לטמפרטורת המקרר יש השפעה מכרעת על מצב תכולתו. לכאורה, זה נראה מובן מאליו שהמקרר קר והמאכלים נשמרים בדיוק בטמפרטורה הנכונה, אולם לא תמיד המצב כך. מקרר שהטמפרטורה בו גבוהה מידי או נמוכה מידי יכול להזיק, גם אם ההפרשים מזעריים.
כך למשל, הפרש של חצי מעלה לכאן או לכאן יכול לגרום לאוכל לקפוא אם המקרר קר מידי או להתקלקל מוקדם מהצפוי או המקרר חם מידי. לכן יש חשיבות רבה למצב הטמפרטורה במקרר ואין להקל בכך ראש.
כיוון טמפרטורה במקררים חדשים
כאשר המקרר חדש, סביר להניח שלא יהיו בו תקלות הקשורות לבלאי והתיישנות. לכן, כיוון הטמפרטורה בשלב זה אמור להיות פשוט למדי ובהתאם לתוכן המקרר. בחלק מהמקררים כיום יש אפשרות לכוון את הטמפרטורה בכל מדף, וזו הדרך האולטימטיבית להאריך את חיי המאכלים ולסדר את המדפים בהתאם לטמפרטורה המתאימה לכל מאכל.
כך למשל, מומלץ לאחסן במדף אחד את הבשר, במדף שני את מוצרי החלב, במדף נוסף אוכל שכבר הוכן דוגמת פסטה ותבשילים וכן במדפים נפרדים (או במגירות ייעודיות) את הפירות והירקות.
אם לא ניתן לכוונן טמפרטורה בכל מדף מומלץ לקבוע את טמפרטורת המקרר סביב 4 מעלות צלסיוס, לפחות בשלב הראשוני. מומלץ לראות איך המאכלים מגיבים לטמפרטורה זו ואם שמים לב שהם לא קרים מספיק או לחלופין מתחילים לקפוא ולצבור כפור- להוריד או להעלות את הטמפרטורה בהתאמה.
כיוון טמפרטורה במקררים ישנים
כאשר מעוניינים לכוון את הטמפרטורה במקרר יד שנייה או כזה שנמצא בבית כבר שנים, יש להתחשב במספר גורמים, כמו אלו שלהלן:
- מצב המנוע וספיקת החשמל – מנוע שעבד שנים רבות יהיה ככל הנראה חלש יותר ממנוע חדש ולכן יהיה צורך בהורדת הטמפרטורה כדי להגיע אל הטמפרטורה הנכונה ביותר.
- מצב הגומיות והברגים – כאשר הגומיות ישנות או הברגים מרופפים סגירת המקרר לא הרמטית, והדבר מוביל לקפיאת המאכלים בו ולהצטברות של כפור. כדי לבדוק אם זו הבעיה יש לפתוח את דלת המקרר, לשחרר ולבדוק האם היא נסגרת ונאטמת מעצמה.
- איזון – מקרר שעובד כבר שנים יכול להיות שחוק גם מבחוץ ולגרום לכך שהוא יעמוד בצורה לא מאוזנת, מה שגורם לתפקוד לקוי שלו.
- מצב המדחס ופתחי האוורור – חשוב להשאיר רווח בסוף המקרר ליד פתחי האוורור על מנת לאפשר לאוויר הקר לצאת אל המקרר. אם לא עושים זאת הקירור יהיה פחות אפקטיבי, ובטווח הארוך אי השארת רווח יכולה לגרום לבעיות במדחס האוויר והצטברות לחות שתגרום לפירות והירקות להירקב מהר יותר.
בקרת טמפרטורה
לא מספיק לכוון את הטמפרטורה במקרר פעם אחת אלא חשוב להיות בבקרה עליה תמיד, כדי למנוע מצב בו המקרר מתקלקל וכל מה שבתוכו ייזרק לפח או כדי לשמור על המאכלים במצב האופטימלי שלהם בכל עת.
כדי לעשות זאת, מומלץ להיעזר בכלים ייעודיים האחראיים על בקרת טמפרטורה ויכולים לתת מענה גם למקררים ביתיים וגם למקררים תעשייתיים ולחדרי קירור. לאחר קביעת הטמפרטורה הרצויה, הבקר יתריע באמצעות סמס על חריגות ויאפשר לראות בכל רגע נתון את הטמפרטורה העדכנית של המקרר. במידת הצורך, ניתן לשלב פעולה של כמה בקרים יחדיו.