אתמול הוגשה הצעת חוק למזכירות הכנסת ע"י ח"כ קטי שטרית (הליכוד) ובתמיכה של 19 ח"כים נוספים מכל הקשת הפוליטית, המציעה להקים רשות לאומית למניעת התאבדויות, הכפופה לשר הבריאות ולמשרד הבריאות. ח"כ קטי שטרית, יוזמת החוק: "תופעת האובדנות בישראל גובה יותר קורבנות מתאונות הדרכים".
מטרת החוק היא להקים רשות לאומית למניעת אובדנות אשר תרכז את פעולות רשויות הממשלה בתחום זה. בישראל נרשמים כל שנה למעלה מ-400 מקרים של בני אדם שנפטרו בעקבות התאבדות, אולם המספר המדויק של המתאבדים בשנה גבוה בכ-30%. בנוסף, מגיעים לחדרי מיון כל שנה מעל 6500 בני אדם עקב ניסיון התאבדות ופגיעה עצמית. 850 ניסיונות התאבדות בגילאי 10-17 בשנה. מספר המתאבדים מתחת לגיל 14 הוכפל בעשור האחרון.
לדברי ד"ר אבשלום אדרת, חבר הנהלת עמותת "בשביל החיים" הנאבקת באובדנות בישראל, "הממצאים החמורים של דו"ח מבקר המדינה שפורסם לאחרונה בנוגע לתוכנית הלאומית למניעת אובדנות וההיקף הנורא של תופעת האובדנות בישראל שגובה את חייהם של למעלה מ-500 בני אדם כל שנה מחייבים את הקמת הרשות הלאומית למניעת אובדנות. הרשות תתכלל את פעילות משרדי הממשלה בנושא, תפעיל אסטרטגיות מוכחות בעולם לצמצום התופעה ותביא בכך להצלת חיי אנשים רבים במדינה".
הצעת החוק נשענת על החלטת הממשלה מספר 1091 מיום 22 בדצמבר 2013 להטמיע את התכנית ולתקצבה. התוכנית כוללת: פעולות להגברת מודעות לתופעת האובדנות, הקמת מאגר מידע אמין, פעילות לאיתור אנשים בסיכון, הכשרת "שומרי סף" (כגון: מורים, עובדים סוציאליים, אנשי רפואה, סיעוד ועוד), הבטחת הפנייה לטיפול ורצף טיפולי, סיוע למשפחות, הקטנת נגישות לאמצעים קטלניים, ייזום מחקרים בנושא, קביעת יעדים והערכות.
לדברי ח"כ קטי שטרית, יוזמת החוק מדובר בחוק מציל חיים. "תופעת האובדנות בישראל גובה יותר קורבנות מהקטל בתאונות הדרכים. בכנסת שעברה נחשפתי לתופעה המצערת הזו ושמתי לי למטרה להביא תקווה למשפחות וליקרים לנו מכל".
מאז החלטת הממשלה מוקצה מדי שנה במסגרת תקציב המדינה תקציב ייעודי לשם מימוש התוכנית. בשנתיים האחרונות התגלו קשיים משמעותיים במימוש התקציב מצידו של משרד הבריאות.
הטיפול במניעת התאבדויות הוא נושא בינמשרדי הנוגע למשרדי: החינוך, הרווחה, הבריאות, העלייה והקליטה, שיוויון חברתי בכל הנוגע לאזרחים ותיקים וכן גם לצה"ל. על כן הוגשה הצעה זו שתרכז את הטיפול בנושא ותתווך בין המשרדים השונים.
יודגש כי הצעת חוק זו אינה "תקציבית", הואיל ואינה מבקשת להוסיף תקציב ממשלתי לצורך קיום החוק, אלא די בתקציב הקיים המיועד למימוש התוכנית למניעת התאבדויות לצורך קיומו.