי להרגיש בנוח לשתף אתו את תחושותייך.
במידה וחוויתם הטרדה מינית, אתם ככל הנראה נמצאים בתקופה פיזית ורגשית מורכבת. לאור הנסיבות, חשוב לוודא שיש סביבכם את האנשים הנכונים שידעו לתת את המעטפת הנכונה כך שצלחו אותה בדרך הטובה ביותר.
בנוסף לחוויה האישית, חשוב לוודא שאנשי המקצוע יעזרו לכם להתמודד עם הטראומה עצמה שחוויתם. ונוסף, יעזרו להוביל למיצוי הדין עם האדם שביצע את ההטרדה.