יום איכות הסביבה העולמי שנוסד בשנת 1972, בחר בסיסמה – Only One Earth, ובחר בה שוב ב-2022. וזו אכן האמת, יש לנו רק כדור ארץ אחד! זו אמת שאין להכחישה, אמת המעוררת השראה, אמת שאמורה להשפיע על ההתנהגות של כל אחד מאיתנו, ולעודד אותנו לתמוך במחויבות להגנת הסביבה ולנקוט בשימוש בר קיימא במשאבי הטבע.
המושג ׳קיימות׳ הפך בשנים האחרונות למעין מילת באז. חברות ברחבי העולם משתמשות במושג זה כדי ליצור עוקבים ונאמנות לקוחות למותג שלהם, ובני דור המילניום מרבים לדבר על כך, בעודם שותים משקה בקשית לשימוש חוזר.
עם זאת, עדיין יש לא מעט אנשים מבולבלים לגבי הדרכים שיעזרו להם לנקוט בפעולות בנות קיימא בחיי היומיום שלהם. בעיקרו של דבר, המושג ׳קיימות׳ כרוך במילוי הצרכים האנושיים בדרכים שימנעו פגיעה ביכולת ההישרדות של הדורות הבאים. אחרי הכול, חיים בני קיימא יכולים להגן על כדור הארץ באמצעות שינויים פשוטים באורח החיים היומיומיים שלנו.
לגדל בעצמכם את האוכל שלכם
קל יותר לגדל את האוכל שלכם, מכפי שזה אולי נשמע לכם. במקום להתחיל להשקיע בגינה בחצר הבית, התחילו בגידול צמח בודד בתוך הבית. גידול של עשבי תיבול כמו כוסברה, בזיליקום, פטרוזיליה או נענע, יכול להיות התחלה נהדרת. מערכות גינון הידרופוניות המיועדות היום להתקנה בתוך הבית, הופכות את הגידול לקל יותר מאי פעם.
ברגע שתתנסו בגידולים בתוך הבית, תוכלו להתרחב לעבר הגינה בחצר. הסתמכות על הגינה שלכם לקבלת מוצרי מזון תלמד אתכם לאכול באופן מקומי ועונתי, וכך יוכלו הרגלי האכילה שלכם להפחית את השפעתכם על הסביבה.
קומפוסט
כשחושבים על פתרונות לחיים פשוטים ובני קיימא, קומפוסט הוא אולי הדבר האחרון שעולה בדעתכם. עם זאת, פרקטיקה זו קלה בדיוק כמו הגינון הביתי, אם לא יותר. נכון להיום, רק כ-4% מהמזון עובר איזה שהוא תהליך של קומפוסטיזציה, כך שדי ברור שיש הרבה מקום לשיפורים.
מזערו את בזבוז המזון בחלקת האלוהים הקטנה שלכם, על ידי איסוף שאריות המזון במיכל קטן שעומד על השיש. כשהוא מתמלא, העבירו את השאריות לגינה, שם הן יתפרקו ויעזרו לצמיחתם של פירות וירקות בריאים.
קניות ׳מקומיות׳
אם אין לכם זמן, לא לקומפוסט ולא לגינה, השתדלו לפחות לקנות את המזון בחנות מקומית ואורגנית. פעולה זו תסייע בהפחתת הקילומטראז׳ של המזון והפליטות, שהוא חלק מתעשיית ייצור המזון והובלתו. בנוסף, כשאתם קונים אורגני, כספי הקניות שלכם יכולים לתמוך בחקלאים הקטנים.
פעולות לא תעשייתיות אלה כרוכות בפרקטיקות בנות קיימא אשר:
- ממזערות את הזיהום
- חוסכות במים
- מפחיתות את שחיקת הקרקע
- ומשתמשות בפחות אנרגיה
למשל, בקרו בשוק האיכרים המקומי, בדקו קואופרטיבים המתמקדים באוכל קהילתי, או רכשו מוצרים ישירות מחקלאים.
לשנות את הרגלי הצריכה
חשיבות המושג ׳קיימות׳ פירושה, בפועל, קבלת החלטות מתוך מודעות. כלומר, קניית מוצרים ושירותים איכותיים, שהם עמידים לאורך זמן ועשויים מחומרים מתחדשים, ממוחזרים או מבוססי ביו.
הרגלי הצריכה הקיימים שלנו נבנו מדפוסי צריכה חוזרים ונשנים, המשמשים אותנו באופן תדיר וללא מודעות רבה. את ההרגלים האלה יש לשנות, ולעבור לצריכה מושכלת יותר. לדוגמה:
אופנות באות וחולפות הן בזבזניות וממש לא בנות קיימא, במיוחד אם אתם כל הזמן מחדשים את המלתחה שלכם. למרבה המזל, אתם יכולים היום לצמצם את פסולת הטקסטיל על ידי הפיכתכם לצרכנים מודעים לסביבה. קנו פריטי יד שנייה או וינטג׳, במקום לרכוש בגדים חדשים לגמרי.
כאשר אתם כן קונים מוצרים חדשים, בחרו במותגים בני קיימא ואתיים שממחזרים, שדואגים לשימוש חוזר ושנותנים חזרה לכדור הארץ.
המאמר נכתב באדיבות האתר: https://sustainabilitystudies.net