נגיף "הקורונה" (Covid-19) המפורסם והידוע לשמצה הביא עימו משבר בריאותי, תעסוקתי וכלכלי ברמה עולמית ויש להניח שתוצאותיו יישארו עמנו לעוד שנים ארוכות, גם לאחר שמרבית האוכלוסייה תזכה לחיסון המיוחל והנגיף האימתני יהיה נוכח פחות במחוזותינו, כך לפחות על פי התחזיות השונות.
מעבר לדברים ברומו של עולם, נראה כי שגרת היום ואורח החיים של כולנו במדינת ישראל, בשנת 2020 החולפת, הם אלה שזכו לשינויים הנכבדים והדרמטיים ביותר, מה שבא לידי ביטוי במגוון תחומים ומרכיבים שהשתנו ללא היכר מכפי שהכרנו אותם טרום המגפה, כך למשל בכל הנוגע ל –
- אוכל: עם סגירת המסעדות שהיו למקום בילוי מועדף של ישראלים רבים לאורך השנים, הארוחות הביתיות הפכו להיות שגרה תכופה ונעימה, כאשר יש מי שבחר להיכנס למטבח ולהפשיל שרוולים, לשדרג את הידע ויכולות הבישול, ורבים אחרים בחרו לפרגן לענף המסעדנות הפצוע באמצעות שירותי הזמנות ומשלוחים הביתה. לא רק הישראלים השקיעו בעצמם, פרגנו והזמינו, גם מרבית המסעדנים חישבו מסלול מחדש, הרחיבו את מערך המשלוחים ויצרו מנות חדשות מגוונות ומותאמות צורך ובעיקר כאלה שמיועדות לשרוד את מארזי הקרטון והמשלוח עד הבית.
- קניות – בתחום זה הישראלים לא וויתרו, שלא במפתיע ממש, על השופינג הפופולרי ובאמצעות אתרי סחר בינלאומיים ומקומיים למדו עד מהרה את חדוות הקניות ברשת. בעוד שגם בטרם ימות קורונה המסחר ברשת פרח בתחומים רבים (מוצרי אלקטרוניקה, מכשירי חשמל, קוסמטיקה ועוד), עם בוא הסגר והנחיות הריחוק החברתי השונות, הישראלים הזמינו אונליין ברשת מכל הבא ליד: צעצועים לילדים, בגדים, מוצרים לבית ועוד ועוד. גם אחוז רכישת המזון אונליין ברשתות השיווק הגדולות עלה באחוזים ניכרים וזאת למרות העובדה שמדובר ברשתות שנותרו פתוחות לשירות הציבור בכל עת, כאשר רבים העדיפו להימנע מהתקהלות.
- תרבות – עולם התרבות ספג ככל הנראה את המכה האדירה ביותר, כאשר בעוד ענפים אחרים זכו לימות חסד ופעילות מסוימת בין סגר אחד למשנהו, הופעות המוזיקה, הקולנוע והתיאטראות לא זכו כמעט לפתוח את שעריהם מראשית חודש מרץ האחרון. הצורך של הישראלים באומנות ובבידור עם זאת, לא נעלם מן העולם, מה שהביא אומנים רבים להמציא את עצמם מחדש באמצעות הופעות מקוונות ברשת באמצעות ה-ZOOM, לצד שימוש ברשתות החברתיות לחיבור מחדש לקהל. בדומה לתרבות, גם תחום ההרצאות וצריכת הידע עבר לפעילות "מרחוק", אולם בעוד שהופעות בזום הן בגדר ברירת מחדל, האפשרות שמציעה הרשת לצפייה במגוון של הרצאות אונליין באינטרנט מהבית ומבלי לצאת מן הפיג'מה, הפכה דווקא לאפשרות מועדפת ופופולרית ונראה כי תישאר איתנו לא מעט גם ביום שאחרי.
- לימודים – מערכת החינוך ותהליכי הלמידה הם אולי הנושא המורכב והמאתגר ביותר של משבר הקורונה בישראל, כאשר לצד פיתוח יכולות למידה מרחוק ושיפור הכלים שניכר לאורך כל התהליך, חוסר היציבות והפגיעה בילדים הרכים היוו חיסרון בולט, כל זאת בזמן שהמערכת סיפקה כלים ושיטות ללימוד, למעקב, לתרגול ואף לבחינות, מה שצמצם את הפגיעה ואפשר ולו למידה חלקית. דווקא המוסדות הגבוהים יותר ומרכזי הלימוד הפרטיים, אשר מיועדים לאוכלוסייה בוגרת שאינה תלויה בתשומת הלב ובמעטפת החברתית, ידעו לייצר מגוון קורסים מותאמים שונים לצד הכשרות מתקדמים ומקצועיים, בשיטת הלמידה מרחוק ו/או במתכונת המתאימה להנחיות "התו הסגול" של משרד הבריאות.