יוקר המחייה לא פעם גורם לשכירים שיש להם מומחיות או ידע בתחום כלשהו לקבל על עצמם גם עבודות פרטיות שונות, כך לדוגמא: אם מעצב גרפי שעובד כשכיר הקים אתר לחבר, אם כותב תוכן שעובד כשכיר מבצע גם עבודות פרטיות, אם איש מקצוע מהתחום הטיפולי כגון: מרפא בעיסוק, קלינאי תקשורת ועוד, עובדים גם כשכירים אך מציעים את שירותיהם גם במגזר הפרטי, הרי שלא פעם הם ידרשו להוציא חשבונית חד פעמית.
חשבונית חד פעמית – מה זה אומר?
עסקאות מסחר בודדות נקראות גם עסקה אקראית ויש לכך התייחסות רבה גם ברמה של תשלום מס, חובת דיווח וגם הוצאת חשבונית חד פעמית. יש הבדל בין עסקת אקראי הונית למסחרית וזה משנה את החובה של מבצע העבודה ברמה של מע"מ, מס ועוד.
מכיוון שכאמור אנו חיים בעידן שבו גם שכירים מבצעים לא פעם עבודות פרטיות, הרי שלא פעם הם נדרשים לפתוח תיק עצמאי בנוסף לעבודה העיקרית שלהם ולא פעם יוצא להם לבצע עסקה אשר נקראת בשפה המקצועית: " עסקת אקראי" שהיא למעשה עסקה חד פעמית. פקודת מס הכנסה סעיף 2 מכלילה עסקת אקראי מסחרית כמקור הכנסה פירותי אשר חייב במס שולי לפי מדרגות המס. בחוק מע"מ העסקה המדוברת מוגדרת כמתן שירות באקראי או מכירת טובין בעלי אופי מסחרי. ההגדרה מסחרית לעומת הונית מהווה את ההבדל בין פעילות מתן שירות לבין פעילות שהמטרה שלה רווח כגון: מכירת מוצרים, מקרקעין ועוד. על עסקה שכזאת יש צורך להוציא חשבונית חד פעמית.
איזה פרמטרים נלקחים בחשבון בעסקה מעין זאת?
בכדי לקבוע אם מדובר על עסקת אקראי מסחרית אשר דורשת הוצאת חשבונית, חשוב לבחון האם מדובר בפעילות מחזורית קבועה ועקבית. בהתאם לסעיף 130 לפקודת מס הכנסה עולה כי נישום שיש לו הכנסה מעסק או מהמקצוע שלו, חייב לנהל ספרים, במקרה של עסקת אקראי אין חובה כזאת ועל כן, לא כל שכיר שמבצע עסקת אקראי יידרש לפתוח עוסק בגין זאת. סעיף 164 לפקודת מס הכנסה בגין הכנסה משירותים, מורה כי מקובל לנכות מס על פי תקנות ניכוי מס במקור. כאשר נותן השירות הוא עצמאי, הוא נדרש לגשת לרשות המיסים ולקבל אישור ניכוי מס במקור. אם הוא לא יעשה זאת ינוכה לו מס בשיעור של 48 אחוזים.
תקנות מס הכנסה פוטרות נישום שמוציא חשבונית חד פעמית מהגשת דוח שנתי במקרה שמדובר על שכיר. במקרה של עסקת אקראי יש צורך לדווח עליה גם למע"מ באמצעות חשבונית עצמית אן נותן השירות הוא שכיר. מי שביצע עסקה חד פעמית עד גובה הסכום של עוסק פטור, יכול להוציא חשבונית חד פעמית ולא נדרש לדווח למע"מ בגין העסקה.
כדאי לדעת כי חשבונית חד פעמית נראית כמו חשבוניות מס רגילות ויש למלא את כל השדות הנדרשים בחשבונית לרבות שמו המלא של השכיר, שם הלקוח, תאריך, חתימות, פירוט עבודה, סכום לתשלום ועוד. הדרך הנוחה והבטוחה ביותר למילוי חשבונית מעין זאת היא תוכנה ייעודית להפקת חשבוניות וקבלות שבאמצעותה ניתן להפיק גם חשבונית חד פעמית.