על מנת להפוך לאורתופד בישראל, מדובר במסע ארוך של לימודים והכשרה הלוקח בין 14-15 שנים, וזאת בשל המורכבות של תחום האורתופדיה ותתי התחומים הרבים המרכיבים אותו. ראשית יש ללמוד את מקצוע הרפואה במשך שבע שנים ולאחר מכן לצאת ללימודי התמחות עוד שש שנים נוספות. לאחר מכן ניתן לצאת לתת התמחות האורכת בין שנה לשנתיים בתחומים כמו כירורגיית כף היד, שחיקות סחוס והחלפת מפרקים, כירורגיה של עמוד השדרה, אורתופדית ילדים, פציעות ספורט, אורתופדיה אונקולוגית וכד'. גם אתם מתעניינים בלימודי אורתופדיה? אלו הם כל השלבים שיש לעבור.
לימודי אורתופדיה – תנאי קבלה
בישראל ניתן ללמוד את מקצוע הרפואה באוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל אביב, הטכניון או באוניברסיטת באר שבע. לכל אחת מהן תנאי קבלה שונים ותהליך קבלה מעט שונה. לרוב על מנת להתקבל האוניברסיטה מבצעת שקלול של ממוצע הבגרויות וציון הפסיכומטרי. לאחר מכן במידה ועמדתם בסכם, תוזמנו למבחני אישיות שנערכים על ידי מרכז ארצי בשם מס"ר, במסגרתם מעריכים את ראיית העולם והערכים של הנבחן באופן בלתי פורמלי. לבסוף השלב הקובע הוא השקלול בין ציון הסכם לציון מבחני האישיות.
לימודי הרפואה
לימודי הרפואה נמשכים במשך שבע שנים והם מורכבים מ-3 שנים פרה קליניות בהם מתמקדים בלימודי בסיס בתחומים כמו פיזיקה, ביולוגיה, כימיה ועוד, לצד שלוש שנים קליניות מעשיות המתבצעות בבתי החולים. לאחר מכן יוצא הסטודנט לשנה של סטאז'.
לאחר שש שנות לימודים הסטודנטים הבוגרים צריכים לעמוד בבחינת רישוי ממשלתית לרפואה כללית שלאחריה הם יקבלו את התואר ד"ר לרפואה. לאחר מכן יוצאים הסטודנטים לשנת סטאז' בה הם מתמחים באחד ממקצועות הרפואה השונים, ובמקרה שלנו – אורתופדיה. בשנת הסטאז' הרופאים הצעירים עובדים באחד מבתי החולים בארץ ולומדים את העבודה ואת המקצוע על בסיס ניסיון ומציאות בשטח.
שלב ההתמחות
לאחר שסיימו את שש שנות הלימודים ושנת הסטאז' יוצאים הרופאים הצעירים להתמחות בתחום האורתופדיה, התמחות הנמשכת 6 שנים. בשלב זה יתמחו האורתופדים הצעירים בכירורגיה של מקצוע האורתופדיה לצד הפן האבחוני והפן המניעתי.
אפשרויות תעסוקה
אפשרויות התעסוקה בעבור אורתופדים הן רבות ומגוונות, ואורתופדים יכולים להשתלב במחלקות הכירורגיות באחד מבתי החולים בארץ במסגרתן יבצע האורתופד הליכים כירורגיים פולשניים הנוגעים למחלות אורתופדיות, במחלקות המיון במסגרתן האורתופד יעסוק בעיקר באבחון וטיפול מיידי, במסגרות שיקומיות כמו התאמה של מדרסים או כיסאות גלגלים, או בקליניקות השונות במסגרתן יעסוק באבחון ובטיפול מניעתי במחלות או פגיעות אורתופדיות. ניתן לעבוד גם כאורתופד במסגרת אחת מקופות החולים, או לעבוד בתור אורתופד פרטי.
סוגי מחלות נפוצות בתחום האורתופדיה
- דלקות מפרקים – נפוצות בעיקר בקרב האוכלוסייה הבוגרת והן נוצרות כתוצאה משחיקת סחוס. הן יכולות להופיע במפרק היד, בעמוד השדרה, אך הן נפוצות בעיקר במפרקים עליהם מופעל לחץ ועומס רב כמו מפרק הברך או מפרק הירך. טיפול במחלות אלו מצריך התמחות בתחום של שחיקת סחוסים ובמסגרת הטיפול ניתן לבצע ניתוחים להחלפת מפרקים כמו ניתוח להחלפת ברך או ניתוח להחלפת ירך.
למידע רחב יותר בנושא ולפרטים נוספים היכנסו – https://profherman.com/.
- פציעות ספורט – קריעה של גידים, קרעי שרירים ופגיעות סחוס במפרקים השונים כתוצאה מפעילות ספורטיבית מאומצת. אורתופד המתמחה בתחום פציעות ספורט יבצע ניתוחים שונים כמו ניתוח לשחזור קרע ברצועה צולבת בברך, תיקון פגיעות סחוס, תפירה של מיניסקוס קרוע – המיניסקוס הוא סחוס בצורת צהרון הנמצא בשני צידי הברך המשמש כבולם זעזועים והוא נפגע במקרים של חבלות לברך, בעקבות הקרע הברך "ננעלת". האורתופד יבצע תפירה ותיקון של המיניסקוס הפגוע על מנת להחזיר את הברך לתפקוד מירבי.