אחד הנתונים המעניינים בדו"ח עוסק בחוזקו של השקל. מתחילת אוקטובר, במקביל לדיונים על אפשרות להסדרה בצפון, השקל התחזק בכ-3.6% מול סל המטבעות. המגמה מתפרשת כאמון בשוק המקומי ובציפייה להסדר שישפיע לטובה על הסביבה הגיאופוליטית בישראל.
פרמיית סיכון המדינה, שהייתה בשיאה בספטמבר עם כ-200 נקודות בסיס, ירדה לכ-140 נקודות בלבד. על פי מחירי איגרות החוב הממשלתיות, ניתן לזהות עלייה מתונה באמון המשקיעים. אף על פי שהלחימה בצפון נמשכת, הנתונים מצביעים על כך שמשקיעים זרים הגדילו את אחזקותיהם באג"ח ישראליות בכ-11 מיליארד שקלים במהלך החודשים אוגוסט וספטמבר, מהלך שמשדר אמון משמעותי בכלכלה הישראלית.
המגמה החיובית בשווקים המקומיים מתרחשת על רקע פערים משמעותיים בין הכלכלה האמריקנית לאירופית. בעוד בארה"ב ניכרת התאוששות בפעילות מגזר השירותים, באירופה מגמת ההתכווצות הכלכלית נמשכת. הדולר האמריקני ממשיך להתחזק מול האירו, ושוקי המניות בארה"ב רשמו בשבוע האחרון עליות של כ-1.7% במדד ה-S&P500. מנגד, שוקי המניות האירופיים מציגים חולשה, עם ירידות קלות במדדים המובילים.
מה צפוי בהמשך? האינפלציה תמשיך לעלות, אך תתמתן במהלך 2025
הדו"ח של כלכלני בנק הפועלים מזהיר מפני עלייה נוספת באינפלציה בטווח הקרוב, בעיקר בעקבות השפעות חיצוניות כמו העלאות מיסוי והתייקרות בתחבורה ציבורית, מים וארנונה. עם זאת, התחזית מציינת כי האינפלציה צפויה להתמתן בהמשך שנת 2025, וייתכן שנראה ירידה חדה בציפיות האינפלציה לרמות קרובות ליעד של בנק ישראל.
באשר לריבית, הכלכלנים מעריכים כי בנק ישראל יפחית את הריבית בהדרגה במהלך 2025, ייתכן ואף יותר מהפחתה אחת, במיוחד אם הלחצים האינפלציוניים ימשיכו לדעוך. התרחיש הזה עשוי להשפיע לחיוב על שוק האג"ח המקומי, אך פערי התשואות בין ישראל לארה"ב, שכבר הצטמצמו לפחות מ-20 נקודות בסיס בטווח של עשר שנים, יישארו גורם מרכזי שמשקיעים יצטרכו להביא בחשבון.
בדו"ח מתייחסים גם להתפתחויות בשוק הנדל"ן האמריקני, שבו ניכרת תנודתיות רבה. מכירות בתים קיימים עלו באוקטובר בכ-3.4%, אך שיעור ריביות המשכנתאות, שהגיע ל-7.2% בנובמבר, ממשיך להכביד על הפעילות. באירופה, לעומת זאת, מצביעים נתונים ראשוניים לנובמבר על התכווצות בפעילות הכלכלית הן במגזר השירותים והן בתעשייה, מה שמגביר את הלחץ להורדות ריבית מצד הבנק המרכזי האירופי.
התחזית אופטימית אך זהירה. אם אכן יושג הסדר בצפון, כפי שמרמזת פעילות השווקים, ישראל עשויה להרוויח הפוגה בסיכונים הגיאופוליטיים, שתשפיע לטובה על דירוג האשראי של המדינה ועל צמיחה כלכלית יציבה יותר. עם זאת, הדו"ח מזהיר מפני שחיקה אפשרית בפעילות הכלכלית המקומית, במיוחד אם המלחמה בצפון תימשך לאורך זמן רב יותר מהצפוי.
השווקים מגלמים ציפיות גבוהות להסדרה בצפון, עם סימנים ראשונים של התאוששות בשוק המקומי. החודשים הקרובים יהוו מבחן משמעותי לכלכלה הישראלית, הן בהיבט הגיאופוליטי והן בהיבט המאקרו-כלכלי. האיזון בין צעדים פיסקאליים למוניטריים, לצד היכולת לשדר אמון לשוק המקומי והבינלאומי, יכריעו אם ישראל תוכל לצאת מהמשבר הנוכחי עם מינימום נזק כלכלי ומקסימום תועלת לטווח הארוך.