בדיון בנושא, שהתקיים לבקשת ח"כ עזריה, ח"כ קורן, ח"כ יונס וח"כ מיכאלי, התברר כי מדרישות חוב מ-2003 בסך של 200 מיליון שקל; המועצה לצרכנות: במד"א ויתרו על החוב ב-50% מהתלונות שהגיעו אלינו; ח"כ מיכאלי: הארגון פועל בשיטת מצליח; ח"כ קורן: משרד הבריאות היה חייב לבדוק את זה מיד בתחילת המבצע; מד"א: אין התיישנות על החובות – אם יש בעיות ספציפיות הן ייבחנו
ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה הבוקר לדון במבצע גביית החובות של מד"א, בישיבה שהתקיימה לבקשת חברות הכנסת רחל עזריה, נורית קורן ומרב מיכאלי וח"כ ואאל יונס. חברות וחבר הכנסת מציינים כי לאחרונה מבצע מגן דוד אדום מבצע לגביית חובות מאזרחים, ובין היתר מבקש לגבות חובות עבור שירותי אמבולנס שהוזמנו לפני למעלה מעשור. ח"כ נורית קורן, שמילאה את מקומו של היו"ר, אמרה כי מתלונות ופניות ציבור שהגיעו לחברי הכנסת עולה שמדובר בגביית חובות מלפני 15 שנה, והשאלה היא האם לא חלה עליהם התיישנות.
ח"כ רחל עזריה התייחסה לדרישות החוב מלפני שנים ואמרה כי אנשים בכלל לא זוכרים את האירוע ולא יכולים להוכיח אם שילמו או לא. ח"כ ואאל יונס קרא לבטל את כל התשלומים הללו, וח"כ מרב מיכאלי קראה לקחת ממד"א את ההיתר לגבייה בהתאם לפקודת המסים הדרקונית. לדבריה, כל עוד מד"א ראשית לגבות לפי הפקודה הם חייבים להעביר דיווח מפורט על כל ההליכים שנקטו לגביית החובות. ח"כ מיכאל מלכיאלי אמר מנגד כי בסוף הארגון צריך לגבות את החובות וביקש שיאפשרו לשלם בתשלומים. ח"כ אורי מקלב אמר כי יש את מד"א שפועל במסירות להצלת חיי אדם, לעומת חצר אחרת בארגון שמפעילה עורכי דין חיצוניים הגובים חובות ללא חמלה.
המשנה למנכ"ל מד"א, אורן בלושטיין, ביקש להסביר ואמר כי ב-1 בספטמבר 2017 אושרה הסדרה חדשה שהוציאה 70% מהמפונים ממעגל התשלומים, ובעקבותיה הוחלט לעשות סדר בחובות העבר. לדבריו, מדובר בחובות שלא שולמו מאז 2003, בסכום של כחצי מיליארד שקל ולאחר ויתור על ריביות והוצאות גבייה ירד הסכום ל-200 מיליון שקל ובכוונת מד"א להאריך את המבצע לגבייתם ב-3 חודשים נוספים. "בכל התיקים יש תכתובת ענפה ומהלכים שביצעו עורכי הדין לגביית החוב, כך שאין התיישנות", אמר. ח"כ מיכאלי העירה כי אם למרות זאת החובות לא נגבו, כנראה שעורכי הדין לא היו אפקטיביים.
עוד עלה בדיון כי רשויות מנהליות המבצעות גבייה לפי פקודת המסים חייבות לפעול בהתאם להנחיות שהוציא היועץ המשפטי לממשלה ב-2012, באשר לשיהוי בנקיטת הליכים. ח"כ קורן ומיכאלי ביקשו לדעת האם מישהו שקיבל דרישת חוב מלפני שנים יכול לערער עליה או לקבל פרטים, ובלושטיין השיב כי אם יש בעיות ספציפיות מד"א תבחן אותן.
נציגת קופת חולים מכבי, עו"ד לירון חבוט הלוי, אמרה מנגד כי מבוטחים של הקופה טענו שקיבלו דרישות חוב מלפני 14 שנה, בלי שהתקבלה כל דרישה בעניין קודם לכן. היא הוסיפה כי הוגשה גם תביעה ייצוגית נגד מד"א בעניין הזה, ואמרה כי במד"א טוענים שהנחיות היועץ המשפטי לממשלה בעניין הליכי הגבייה לא חלים עליהם. נציגת ארגון אמון הציבור, עופרה לוי, אמרה כי מד"א הסכימה לוותר על חובות במחצית מהתלונות שהגיעו לארגון, כך שגם היא מודה שאין הצדקה לגבות אותם.
מנהלת תחום בכיר שירותי הצלה במשרד הבריאות, מירי כהן, אמרה כי גם למשרד הבריאות הגיעו פניות בעניין והמשרד פנה למד"א ונמצא בתהליכי בדיקת המבצע. ח"כ מיכאלי זעמה ואמרה כי "הארגון פועל בשיטת מצליח ולא יכול להיות שמשרד הבריאות לא עוצר את זה". ח"כ קורן ביקשה לדעת מדוע המשרד לא בדק את הנושא מיד כשמד"א יצאו למבצע ואמרה: "הם מבקשים לגבות חובות מ-2003 והדבר ממש זועק לשמיים – משרד הבריאות היה חייב לבדוק אם זה חוקי בכלל". בלושטיין טען כי מד"א ניסה לבצע גבייה קודם מקופות החולים, אך הן סירבו להסדר. ח"כ מיכאלי תהתה האם בגלל שהקופות לא הסכימו לשלם החלה הגבייה מהציבור וכיצד משרד הבריאות מסכים לזה.
ח"כ קורן סיכמה את הדיון והודיעה כי הוועדה תפנה ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה שיתייחס בצורה חד משמעית לשאלה האם מד"א כפופה להחניות מ-2012 בדבר גביית חובות או לא. כמו כן הוסיפה קורן כי הוועדה תפנה למשרד הבריאות בדרישה להגיש לה בתוך חודש דוח מפורט על המבצע של מד"א, שיבחן את סך החובות, המועדים והפעולות שנקט הארגון לגבייתם. "עד אז", אמרה ח"כ קורן, "אל תגבו חובות".