בסקר ראשון שמפורסם עם פקיעת המנדט של נתניהו להרכבת הממשלה עולה כי רוב הציבור תומך במערכת מפלגתית של שתי מפלגות גדולות; רק כמחצית מבוחרי ישראל ביתנו יצביעו שוב למפלגה, אם ייערכו בחירות נוספות; כמחצית ממצביעי הימין (47%) חושבים שעל נתניהו לפנות את מקומו במידה ויוחלט להגיש נגדו כתב אישום.
על פי סקר מיוחד של מרכז גוטמן לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה, 56% מהישראלים תומכים בעקרון שיהיו בישראל רק שתי מפלגות גדולות וברוטציה בראשות הממשלה בין נתניהו לגנץ; 65% מהציבור חושב שעל נתניהו לפנות את מקומו כראש הליכוד במידה ויוחלט להגיש נגדו כתב אישום.
הציבור מעדיף שתי מפלגות גדולות
רוב הציבור (56%) תומך בשתי מפלגות גדולות בישראל, לעומת 33% שמתנגד לכך. בחלוקה לפי מחנה פוליטי, רוב מצביעי הליכוד (72%), רוב מצביעי כחול לבן (78%) ורוב מצביעי מפלגת העבודה- גשר (72%) תומכים בעקרון שתי המפלגות הגדולות. לא מפתיע שהמתנגדים העיקרים לצמצום מספר המפלגות הם מצביעי מפלגות קטנות: הרשימה המשותפת- 42%, המחנה הדמוקרטי- 42%. עיקר ההתנגדות מגיעה מהמפלגות החרדיות, ש"ס- 69.5% ואגודת ישראל- 68%.
כתב אישום נגד נתניהו
65% מהציבור חושב שעל בנימין נתניהו לפנות את מקומו כראש הליכוד אם יוחלט להגיש נגדו כתב אישום וכרבע מהציבור (24%) מתנגד לכך. בחלוקה לפי מחנה פוליטי עולה כי 47% ממצביעי הימין סבורים כי על נתניהו לפנות את מקומו כראש הליכוד אם יוגש נגדו כתב אישום. מתוך מפלגות הימין השונות, סבורים כך מצביעי ישראל ביתנו- 82%; ימינה- 65%; יהדות התורה 36%; הליכוד- 31%; וש"ס- 29%.
לשאלה לפיה ייתכן שבעתיד הנראה לעין יוגש כתב אישום נגד נתניהו – האם לדעתך עליו כבר עכשיו לפנות את מקומו כראש הליכוד למועמד אחר? 53.5% מכלל הציבור השיבו שנתניהו צריך לפנות את מקומו כבר עכשיו, לעומת 38% שמתנגדים לכך.
על רקע הניסיון לקיים פריימריז בליכוד שאלנו מי המועמד המתאים ביותר לראשות הליכוד ביום שאחרי נתניהו. ח"כ גדעון סער קיבל מכלל הציבור את התמיכה הגדולה ביותר עם 41%, לעומת 8% שהעדיפו את ח"כ יואל (יולי) אדלשטיין; 6% גלעד ארדן ו-8% מועמד אחר. מבין מצביעי הליכוד: 28% תמכו בסער; 8% באדלשטיין; 14% בארדן ו- 12% במועמד אחר.
"הפלונטר הפוליטי מחייב אומץ פוליטי ותחכום. על אף רצון הציבור לממשלת אחדות, נראה כי הצדדים מתבצרים בעמדותיהם ולכן לא הייתי פוסל על הסף את האפשרות של ממשלת מיעוט. בדמוקרטיות מפותחת בעולם זהו מודל מקובל ואף מוצלח, שנועד לתת מענה למצבים שבהם לממשלה אין רוב מובנה בפרלמנט." אומר יוחנן פלסנר, נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, בהתייחסו לעיקרי הממצאים והצעדים המתחייבים, לדעתו, ביום שאחרי החגים, "דווקא ממשלת מיעוט תיאלץ לקיים שיח מתמיד בין חלקי החברה. וזה לא בהכרח רע. במצב הנוכחי, יש לעשות הכל כדי שלא ניגרר לבחירות שלישיות שיובילו להפסדים של מיליארדי שקלים, תקיעות ממשלית של למעלה משנה, כשברור לכולם שהתוצאה ידועה מראש". הוסיף פלסנר.