שלילת רישיון נהיגה היא אחד הכלים המרכזיים לשמירה על הבטיחות בדרכים, כאשר בישראל ישנם שלושה גורמים שונים אשר בסמכותם להורות על פסילת הרישיון. משנשלל רישיונו של הנהג, מכל סיבה שהיא, מהי המשמעות של נהיגה ללא רישיון? בכך יעסוק המאמר שלפניכם.
נהיגה ללא רישיון – מאסר של עד 3 שנים
אין ספק בכך כי שלילת רישיון נהיגה איננה מצב נעים ואיננה מצב קל, משהיא פוגעת ביכולת לנהל אורח חיים תקין. קל וחומר כאשר הנהג מתגורר או עובד במקום ללא נגישות טובה לתחבורה ציבורית, או כאשר הנהיגה הנה פרנסתו של הנהג. משכך, לא מעט אנשים מתפתים לעלות על ההגה בתקופת השלילה, אולם מרביתם אינם מודעים לכך כי נהיגה ללא רישיון חושפת אותם לעונש מאסר של עד 3 שנים. כך קובע החוק ומטרתו הנה להרתיע נהגים מפני נהיגה כאשר נפסל רישיונם. על מנת להימנע מהסנקציה הקשה של עונש מאסר בפועל, יש לפנות אל עו"ד לתעבורה אשר ייצג את הנהג בהליך המשפטי ויפעל למזעור הנזק עד כמה שניתן.
מאסר על תנאי ופסילת הרישיון
במקרים רבים, נסיבות העבירה מאפשרות לעורך הדין למנוע את עונש המאסר בפועל הקבוע בחוק לעבירה של נהיגה ללא רישיון. כך למשל כאשר מדובר בנהג אשר זוהי עבירת התעבורה המשמעותית הראשונה שלו ובוודאי אם לא ביצע כל עבירה בעבר. דוגמא נוספת היא מצב שבו עלה הנהג על ההגה בשל צורך דחוף, למשל כדי להגיע לבית חולים עבורו או עבור בן משפחה ואין במעשהו כדי כוונה של זלזול בחוק. בנסיבות אלו ואחרות, תחת עונש מאסר בפועל, יוכל עו"ד תעבורה להביא לכך כי על הנהג תוטל תקופת שלילת רישיון נהיגה נוספת ו/או מאסר על תנאי אך ללא כל ריצוי מאסר בפועל אשר אין צורך להכביר במילים על חומרתו.
שלילת רישיון נהיגה בישראל
מרביתנו יודעים כי לבית המשפט לתעבורה סמכות להורות על שלילת רישיון נהיגה בעת שהוגש כתב אישום נגד הנהג בגין עבירות תעבורה שונות. אולם, חשוב לדעת כי סמכות זו נתונה גם למשרד הרישוי, בעת צבירה של 36 נקודות תעבורה. אז יישלל רישיון הנהיגה לתקופה של 3 חודשים. נקודות אלו, חשוב לציין, נצברות בכל עת שמבצע הנהג עבירת תעבורה המלווה בנקודות חובה ובהגיעו ל36 נקודות, זוהי הסנקציה הקבועה בדין. כמו כן, ישנו גורם נוסף אשר רשאי להורות על שלילת רישיון נהיגה והוא המשטרה. רוב הנהגים אינם ערים לכך כי קצין משטרה מוסמך להורות על פסילת רישיונו של נהג לתקופה מקסימאלית של 30, 60 ו90 יום, בהתאם לנסיבות המקרה. כך למשל, בעת נהיגה בשכרות. פנייה אל עו"ד לתעבורה, כפי שיפורט לעיל, יכולה למנוע שלילת רישיון נהיגה.
מניעת פסילת הרישיון
במקרים רבים, לו היה הנהג מיוצג על ידי עו"ד לתעבורה, רישיון הנהיגה שלו לא היה נפסל מלכתחילה. לא פעם, ייצוג משפטי מקצועי יכול למנוע את הסנקציה של שלילת רישיון הנהיגה או לקצר את תקופת הפסילה באופן ניכר. כך למשל, כאשר נהג עומד בפני משפט תעבורה, הצגת טיעונים רלוונטיים להמתקת העונש, יכולה למנוע את עונש הפסילה בכלל או לקצרו. ככל שמדובר בפסילה מנהלית, הנהג מגיע להליך שימוע בפני קצין המשטרה טרם נשלל רישיונו. כאשר הוא מיוצג על ידי עו"ד תעבורה, יוכל זה בחלק ניכר מן המקרים למנוע את הפסילה ואם בחר בכל זאת השוטר להורות על שלילת רישיון הנהיגה, יוכל עו"ד לתעבורה להגיש בקשה לבית המשפט לביטול החלטה זו.
המאמר נכתב ע״י ניר שלום – עו״ד תעבורה להתייעצות מוזמנים להתקשר 077-9976882