יש שני מאבקים קיומיים בעולם: להפטר משיער הגוף ולהגן על שיער הראש. ככל שזה מגיע לגוף העניין משתנה ונתון לדיון, אבל כשמדובר בשיער על ראשנו – יש לנו הרבה מה להגיד והרבה מה להציע כדי לשמור עליו בריא וחיוני
שיער, אפילו מחזמר שלם כתבו עליו. יש ממנו לכולנו ולחלקנו אין מספיק, או שהוא הולך ונעלם. הוא אמנם אינו נחשב איבר בגוף האדם, אך הוא בהחלט חיוני ומהווה חלק מהמראה החיצוני שלנו, ויש לא מעט שיאמרו חלק מהאישיות שלנו. השינויים האבולוציוניים והביולוגיים שעברנו במרוצת השנים (ומיליוני השנים) רלוונטיים גם לשיער שלנו, ולמרות שחלק התפקידים שהוא ממלא בחיינו כבר פחות רלוונטיים – הוא עדיין מהווה חלק ממודל היופי וכמובן הבריאות שלנו. שיער דליל, או חלש או פגום הוא תופעה נפוצה מאד כיום והתופעה הזו רק הולכת ומתרחבת, מהמון סיבות שאת רובן לא נפרט כאן. עם זאת, אחת הסיבות העיקריות והמהותיות נוגעת לתזונה, ובו נתמקד.
שיהיה בתיאבון
לשיער שלנו, בדיוק כמונו, יש תיאבון בריא. כדי להתקיים, להתחזק ושמר את עצמו – הוא צריך לאכול. ובדיוק כמונו – אם ניתן לו תפריט מאוזן – הוא יחזיר לנו בבריאות ובכוח.
ויטמינים, בגדול, הם שם המשחק, או התפריט הנחוץ לשיער שלנו, ויש מגוון מהם המכילים ערכים שישמרו עליו היטב. הויטמינים האלו נמצאים במזון שאנו אוכלים מדי יום, אך לא כולם מקפידים על תזונה עקבית ונכונה, ובטח לא מודעים לערכים התזונתיים התורמים לבריאות השיער. לכן, את הויטמנים האלו ניתן לקבל הן על ידי אכילה נכונה, אך תמיד ניתן לצרוך אותם גם באמצעות תוספי תזונה טבעית, ואלו תוספים שגופכם, וכמובן השיער – ישמחו מאד לקבל.
מתכות, חומצות ושאר פינוקים
השיער שלנו נושר כשחסרים לו ויטמינים. הנה רשימה קצרה של אלו שהוא זקוק להם ואיפה ניתן למצוא אותם:
- ברזל – ויטמין B12 בשמו הנוסף. דגנים, קטניות, אגוזים ובשר רזה אחראים לאספקת ברזל לגופנו. היעדר ברזל מוביל להיחלשות שורש השיער ולנשירתו, ומעבר למוצרי המזון שפירטנו כאן ניתן לצרוך את הברזל בטבליות מציצה, והוא נספג היטב בגוף.
- אבץ – כמו אחיו המתכתי, גם האבץ חיוני מאד לחיזוק זקיקי שיער וגם הוא דומיננטי באגוזים ודגנים מלאים, וכמובן גם בטבליות.
- חלבון – כולם מכירים אותו ואת המשמעות שלו עבור גוף האדם. חיזוק השלד והעצמות, שיניים, ציפורניים, וכל תא בגוף שזקוק לבניה והתחדשות. מובן שגם השיער שלנו צריך סידן עבור צמיחה מהירה. החלבון מגיע אלינו מבשר, עוף וביצים, והוא נמצא גם במזונות צמחיים כדוגמת קטניות, אגוזים, זרעי צ'יה ומזונות על. עדיין, מומלץ מאד להיעזר בתוספי תזונה עבור חלבון וסידן, במיוחד לאנשים העוסקים בפעילות גופנית ובניית שריר היא חלק שוטף מהחיים שלהם.
- ויטמין C – ויטמין C הוא נוגד חמצון באופיו ובמרכיביו. הוא מחזק את שכבת החלבון בשיער (מה שמוכר כקולגן) ומונע נשירה וקצוות מפוצלים. הויטמין הזה קיים בעיקר בפירות וירקות, כדוגמת תפוזים, תותים, כרוב, פלפל צהוב ועוד, וגם אותו ניתן ומומלץ לצרוך כתוסף.
- ויטמין D – אחרי C בא D, באופן צפוי. הויטמין הזה הוא בעצם הורמון האחראי בין היתר על המערכת החיסונית של הגוף ועל התמיינות התאים. גם אם זה נשמע כמו תרופת סבתא – ויטמין D טבעי ניתן לספוג בצורה טעית לגמרי על ידי חשיפה לשמש. כמובן אין צורך להגזים, אך כמה דקות ישיבה בשמש מדי יום יתנו לכם אספקה טובה של הויטמין, וגם תוספת טבעית של אושר. את הויטמין ניתן לקבל גם בדגים רבים ופטריות.
- אומגה 3 – אנו נוטים לחשוב שאת לחות השיער אנחנו מקבלים רק מתכשירים קוסמטיים ומים. בפועל, הלחות לקרקפת והשיער מקבלות עידוד מעשי גם מאומגה 3, שקיים בעיקר בדגים כמו סלמון וטונה, וגם בסויה וטופו. אומגה 3 נפוץ מאד גם בכמוסות שונות לצריכה מהירה ומוגברת.
- חומצה פנטותונית – מוכרת גם כויטמין B5, והכוח שלה נעוץ בהיותה מסיסה במים, מה שתורם להפחתת כולסטרול בגוף – מה שמוביל לקרקפת חזקה יתר ולשיער פחות שומני. ירקות, דבש ואבוקדו מצוינים לצריכת החומצה הפנטותונית, כמו גם כבד עוף ויוגורט.
בריאות זה לא רק מזון
כפי שהבטחנו, התמקדנו בעיקר ב"מאכלים" הנחוצים לשיער שלנו, אך חשוב לזכור שנוסף לאלו ולשיטות לצרוך אותם – אחד הבסיסים לשיער בריא ובריאות באופן כללי – נובע מהמצב הנפשי שלנו. סטרס, עומס ומצבי רוח משתנים ישפיעו ישירות גם על השיער, והוא ינשור וייחלש אם לא נשמור על עצמנו גם במישור הזה. קחו אוויר, תנשמו עמוק, התרכזו בטוב. זה חשוב לכם, וגם לשיער.