על פי נתוני הלמ"ס אחד מעשרה אנשים בישראל סובל מבעיית שמיעה ברמה כזו או אחרת, כ-700,000 בני אדם. על אף הנתון הזה, רבים מאלה שחשים ששמיעתם נפגעה, מתביישים לבצע בדיקת שמיעה.
השבוע (ג') התקיים הפנינג מיוחד להעלאת המודעות לבדיקות שמיעה, שכלל בדיקות שמיעה חינמיות באמצעות אפליקציה ייחודית שיכולה לאבחן את בעיות השמיעה שלכם בתוך שש דקות, וכן התנסות בסימולטור מיוחד שמדמה שמיעה עם מכשירי שמיעה.
ליקוי שמיעה מוגדר כמצב שבו סף השמיעה אינו תקין ולא ניתן לשמוע צלילים שאותם אמור לשמוע אדם בעל שמיעה תקינה. ליקוי במבנה או בתפקוד האוזן החיצונית, האוזן התיכונה, האוזן הפנימית, עצב השמיעה או מרכז השמיעה במוח – יגרום לליקוי שמיעה. חומרת הפגם או הפגמים עומדים ביחס ישיר לחומרת ליקוי השמיעה. חשוב לדעת כי הזנחה של בעיית השמיעה עלולה להוביל לנזק בלתי הפיך ולהחמרה ולנזק הולך וגדל בעצב השמיעה. לכן ההמלצה היא לקבוע בהקדם האפשרי בדיקת שמיעה במכון מורשה על ידי משרד הבריאות.
השבוע, כאמור, עשרות עוברי אורח לקחו חלק בניסוי מעניין של חברת "גל מכשירי שמיעה", יחד עם חברת Tunefork, במתחם דיזינגוף סנטר, שנועד לבדוק את שמיעתם באמצעות אפליקציית מיוחדת שמאפשרת לבצע בדיקת שמיעה מהירה עם תשובה מיידית. במסגרת הניסוי גילו חלק מהמשתתפים שיש להם לקות בשמיעה שלא ידעו עליה לפני כן.
בנוסף, הוצג סימולטור ייחודי אשר מאפשר לאדם לבחון כיצד אדם עם לקות שמיעה שומע באמצעות מכשירי שמיעה זעירים. הטכנולוגיה הציגה גם אפשרות של מכשיר שמיעה אשר מותאם להאזנה בזמן הרצאות באולם כנסים גדול ומותאם מאוד לקהל הסטודנטים.
חברת TuneFork פיתחה בדיקת שמיעה אישית שניתן לבצע בעזרת סמארטפון רגיל ואוזניות רגילות. הבדיקה אורכת כחמש דקות. בסופה של הבדיקה תקבלו את תוצאות השמיעה שלכם ופרופיל שמע אישי, לצד הדגמה של כיצד אתם שומעים במצב "רגיל", וכיצד תשמעו אם תיהנו מחוויה שמע מותאמת אישית לכם.
מטרת פרופיל השמע היא לאפשר לכם בסופו של דבר לנהל שיחות טלפון, להקשיב למוסיקה או לצפות בסרטונים עם איכות שמע אופטימלית עבורכם. ההתאמה לא רק משפרת את איכות השמע, אלא גם שומרת על השמיעה מפגיעה אפשרית בשל האזנה לסאונד שלא מותאם לכם.
כיצד מזהים שמדובר בבעיה אמיתית ולא רק בשמיעה סלקטיבית, למשל?
יהונתן רוט, מנכ"ל "גל מכשירי שמיעה", אשר מקיימת אלפי בדיקות שמיעה מדי שנה ללקוחותיה בסניפים השונים הפזורים ברחבי ישראל, מציג כמה סימנים לזיהוי ירידה בשמיעה שמצריכים ביצוע בדיקת שמיעה:
- כאשר אתם מקשיבים לאנשים, אבל הדיבור שלהם נשמע עמום ולא ברור. במצב כזה אתם מוצאים את עצמכם נאלצים לחזור ולשאול שוב ושוב: "מה?".
- כאשר במהלך שיחה אתם חשים ברעשי הרקע שהופכים לבליל של קולות שמשתלטים על השיחה ומקשים עליכם להבין את הנאמר.
- כאשר אתם מפתחים רגישות חזקה לקולות חזקים (היפראקוזיס).
- תחושה של ניתוק והתרחקות מבני שיח. רבים המתמודדים עם בעיית שמיעה שאינה מטופלת המדווחים על נטייה להתרחק מהסביבה בשל הקשיים ביצירת שיחה.
"שמחנו לקיים את היום החשוב הזה להעלאת המודעות לביצוע בדיקות שמיעה", אמר יהונתן רוט מנכ"ל גל מכשירי שמיעה. "לא פעם מגיעים אלינו אנשים עם בעיות שמיעה חמורות ולא נותר כמעט מה להציל מהשמיעה שלהם. את המציאות הזו אנו רוצים לשנות. אנשים צריכים להבין שמדובר באיכות החיים שלהם והתעלמות או הזנחה של בעיית השמיעה תוביל לנזק בלתי הפיך".
"בשנים האחרונות אנחנו עדים להחרפה בתופעה של הידרדרות בשמיעה גם בקרב צעירים", מוסיף תומר שור, מנכ"ל Tunefork. "הסיבה לכך היא העלייה בשימוש באוזניות, ללא בקרה על הווליום וללא מודעות לפגיעה שעלולה להיגרם לשמיעה. המטרה שלנו היא לתת למשתמש כלי פשוט ונוח לבדוק את השמיעה שלו, וליהנות מחוויית האזנה טובה ובטוחה יותר".