במהלך השנים האחרונות, הטיפול באמצעות תרופות לירידה במשקל הפך להיות פופולרי מאוד. תרופות מסוגים שונים הוכיחו יעילות חסרת תקדים בהתמודדות עם סוכרת ועם עודף משקל, והביאו לתוצאות חסרות תקדים בקרב מטופלים רבים – ובמקרים מסוימים המטופלים אפילו הצליחו להוריד כ-25% ממשקל גופם.
אחת התרופות היעילות ביותר שקיימות בישראל זו תרופה די חדשה, בשם מונג'רו. במאמר הבא, החלטנו להסביר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת על זריקת ההרזיה שהוכיחה את יעילותה בישראל ובכל רחבי העולם.
קצת רקע על התרופה
התרופה מונג'רו עובדת על בסיס חומר פעיל בשם tirzepatide. זו תרופה אותה המטופלים לוקחים באמצעות הזרקה תת-עורית, והיא מיועדת בעיקר למבוגרים אשר מתמודדים עם סוכרת סוג 2, משקל עודף והשמנת יתר. התרופה משפרת את רמות הסוכר בדם, כמובן בהינתן מצב בו המטופל מקפיד לשלב אותה בצורה עקבית עם אורח חיים בריא אשר כולל תזונה נכונה ומאוזנת לצד פעילות גופנית.
איך זה עובד?
כמו סוגים אחרים של תרופות לירידה במשקל, זריקת מונג'רו בעצם מפעילה את הקולטנים של שני הורמונים אשר מיוצרים בגוף באופן טבעי, הורמוני GIP ו-GLP-1. פעולה זו בעצם עוזרת לתרופה לסייע בוויסות ואיזון של רמות הסוכר בדם – מה שמוביל לירידה יעילה ומבוקרת במשקל.
יעילות התרופה
מחקרים קליניים שונים על תרופות לירידה במשקל בחנו את יעילות התרופה, והצביעו באופן חד-משמעי על אפקטיביות בטיפול בסוכרת וכן גם טיפול במשקל עודף:
הפחתת HbA1c
מדד ה-HbA1c למעשה נועד לאפשר לרופאים לעקוב אחר רמת הגלוקוז בדם של המטופלים שלהם. כאשר מדובר בחולי סוכרת, המדד יהיה גבוה מעבר לטווח התקין, בדרך כלל בין 4% ל-5.95%. מחקרים רבים שנערכו אודות זריקת מונג'רו הצביעו על ירידה משמעותית ברמות ה-HbA1c. אולם, חשוב לקחת בחשבון כי הירידה קשורה למינון שלקחו הנבדקים אשר השתתפו במחקר.
ירידה משמעותית במשקל
נבדקים שהשתתפו במחקרים הצליחו לרדת במשקל בממוצע מעל ל-20% ממשקל גופם. גם כאן, חשוב לציין כי הירידה במשקל קשורה במידה רבה למינון בו המטופל השתמש, וכן גם להתמדה על שמירת אורח חיים בריא לצד הזרקת התרופה. כמו כן, רוב הנבדקים הצליחו לשמור על משקל היעד שלהם ולא עלו במשקל בחזרה.
תהליך קבלת התרופה
קודם כל, חשוב לציין כי מדובר בתרופה אותה ניתן לרכוש אך ורק על ידי הצגת מרשם. קבלת המרשם כפופה ל-2 קריטריונים מרכזיים – המטופל אמור להיות בן 18 ומעלה, ולהיות בעל מדד BMI של 30 ומעלה או לחילופין, 27 ומעלה בהינתן גורמי סיכון הקשורים להשמנת יתר (כולסטרול, לחץ דם גבוה וכדומה). יש לציין כי התרופה אינה כלולה בסל התרופות, ונכון לכתיבת שורות אלה העלות הממוצעת שלה עומדת על כ-1,744 ש"ח מדי חודש.
כמה מילים לסיכום
סוגים שונים של תרופות לירידה במשקל הראו יעילות חסרת תקדים במאבק כנגד סוכרת והשמנת יתר. עם זאת, חשוב לדעת כי על מנת להתחיל טיפול באמצעות תרופות כאלו – יש צורך קודם כל ברישיון מטעם רופא. במידה ואתם מעוניינים ללמוד עוד אודות נושאים אלו, מומלץ לבקר באתר Obesity, פורטל התרופות לירידה במשקל המוביל בישראל.